duminică, 6 februarie 2011 | By: andra_30_tm

Cum sa vezi si sa interpretezi aura

Cum sa vezi si sa interpretezi aura
Ted Andrews

Cum ?..
Indiferent, la ce ne referim, întrebarea cea mai importantă estetotdeauna: „.Cum?"Mintea posedă o mulţime de puteri uluitoare - mult mai multe decâtpoate tu, cititorule, ai visat vreodată câ ar putea exista - şi umanitatea abia a făcut primii paşi pe calea spre acel nivel sublim care ne va permite să controlăm toate aceste forţe. Capacităţile noastre cresc pe măsură ce neantrenăm în tot ceea ce facem.  Sunt multe lucruri minunate pe care le poţi face. Pe măsura împlinirii actului, înţelegi de fiecare dată câte ceva în plus despre calităţile intrinsece
ale minţii şi spiritului, şi pe măsură ce exersezi aceste calităţi, puterea lor va creşte, tot aşa cum viziunea pe care o ai despre propriul potenţial mental şi spiritual se va dezvolta şi înflori în splendoare. învăţând Cum să Vezi şi să interpretezi Aura, sau cum să construieşti un Talisman, sau cum să foloseşti o Oglinda Magică, precum şi atâtea multe alte lucruri stranii şi minunate - de fiecare dată îţi extinzi, puţin câte puţin, miraculosul dar primit de fiece fiinţă, şi care este Forţa însăşi a Vieţii. Când ne-am născut am fost sortiţi să creştem, şi nefolosirea acestui dar - cu alte cuvinte refuzul de a creşte în perceperea şi înţelegerea acestuia - înseamnă să întoarcem spatele Vieţii, Iubirii, Frumuseţii,Fericirii,care sunt raţiunea însăşi a Creaţiei învăţând cum să faci aceste lucruri înseamnă să deschizi poarta psihicului spre Noi Lumi ale Minţii şi Spiritului. Mergând un pas mai departe şi aplicând ce ai învăţat înseamnă să intri în inima Noilor Lumi. Fiecare acţiune ne conduce spre acceptarea responsabilităţii acestor lumi pe care le poţi şlefui şi influenţa. Este simplu, lesne de înţeles, uşor de făcut, şi atât de binefăcător. Urmând instrucţiunile, pas cu pas, începi marea aventură. Şi acum, cititorule,
preia controlul asupra lumii din jur, şi păşeşte în Noile Lumi ale Minţii şi Spiritului...
Cuvânt despre autor
Ted Andrews este în acelaşi timp scriitor, student şi profesor în domeniul metafizicii şi al spiritului. Conduce conferinţe, Simpozioane, reuniuni de lucru şi lectorate în toată ţara, cuprinzând o vastă arie de cercetare a diferitelor forme de misticism antic. Ted lucrează cu metode cum ar fi: analiza vieţilor anterioare, interpretarea aurei, numerologie, cărţi de ghicit (Tarot) şi Cabala,toate având drept scop dezvoltarea şi perfecţionarea potenţialului spiritual. Este recunoscut ca un vizionar şi un medium autentic. Ted este de asemenea foarte activ în domeniul vindecărilor, fiind specializat în hipnoză, acupunctura, presopuncturâ şi studiul ierburilor tămăduitoare. Este un autor laborios, publicând numeroase articole în jurnale de specialitate, şi ale cărui cărţi au devenit un termen de referinţă pentru introducerea in misterioasa şi pasionanta lume a spiritului.
De acelaşi autor:
Alchimia Visurilor: Cum să ne şlefuim visurile pentru a transformaviafa de zi cu zi;
Farmecul Tărâmului Zânelor: Cum să comunici cu spiritele şielementele Naturii;
Cum să vindeci cu ajutorul culorilor;
Cum să întâlneşti şi că lucrezi cu ghizi spirituali;
Cum să descoperi vieţile anterioare;
Imagic: îndrumar Cabalistic pentru magicieni imaginativi;
Dans magic: Cum sa-ţi foloseşti corpul ca instrument de forţă;
Magia Numelui: Tehnici practice pentru dezvoltarea forţei interioare
Puterea sacră din numele tău;
Sunete sacre: Transformări prin intermediul sunetelor şi cuvintelor;
Magie simplificata: Un ghid al începătorului pentru Cabala Noii Lumi.

Capitolul I - Ce este aura
Aura ta încarcă totul în jurul tău cu un anumit tip de energie, în armonie cu propria ta energie. Multe persoane nu pot dormi decît în propriul lor pat, deoarece alte paturi nu au tipul de energie cu care se simt bine. De cîte ori eşti nevoit să-ţi schimbi patul în care dormi, îţi iei haine noi sau te muţi într-o casă nouă, există o perioadă de acomodare în care aura ta magnetizează şi armonizează mediul înconjurător sau obiectul respectiv cu propriile tale frecvenţe energetice.
Păturica sau jucăria preferată a unui copil se va magnetiza cu energia aurei acestuia, absorbind-o. Atunci cînd copilul ţine în braţe păturica sau jucăria, el se reîncarcă, intră în echilibru şi în contact cu propria sa energie
fundamentală, absorbind rezervele care s-au acumulat în respectivul obiect. Copiii sînt nemulţumiţi cînd păturica sau jucăria lor sînt puse în maşina de spălat, căci ei îşi dau seama că astfel încărcătura energetică acumulată va dispărea.Orice fiinţă are o aură. Fiecare dintre noi a văzut sau simţit deja cîmpul auriu al celor din jur - însă majoritatea oamenilor ignoră această experienţă sau o atribuie altor factori. Misticii din toată lumea vorbesc despre luminile pe care le văd în jurul capetelor oamenilor - dar nu trebuie să fii mistic pentru ca să poţi vedea aura
Oricine poate învăţa cum să vadă şi să simtă aura în mod eficient. Nu este nimic magic în acest proces - e de ajuns să-1 recunoşti ca atare şi să conştientizezi ceea ce simţi. Este nevoie doar de un pic de înţelegere, timp, practică şi perseverenţă. La pagina 3 vei găsi un chestionar despre aură. Dacă poţi răspunde afirmativ la cel puţin una dintre întrebări înseamnă că ai simţit deja energia aurei.
Copiii pot vedea şi simţi foarte bine aura. Percepţiile lor sînt deseori transpuse în desenele pe care le fac: în jurul chipurilor, personajele lor au umbre de cele mai diverse şi neobişnuite culori - aceste culori reflectă adesea energiile subtile pe care copiii le-au observat în jurul lor. De cele mai multe ori, asemenea desene sînt primite cu observaţii de tipul: „De ce este cerul violet în jurul mămicii?", „De ce pisica este verde şi roz?"
sau „De ce l-ai desenat pe fratele tău albastru ? ". Desigur că pisica nu este verde şi roz, la fel cum nici frăţiorul nu este albastru. Pur şi simplu, copilul percepe aceste nuanţe aurice şi foloseşte creioanele colorate pentru a exprima ceea ce a văzut. Din păcate, asemenea comentarii nu fac decît să blocheze aceste percepţii subtile şi conştientizarea lor.
Deşi este definită în diverse moduri, aura reprezintă cimpul de energie care înconjoară orice formă de materie Orice structură atomică are o aură, un cîmp energetic ce o înconjoară. Fiecare atom din orice substanţă este alcătuit din
electroni şi protoni aflaţi în continuă mişcare. Aceşti
electroni şi protoni reprezintă vibraţii de energie electrică şi
magnetică. Atomii lumii vii sînt mai activi şi mai vibranţi decît
cei ai materiei moarte. Drept urmare, cîmpurile energetice din jurul copacilor, plantelor, animalelor şi oamenilor sînt mai uşor de perceput.

Ai simţit vreodată cîmpul de energie aurică ?
(Dacă poţi să răspunzi afirmativ la oricare dintre întrebările de mai jos înseamnă că ai simţit deja efectele întrepătrunderii unui cîmp de energie exterior cu propria ta aură.)
1. Te simţi vlăguit, fără energie în prezenţa anumitor persoane?
2. Obişnuieşti să asociezi culori cu persoane ? (De pildă, „Tu mereu îmi dai senzaţia de galben".)
3. Ai simţit vreodată că cineva te fixează cu privirea?
4. Ţi s-a întîmplat să simţi dintr-o dată că cineva îţi este simpatic sau antipatic?
5. Ai perceput vreodată ceea ce simte cu adevărat o persoană, în ciuda reacţiei sale într-o anumită împrejurare ?
6. Ţi s-a întîmplat să simţi prezenţa cuiva înainte de a auzi sau vedea efectiv persoana respectivă?
7. Ai observat că anumite sunete, culori şi miresme îţi creează diferite stări de plăcere sau disconfort ?
8. Furtunile (cu puternice descărcări electrice) îţi dau o stare de nelinişte şi nervozitate ?
9. Crezi că anumite persoane te fac mai agitat sau îţi transmit mai multă energie decît altele ?
10. Ţi s-a întîmplat să intri într-o camera şi să simţi dintr-o dată că nu eşti în apele tale, că ai o stare de disconfort sau că te cuprinde furia ? Ai observat că anumite camere te îmbie să rămîi, iar altele parcă te fac să pleci ?
11. Ţi s-a întîmplat să alungi sau să ignori complet prima impresie despre o persoană, pentru ca ulterior această primă impresie să se dovedească a fi reală ?
12. Ai observat că anumite camere îţi par mai confortabile şi mai plăcute decît altele? Simţi diferenţa la trecerea dintr-o cameră în alta ? Ai conştientizat vreodată sentimentul diferit pe care ţi-1 transmite camera fratelui tău/ surorii tale faţă de propria ta cameră ? Sau camera părinţilor ori a copiilor tăi ?
Aura umană este cîmpul energetic ce înconjoară corpul fizic din toate direcţiile şi este tridimensional. Aura unui om sanatos are formă eliptică, răspîndită în jurul corpului (vezi figura de
mai jos) - în general, ajunge la aproximativ 2,5-3 metri.


Se spune că aura anumitor învăţaţi din vechime ar fi ajuns pînă la cîţiva kilometri în jurul corpului - ceea ce, se crede, constituie unul dintre motivele pentru care aceştia atrăgeau atît de mulţi adepţi ce-i urmau de-a lungul peregrinărilor lor prin lume. Merită să menţionăm aici că toţi marii maeştri spirituali ai omenirii sînt zugrăviţi în mod obişnuit cu un halo în jurul capului - acea parte din aură pe care aproape oricine o poate vedea cu uşurinţă.
Chiar dacă nu putem verifica dimensiunile şi intensitatea aurei maeştrilor spirituali din Antichitate, este absolut adevărat că energia, ta este mai vibrantă, cu cît eşti rnai sanatos din punct de vedere fizic şi spiritual, iar aura se extinde tot mai mult în jurul corpului tău fizic.
Cu cît cîmpul auriu este mai vitalizat, cu atît mai multă energie vei avea pentru a realiza ceea ce-ţi doreşti sau trebuie să faci. Cu cît aura ta este mai puternică, cu
atît mai puţin eşti afectat de influenţa forţelor exterioare.

Cîmpurile aurice slabe sînt cele în care influenţele exterioare par să predomine asupra eului - ceea ce înseamnă că devii mult mai uşor de manipulat şi că oboseşti foarte repede. O aură slabă naşte gînduri pesimiste, probleme de sănătate, sentimente de neîmplinire şi de inutilitate care ne afectează de multe ori viaţa de zi cu zi.
După cum vom învăţa în cele ce urmează, controlul asupra mediului înconjurător începe cu controlul propriei noastre energii, iar în ultimul capitol vom prezenta pe larg metode de întărire şi extindere a cîmpului aurie, în diverse scopuri. Aura sau cîmpul energetic al omului implică două aspecte. Ea include energiile corpurilor subtile, aşa cum sînt ele descrise în metafizicatradiţională (vezi figura de la p. 21). Aceste corpuri subtile sînt benzi de energie de intensităţi diferite ce înconjoară corpul fizic, cu care se întrepătrund. Funcţia lor principală este aceea de a ajuta la coordonarea şi regularizarea activităţilor spiritului în universul fizic - dar nu ne vom ocupa de acest aspect în prezenta lucrare, deocamdată este de ajuns să le vezi ca parte integrantă a cimpului auric.


Aureola este un mod de ilustrare artistică a înţelepţilor şi misticilor din Antichitate. Emanaţiile aurice din jurul capului sînt cel mai uşor de detectat. Cu cît eşti mai sănătos şi cu cît devii mai spiritualizat, cu atît mai puternică va fi emanaţia luminoasă din jurul corpului tău. Aureola este văzută deseori ca un semn de iluminare spirituală.
 Cu cat aura este mai puternica si mai vibranta, cu atat esti mai sanatos si cu atat mai putin vei fi influentat si stanjenit de forte exterioare.
Aspectul cîmpului auriu asupra căruia ne vom concentra reprezintă
emanaţiile energetice ale corpului fizic. Trăim într-o epocă în care ştiinţa şi tehnologia moderne oferă posibilitatea analizării cîmpurilor energetice ale tuturor fiinţelor vii şi mai cu seamă ale corpului uman.
Ştiinţa modernă ne învaţă că orice corp uman este alcătuit din
cîmpuri energetice, iar aceste emanaţii de energie cuprind
cîmpuri electrice, magnetice ,sonore ,calorice, luminoase şi
electromagnetice.

Unele dintre aceste cîmpuri energetice sînt generate din interiorul corpului, în timp ce altele sînt primite din afară şi transformate de către corp, printr-un proces natural de interacţiune între diferite astfel de cîmpuri. Este un subiect de care ne vom ocupa mai îndeaproape în acest capitol. Putem înţelege acest proces ca un fel de osmoză între propriile energii şi cele din jur - cu alte cuvinte, absorbi energia plantelor, copacilor, florilor, animalelor şi chiar a pămîntului însuşi.
O parte din semnificaţia şi puterea totemurilor naturale - aşa cum au fost ele înregistrate în tradiţia  amerindienilor şi în alte comunităţi din toată lumea - constă în creşterea propriei energii prin armonizarea cu energia totemului. Cu cît contactul şi armonizarea cu totemul era mai mare, cu atît individul îşi sporea puterea. Cînd vom discuta despre măsurarea cîmpului aurie (în capitolul 4), vom vedea că aura este mai puternică şi mai mare cînd intrăm în contact direct cu pămîntul sau cu un element natural. Măsoară-ţi aura cînd eşti desculţ şi apoi cînd eşti încălţat - vei observa o mare diferenţă.

Energiile din natură sînt uşor absorbite şi transformate de către corp. O formă frecventă de vindecare şi refacere era trimiterea unui bolnav în
convalescenţă la malul oceanului, deoarece mediul respectiv conţine
cele patru elemente de bază ale vieţii: focul soarelui, aerul
brizei marine, apa oceanului şi, desigur, pămîntul. Corpul omului este
capabil să absoarbă aceste elemente şi să le transforme în energii
vindecătoare, întărind energia întregului sistem -şi nu doar sub aspect
fizic. Asocierea şi contactul cu aceste patru elemente restabilesc echilibrul individual.Cu toate acestea, aura nu înseamnă doar
transformarea energiilor absorbite din natură. Există şi o altă interacţiune
subtilă a corpului cu cîmpurile energetice cereşti. Influenţele astrale - deseori descrise în astrologie - sînt de asemenea absorbite şi transformate în expresii energetice în interiorul individului. Unele influenţe planetare pot afecta - chiar în mod evident - o anumită persoană mai mult decît pe altele. Să nu uităm
că fiecare fiinţă are sistemul său de energie care este unic, iar modul
în care acest sistem interacţionează şi lucrează cu influenţele mai subtile din mediul înconjurător diferă de la un individ la altul. Prin studiu şi o mai atentă observare a propriei persoane îţi poţi mări capacitatea de percepţie a acestor influenţe, învăţînd în acelaşi timp cum să le foloseşti în mod mai creativ şi mai folositor.
Trebuie să ştii cum interacţionează cîmpul tău auric cu celelalte forţe şi energii din mediul înconjurător, să înţelegi felul în care aura ta influenţează şi este la randul ei influenţată de energiile persoanelor din jur. Trebuie sa inveti să recunoşti limitele şi forţele propriilor tale campuri energetice, să conştientizezi momentele cind trebuie sa
întăreşti aceste cîmpuri, să le echilibrezi sau sa le purifici, sa
simti cand aura ta îşi pierde din energie. Pentru a-ti pastra o
buna stare generală de sănătate, fizică sau de altă natură, trebuie să
conştientizezi aceste energii subtile la fel cum conştientizezi şi energiile mai uşor perceptibile ale corpului tău.
Exista o varietate de cimpuri energetice care inconjoara si
emana din corpul fizic. Acestea includ, dar nu se limiteaza
doar la campuri luminoase, electrice, termice, sonore,
magnetice si electromagnetice. Ele sunt masurabile in mod stiintific, dovedind ca trupul uman este un sistem energetic.


Caracteristicile aurei
Creşterea capacităţii de percepere şi conştientizare a aurei începe cu înţelegerea caracteristicilor ei fundamentale.
1. Fiecare aură are propria sa frecvenţă, care este unică 
Orice cîmp energetic este unic în felul său. Nu există două identice întru totul. însă pot exista similitudini. Aurele pot conţine cîmpuri sonore, luminoase şi electromagnetice, dar forţa şi intensitatea fiecărei componente variază de la un individ la altul. Fiecare persoană îşi are propria sa frecvenţă, unică. Atunci cînd frecvenţa aurei tale este apropiată de frecvenţa celorlalţi, se creează o legătură naturală: „te înţelegi" mai bine cu aceste
persoane. Nu este ceva neobişnuit să-i auzi pe alţii spunînd că asemenea legături sunt semnul existenţei unor conexiuni în vieţile anterioare - ceea ce, în unele cazuri, poate fi adevărat. însă acest lucru reflectă mai curînd o
similitudine a cîmpului aurie, deci o similitudine în frecvenţa individuală la nivel fizic, emoţional, mental şi/sau spiritual, indiferent de legăturile din vieţile anterioare.Pe de altă parte, există persoane ale căror cîmpuri aurice pot avea frecvenţe mult diferite de a propriei tale aure, ceea ce poate determina o reacţie instantanee de antipatie faţă de o asemenea persoană, o senzaţie de disconfort, agitaţie etc. De multe ori, aceste prime impresii subtile pe care le transmiţi şi le percepi reflectă modul în care aura ta se armonizează în frecvenţă cu cealaltă persoană.Asta nu înseamnă neapărat că ceva nu este în regulă cu cealaltă persoană, ci mai curînd faptul că cele două cîmpuri energetice nu sînt în rezonanţă. Ceea ce iniţial poate fi o disonanţă între doi indivizi poate deveni ulterior o relaţie perfect armonioasă, după o convieţuire îndelungată. Este un fenomen reflectat adeseori în cazurile unor persoane care exemplifică zicala „contrariile se atrag.Prin exerciţiu, poţi învăţa să adaptezi şi să schimbi frecvenţa aurei tale, ceea ce te va ajuta să te integrezi mult mai uşor în anturaj şi să stabileşti în modarmonios legături cu cei din jur.Este vorba de vechile tehnici de „schimbare a formei", deoarece trebuie să-ţi poţi adapta energia aurei la mediul înconjurător şi la persoanele cu care vii în contact. Adeseori, această capacitate apare în mod natural, ca o formă primară de autoapărare, pe care ai posibilitatea să înveţi cum să o controlezi în mod conştient, astfel încît să poţi intcracţiona cu alte
cîmpuri mai puternic sau mai slab, după cum îţi este necesar.


 2. Aura ta interacţionează cu cimpurile aurice ale celor din jur
Datorită puternicelor proprietăţi electromagnetice ale aurei, în permanenţă dai şi primeşti energie. De fiecare dată cînd intri în contact cu o alta persoana, poate avea loc un transfer de energie: poţi transmite din propria ta energie (aspectul electric) sau primi din energia altcuiva (aspectul magnetic). Cu cît persoanele cu care vii in contact sunt mai multe, cu atat mai important este schimbul energetic.Dacă nu conştientizezi acest schimb, la sfîrşitul zilei te poţi trezi cu acumulări enorme de rămăşiţe energetice care îţi vor da un sentiment de epuizare şi dintr-o dată te trezeşti asaltat de tot felul de idei, gînduri şi sentimente stranii. Am avut cu toţii zile în care ne simţeam de parcă am fi luat-o razna. în realitate, aceste trăiri s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu propria ta persoană, fiind mai curînd rezultatul energiei acumulate în urma contactului cu cei din jur, în cursul zilei.
Fiecare dintre noi a întîlnit persoane care prin prezenţa lor absorbeau parcă toată energia din jur. Vorbind cu ei, la telefon sau faţă în faţă, te simţi obosit, stors de puteri. Cînd persoana respectivă pleacă sau închide telefonul, de multe ori te simţi de parcă ai fi primit un pumn în stomac. Acest gen de schimb energetic este foarte nesănătos, deoarece în astfel de momente experimentezi fenomenul de absorbire a energiei din
propria ta aură. Exerciţiile din ultimul capitol te vor ajuta să menţii zilnic echilibrul aurei, păstrînd-o vibrantă şi cvitînd astfel deinteracţiuni unilaterale.

3. Cîmpul energetic uman interacţioneaza şi cu alte campurienergetice, cum ar fi cel animal, vegetal, mineral, etc.
Orice formă de materie, însufleţită sau neînsufleţită, posedă un câmp de energie datorită structurii, sale atomice. Câmpurile însufleţite sunt mai puternice şi mai lesne detectabile, dar în ansamblu toate pot contribui la
fortificarea propriului tău câmp energetic. Prezenţa în mijlocul naturii iti echilibreaza si iti purifică aura. Există
multa intelepciune in obiceiul sanatos de a îmbrăţişa un copac, deoarece copacii au cîmpuri energetice active, iar interacţiunea lor cucîmpurile energetice umane este foarte dinamică. Fiecare copac are propria sa frecvenţă, unică, la fel ca şi oamenii. Din acest motiv, „îmbrăţişarea" fiecărui alt copac are un efect diferit: dacă stai sub o salcie timp de 5-10 minute, poţi alunga durerile de cap; pinii interacţionează cu energia umană într-un mod purificator, absorbind şi îndepărtînd sentimentele negative din aură, mai ales sentimentul de vinovăţie. (Pinul nu este afectat de acest proces, deoarece el absoarbe respectivele energii negative şi le
foloseşte ca pe un fel de îngrăşămînt.)Cristalele şi pietrele s-au bucurat de o reînnoită popularitate în anii '80,
datorită proprietăţilor lor electromagnetice. Energia eliberată de diferite cristale şi roci este absorbită cu uşurinţă de către cîmpul aurie al omului. în capitolul 4 al acestei cărţi sînt incluse exerciţii pentru măsurarea aurei. Un bun mijloc pentru a constata efectele cristalelor şi ale copacilor asupra aurei este măsurarea. Ţine un cristal în mînă timp de cîteva minute sau îmbrăţişează un copac pentru un moment, după care măsoară-ţi aura.
Compară rezultatul cu o măsurătoare anterioară şi vei constata că aura ta şi-a sporit dimensiunea.Şi aurele animalelor te influenţează. S-au făcut cercetări în mai multe zone ale ţării cu privire la efectele animalelor de companie asupra persoanelor în vîrstă şi a bolnavilor. Creşterea unui animal de casă s-a dovedit eficientă în
scăderea tensiunii, deoarece prezenţa animalului echilibrează aura şi stabilizează energiile fizice, emoţionale, mentale şi spirituale. Influenţa totemurilor animalice, despre care am vorbit mai devreme în capitolul de faţă,
intră şi ea în această categorie.
4. Cu cît contactul este mai îndelungat şi mai direct, cu atît mai important este schimbul energetic
Aura ta îşi va lăsa amprenta pe toate lucrurile din jurul tău cu care interacţionezi - adică o altă persoană, o parte din mediul înconjurător sau chiar un obiect. Cu cît contactul este mai îndelungat şi mai direct, cu atît mai
puternică va fi amprenta lăsată. Aspectul electromagnetic al aurei este cel care te face să magnetizezi obiectele şi locurile. Dacă obişnuieşti să stai pe un anumit scaun, de exemplu, laşi în jurul său urme ale propriei tale energii. Devine scaunul tău. Dacă în copilărie ai avut camera ta, ştii că sentimentul pe care ţi-1 dă este diferit de ceea ce simţi în camera părinţilor sau în cea a fratelui ori surorii tale. Aura ta încarcă mediul înconjurător cu o energie similară şi în armonie cu propriul tău tip de energie. Multe persoane nu pot dormi decît în propriul lor pat, deoarece un pat străin nu posedă tipul de energie cu care se simt bine. De cîte ori eşti nevoit să-ţi schimbi patul în care dormi, îţi iei haine noi sau te muţi într-o casă nouă, există o perioadă de acomodare în care aura ta magnetizează şi armonizează mediul înconjurător sau obiectul respectiv cu propriile tale frecvenţe energetice.Păturica unui copil sau păpuşa lui favorită se va magnetiza cu energia aurei sale. Jucăria sau păturica absoarbe energie. Atunci cînd ţine în braţe jucăria sau păturica, copilul se reîncarcă, este felul lui de a se reechilibra si de a restabili contacul cu energia lui tmulaincnlală, De aceea, după o zi plină de activitate,
este foarte liniştitor pentru copil să se joace sau pur şi simplu să ţină în braţe păturica sau jucăria preferată, folosind astfel din rezervele de energie acumulată în obiectul respectiv. Copiii sînt nemulţumiţi cînd păpuşa sau păturica sînt puse în maşina de spălat, pentru că-şi dau seama că spălatul le va curăţa de încărcătura energică acumulată de-a lungul timpului.Acelaşi principiu stă la baza existenţei şalurilor şi covoraşelor pentru meditaţie şi rugăciune : acestea sînt încărcate cu o anumită frecvenţă energetică, aceea a meditaţiei şi a rugăciunii. Astfel, cu fiecare nouă folosire în acest scop, energia respectivă se magnetizează din ce în ce mai puternic, iar individului îi vine din ce în ce mai uşor să intre şi să rămînă în starea de concentrare necesară meditaţiei.
Psihometria (citirea vibraţiilor existente în obiecte) se bazează pe interacţiunea aurei proprii cu obiectul
respectiv. Cu cît contactul personal cu un obiect este mai îndelungat, cu atît mai puternic obiectul respectiv se încarcă cu o energie similară cu aceea a individului. Ţinînd obiectul respectiv în mînă, o persoană senzitivă se încarcă la rîndul ei cu această energie, putînd avea revelaţii cu privire la stăpînul obiectului.Cu cît eşti expus mai mult la anumite tipuri de energie, cu atît mai mult vei fi influenţat de ele şi le vei influenţa la rîndul tău. Dacă energia celuilalt este mai puternică, ea îţi va aduce mai uşor la rezonanţă propriul tău cîmp energetic ori va crea mai lesne o legătură cu el - sau invers, dacă energia ta este mai puternică. De aceea, presiunile semenilor constituie o influenţă puternică. Energiile unui grup întreg sînt mai puternice decît ale unui singur individ. Cu cît este mai strîns contactul dintre individ şi grup, cu atît mai mult aura individului se va armoniza cu aceea a grupului, reflectînd doar caracteristicile acestuia.Contactul intim - cum ar fi activitatea sexuală - creează o întrepătrundere a energiilor aurice ale persoanelor. în timpul activităţii sexuale, între cei implicaţi se desfăşoară un schimb de energie aurică extrem de profund, iar legăturile şi „reziduurile" energetice pot dura mult mai mult decît în cazul unui contact de ocazie, ele neputînd fi curăţate şi echilibrate cu uşurinţă. Indiferent care este convingerea ta cu privire la acest subiect, este bine să ştii că nu există „sex de ocazie". Astfel, o persoană care trăieşte în promiscuitate ajunge să creeze întrepătrunderi de energii provenind de la diverse persoane la niveluri foarte subtile, dacă legăturile energetice nu sînt bine controlate şi purificate înainte de contactul intim cu o altă persoană. Cu cît contactul cu cei din jur este mai îndelungat şi mai intim, cu atît mai subtile şi mai puternice sînt interacţiunile cîmpurilor aurice. Părinţii (în special mama) împărtăşesc cel puţin o părticică din cîmpul lor aurie cu propriul copil de-a lungul întregii lor vieţi. în relaţiile puternice există o întrepătrundere
dinamică şi o împărtăşire deosebită a acestor energii. O explicaţie a fenomenului de doliu după moartea cuiva ar fi retragerea energiei individuale pe care persoana decedată o împărtăşea cu cei din jur. Cu cît relaţia cu cel
dispărut este mai apropiată şi mai intimă, cu atît mai îndelungat este procesul de desprindere a energiilor. Chiar şi în familiile unde nu părea că există prea multă apropiere intervine o senzaţie de vid, pe măsură ce energia decedatului se desprinde şi se retrage din cîmpurile celor rămaşi în viaţă.
5. Aura - şi schimbările din cadrul ei - reflectă trăsăturile fizice, emoţionale, mentale şi spirituale ale individului
Culorile, claritatea lor, mărimea şi forma aurei etc., toate sînt elemente care oferă informaţii despre sănătatea şi buna dispoziţie a individului. După cum vom vedea mai tîrziu, e uşor să vezi aura - mai greu este să interpretezi ceea ce vezi. în general, un cîmp auriu slab te face mai vulnerabil în faţa influenţelor exterioare (vezi figura de mai jos), care pot varia de la sensibilitate la boli pînă la dezechilibre emoţionale sau mentale. Un bun exemplu este mediul din birourile mari. Cînd eşti odihnit, larma din jur - ţăcănitul maşinilor de scris sau zgomotele diverselor aparate - nu te deranjează ; le poţi ignora mai uşor. Pe măsură ce trec orele, şi energia ta scade, iar vibraţiile aurei se diminuează. în acelaşi timp, devii mult mai sensibil la zgomotele din jur, care încep să te afecteze: îţi penetrează cîmpul aurie, creînd iritare şi dezechilibru. Cu cît devii mai conştient de acest lucru, cu atît mai uşor poţi lua măsuri pentru a-ţi menţine aura echilibrată şi protejată.De fiecare dată cînd treci printr-o stare emoţională puternică, o schimbare corespunzătoare se produce în aura ta, putîndu-i afecta
culoarea, forma sau diverse alte aspecte. Acelaşi lucru este valabil în cazul reacţiilor mentale şi spirituale. Activităţile în care te implici se reflectă în propria ta aură. în capitolul 5 vei învăţa cum să-ţi interpretezi
percepţiile aurice, îndeosebi pe cele asociate culorilor. Culorile şi intensitatea lor pot varia foarte mult de-a lungul zilei. Totul se petrece în strînsă legătură cu evenimentele ce au loc în viaţa ta. De obicei, una sau două vibraţii coloristice sînt mai stabile, reflectînd acţiuni în care eşti implicat pentru o anumită perioadă; sînt culori ce pot reflecta durate cuprinse între o lună şi un an.Intensitatea culorii este ca un fel de barometru de-a lungul evoluţiei în acest timp. De exemplu, o abundenţă de culoare verde în aură, cu o extindere pînă la 1,2-1,8 m în jurul corpului, poate reflecta o perioadă de creştere şi schimbări cuprinsă între patru şi şase luni. Din nou însă, nu te poţi fixa rigid pe o singură interpretare. De-a lungul unei zile pot avea loc mai multe schimbări în culoarea aurei, fiecare vibraţie fiind suprapusă tipului de energie în care eşti implicat într-un moment anume al vieţii tale. în mijlocul culorii verzi pot apărea diverse alte culori cu intensităţi diferite, fiecare reflectînd numeroase aspecte ale evoluţiei şi schimbării. Din această cauză, interpretarea aurei devine un proces dificil care, în ciuda tatonărilor şi greşelilor, va necesita antrenament şi folosirea intuiţiei

Exerciţiu - Atragerea şi respingerea aurei
Este un exerciţiu care poate fi executat cu uşurinţă împreună cu un prieten. Este un mijloc foarte bun de a dovedi că propriul cîmp energetic ce te înconjoară se întrepătrunde cu trupul fizic şi-1 afectează foarte mult.
mult.
1. Cere-i prietenului tău să stea în picioare cu spatele la tine.
2. Depărtează-te la o distanţă de aproximativ 1 m şi ridică-ţi palmele ca şi cum le-ai sprijini de spatele lui (vezi figura de la p. 35).
3. Intinde braţele şi mîinile încet, ca şi cum ai împinge un perete invizibil.
4. După ce le-ai întins perfect, retrage-le ca şi cum ai trage spre tine acel perete invizibil.
5. Repetă mişcările. Impinge - trage - înainte - înapoi. Execută mişcările lent şi concentrează-te asupra lor.
6. Efectuînd aceste mişcări, acţionezi prin împingere şi tracţiune asupra aurei prietenului tău. Drept urmare, vei vedea corpul său legănîndu-se înainte şi înapoi. Cînd faci mişcarea de împingere, corpul prietenului se va înclina spre înainte, în timp ce mişcarea de tracţiune îl va determina să se încline spre înapoi.
7. Prietenul cu care faci acest exerciţiu trebuie să stea cu spatele la tine pentru a nu vedea mişcările pe care le faci şi astfel să fie influenţat de ele în mod inconştient.
8. Uneori, balansarea corpului ce se produce în timpul acestui exerciţiu nu poate fi uşor percepută de către participanţi, caz în care poţi recurge la o a treia persoană, pe post de observator, care să stea la o distanţă de 1,5-3 m în lateral, astfel încît să vă vadă din profil. Mişcarea corpului ca rezultat al acţiunii asupra aurei va fi uşor de perceput
9. Schimbaţi. Pune-1 pe prietenul tău să acţioneze asupra aurei tale. Apoi ia tu însuţi locul observatorului. Aminteşte-ţi că te afli la începutul unui proces prin care urmăreşti să-ţi confirmirealitatea cîmpului aurie ce înconjoară corpul uman.
10. Uneori este bine ca în faţa prietenului a cărui aură este supusă acţiunii tale să stea o altă persoană, care să-1 prindă, în caz că balansul imprimat de împingerea aurei l-ar face să cadă
Atragerea si respingerea aurei
Deoarece aura este o parte dinamică a întregului sistem energetic, mişcărilede împingere şi atragere asupra ei determină balansarea corpului fizic spre nainte şi înapoi.

Capitolul II - Cum sa simti aura ?
In privinţa aurei, majoritatea oamenilor pot fi împărţiţi în două categorii: o parte nu cred în existenţa cîmpului aurie, iar ceilalţi consideră că ar putea exista un astfel de cîmp energetic, dar nu cred că poate fi văzut. Din fericire, sîntem în măsură să dovedim că aura există şi poate fi văzută. In general, oamenii văd şi simt doar ceea ce le este necesar sau folositor pentru ei înşişi şi viaţa lor imediată, individuală. Astăzi oamenii sînt foarte neştiutori în privinţa funcţiilor şi energiilor corpului fizic. Există mentalitatea că, de vreme ce avem doctori, de ce să ne mai pierdem vremea cu asemenea lucruri? Dar în felul acesta cedezi altcuiva propriile tale
responsabilităţi şi o mare parte din controlul şi puterea ta interioară. Cînd te comporţi cu atîta uşurătate faţă de propriul tău corp fizic şi energiile sale, nui de mirare că ajungi să creezi prejudicii majore energiilor mai subtile ale vieţii.Acest capitol îşi propune să-ţi dezvolte conştiinţa şi puterea de percepţie a cîmpurilor de energie subtilă care te încon joară, ajutîndu-te astfel să simţi şi să vezi emanaţiile ener getice ale corpului. Te va ajuta să înţelegi  exerciţii. Exerc i ţiile sînt organizate într-o formă progresivă. La început sînt mai simple, ajutîndu-te să începi să simţi şi să experimentezi cîteva dintre energiile aurice mai subtile. Pe măsură ce avansezi, vei ajunge nu numai să simţi, ci şi să vezi efectiv aceste energii.Din păcate, cînd vine vorba despre aură, de multe ori ne confruntăm cu dificultăţi provenind din sistemul de credinţe al persoanei. Indiferent de argumentele ştiinţifice, dacă cineva nu crede în existenţa unor astfel de energii, sarcina de a deschide drum spre o nouă realizare poate fi dificilă. Majoritatea oamenilor cresc complet neştiutori sau cunoscînd prea puţine lucruri despre energiile subtile ale vieţii. Pentru ei, astfel de experimente sînt pur şi simplu rezultatul imaginaţiei. Aceste exerciţii vor ajuta la distrugerea acestor bariere de gînduri şi idei limitate. Ele vor trezi din nou şi vor extinde acele percepţii subtile care s-au închis în timpul copilăriei; în acelaşi timp, îţi vor mări sensibilitatea, dezvoltîndu-ţi capacitatea de vizualizare a aurei. Rezultatele acestor experimente se vor face simţite în momente ce diferă de la o persoană la alta. Cuvîntul-cheie este perseverenţa. La început, unele exerciţii vor avea mai mult succes decît altele. Nu te lăsa descurajat de eventualele nereuşite în primele încercări de a experimenta şi vedea aura. Ca în cazul deprinderii oricărei abilităţi, este nevoie de timp şi practică. Ţine
minte: este natural ca fiecare dintre noi să poată vedea aura!Capacitatea de a realiza acest lucru există în noi în stare latentă. Trebuie să începi prin a exersa, încet şi constant, acele abilităţi şi acei muşchi care nu sînt folosiţi. Dacă insişti şi nu te descurajezi, eforturile îţi vor fi încununate de succes ! Deşi exerciţiile pot fi distractive şi plăcute, nu uita că scopul lor este foarte serios. A învăţa să vezi aura este o responsabilitate faţă de tine însuţi şi faţă de cei din jur. Abordează exerciţiile cu seriozitate şi gîndeşte-te mereu că te angajezi în desfăşurarea unui proces pe durata întregii tale vieţi, un proces continuu de autoperfecţionare.Iniţiezi un proces care te va ajuta să te cunoşti pe tine însuţi şi pe cei din jur într-un mod foarte intim. Nu uita că pătrunzi într-un domeniu care conduce la percepţii sacre, aşa încît tratează întregul proces cu un respect deosebit. Pentru a obţine efectele dorite în urma practicării exerciţiilor, trebuie să dobîndeşti abilitatea de a te concentra relaxat. Dacă forţezi prea mult, există riscul de a nu mai putea progresa. învaţă cum să meditezi şi să-ţi relaxezi corpul înaintea exerciţiilor. O scurtă relaxare progresivă înaintea oricărui exerciţiu are un efect benefic deosebit. Acordă-ţi cîteva momente, închide ochii şi respiră adînc, din diafragmă. Concentrează-te asupra fiecărei părţi a corpului, începînd cu picioarele. Trimite mental senzaţii de căldură, de relaxare spre respectiva parte a corpului, pe care încearcă să o vezi, să o simţi, să ţi-o imaginezi. Apoi deplasează-ţi concentrarea spre
partea superioară a corpului, parcurgînd fiecare grup muscular important, pînă în creştetul capului.
Practică acest exerciţiu cu răbdare - nu te grăbi, închide ochii şi respiră adînc, ritmic. Pentru o mai uşoară atingere a stării de relaxare, poţi asculta o casetă cu muzică liniştitoare sau cu sunete ambientale. Cu cît te concentrezi mai mult asupra fiecărei părţi a corpului, cu atît vei fi mai relaxat - şi cu cît eşti mai relaxat, cu atît
mai bine te veî putea concentra - şi cu cît te poţi concentra mai bine, cu atît vei deveni mai sensibil faţă de energiile subtile care te înconjoară. Relaxarea creează, o condiţie hiperestezică - devii hipersensibil. Dacă ai fost vreodată smuls dintr-o reverie sau dintr-un vis de soneria unui telefon sau de un zgomot puternic, cunoşti această senzaţie. Cînd eşti relaxat - într-o stare de conştientă modificată simţi energiile din afară cu mai multă intensitate. Sunetul telefonului pare mai strident. Mirosurile sînt mai puternice. Lumina şi culorile devin mai strălucitoare. Din acest motiv, deoarece îţi amplifică abilităţile perceptive, relaxarea te va ajuta să sesizezi mai uşor energiile subtile ale aurei.
Chakrele sînt puncte de tranziţie pentru toate energiile din interiorul corpului, care intră sau ies din el, ajutînd la distribuirea energiilor necesare funcţiilor fizice, emoţionale, mentale şi spirituale. Cele şapte chakre majore sînt
centrele cu cea mai mare activitate electromagnetică din cîmpul aurie. Mîinile şi picioarele sînt alte puncte cu o activitate intensă. Energiile aurice subtile sînt mai uşor de detectat în aceste zone.
Exerciţiul nr. 1 - Cum să simţi energiile subtile
In acest exerciţiu vei învăţa cum să devii mai sensibil la emanaţiile subtile care-ţi înconjoară corpul fizic. Este un exerciţiu pe care-1 poţi executa de unul singur, dar şi împreună cu un prieten.
Mîinile sînt puncte în care se concentrează o mai mare cantitate de activitate energetică. Există o serie de astfel de puncte repartizate pe suprafaţa întregului corp, dintre care şapte sînt asociate tradiţionalului sistem al chakrelor (vezi p. 45). Emanaţiile energetice sînt mai puternice în jurul acestor zone ale corpului. Totuşi, mîinile pot deveni foarte sensibile la
energiile subtile care-ţi înconjoară corpul, putînd fi folosite atît pentru a percepe această energie, cît şi pentru a o proiecta în afară. Este o abilitate
cunoscută sub numele de „atingerea regelui" - vindecarea prin pase deasupra corpului, prin atingere eterică sau terapeutică.Vei începe exerciţiile cu mîinile, deoarece ele constituie cel mai uşor mijloc de detectare a energiilor subtile ale aurei. Pe măsură ce sporeşti receptivitatea într-un domeniu, sensibilitatea generală va creşte în mod proporţional.
1. Aşază-te într-o poziţie confortabilă. Pentru început, efectuează un exerciţiu de relaxare - te va ajuta foarte mult.
2. Freacă mîinile energic timp de 15-30 secunde, pentru a activa senzorii din palme.
3. întinde mîinile în faţă, la aproximativ 30-45 cm, cu palmele faţă în faţă. Păstrează o distanţă de 60 cm între mîini.
4. Apropie încet mîinile una de cealaltă. Apropie-le cît se poate de mult, fără să se atingă.
5. Retrage-le încet pînă la o distanţă de aproximativ 15 cm.Repetă această mişcare lentă de apropiere şi depărtare.Păstrează un ritm constant şi lent (vezi figura de sus de la p.46).
6. Pe măsură ce efectuezi acest exerciţiu, fii atent la senzaţiile pe care le ai. S-ar putea să simţi o presiune care creşte. Sau poţi avea şi alte senzaţii - de mediu vîscos, de exemplu, sau furnicături, presiune ori chiar de materie densă care se naşte între mîinile tale. S-ar putea să ai senzaţia de căldură sau de frig. De asemenea, poţi avea chiar o senzaţie pulsatorie.
7. Timp de cîteva minute, încearcă să defineşti ceea ce simţi. Nuţi pune problema dacă totul este sau nu rodul imaginaţiei tale. Nu te îngrijora dacă ceea ce simţi diferă de percepţiile altora - este un lucru normal. Adu-ţi aminte că aura ta are propria-i frecvenţă, aşa încît poate crea senzaţii diferite. Contează doar ceea ce simţi tu.
8. Acest exerciţiu te ajută să-ţi dezvolţi puterea de concentrare.  De asemenea, constituie şi o dovadă a faptului că energia nu se opreşte la nivelul pielii. Ai putea să notezi într-un carnet senzaţiile şi experienţele pe care le ai în cursul exerciţiului, pentru a le putea compara cu ceea ce vei simţi mai tîrziu, pe măsură ce-ţi vei dezvolta această abilitate - te va ajuta să vezi cum progresezi în experimentarea energiilor subtile care  te înconjoară.
9. După ce ai efectuat acest exerciţiu, vei vrea să mai faci un pas. îndoaie braţul mai lipsit de putere. Ţine palma braţului mai puternic deasupra braţului îndoit, la aproximativ 30-45 cm (vezi figura de jos de la p. 46)
10. Coboară încet palma spre antebraţ. Fii atent la tot ceea ce simţi. Cît de mult te-ai apropiat de antebraţ pînă să începi să simţi energia emisă de acesta? Aminteşte-ţi că poţi simţi presiune, căldură, răcoare, vîscozitate etc. Va fi ceva foarte asemănător cu ceea ce ai simţit cînd ai apropiat palmele una poate nu cu aceeaşi intensitate, dar destul de puternic. Dacă nu simţi nimic, repetă exerciţiul încet. Gîndeştete că eşti pe cale să-ţi trezeşti din nou capacitatea de a conştientiza existenţa energiilor subtile din jurul tău.
Exerciţiul nr. 2 - Cum să trimiţi şi să simţi forme de energie

Exerciţiul nr. 2 - Cum să trimiţi şi să simţi forme de energie

Mişcarea de apropiere şi depărtare a mîinilor determină energia din jurul lor să e acumuleze între palme, făcînd-o astfel să fie mai uşor de perceput. Palmele devin mai sensibile la energiile subtile. Pe măsură ce palmele devin mai sensibile, le poţi folosi şi pentru detectarea energiilor aurice care emană din alte părţi ale corpului. Aceste senzaţii se pot manifesta sub formă de căldură, presiune, furnicături etc.

Exerciţiul nr. 2 - Cum să trimiţi şi să simţi forme de energie
O veche axiomă ocultă spune: „Gîndul este urmat de energie.De fiecare dată cînd te gîndeşti la ceva, formele tale de energie aurică îţi vor urma gîndul. Aura ta îşi ajustează frecvenţa în funcţie de gîndurile pe care le ai. Dacă te concentrezi asupra unei întîlniri importante, aura ta va adopta frecvenţa unei vibraţii serioase, corespunzătoare ocaziei. Dacă te gîndeşti la concediu, în momentul plecării, aura ta se va fi ajustat la o frecvenţă mai relaxată. Daca inveti cum sa-ti percepi si sa-ti controlezi aura, vei putea deveni mai
conştient de formele de energie mentală pe care le proiectezi şi pe care le primeşti de-a lungul zilei.
Eşti expus în permanenţă influenţei unor cîmpuri energetice exterioare, careţi pot afecta cîmpul aurie şi echilibrul. Aceste energii pot lua diverse forme, de la supărare şi enervare pînă la impulsul de a cumpăra ceva. Pot fi energii de căldură şi prietenie sau, dimpotrivă, de manipulare. Cu cît devii mai sensibil la propria ta aură, cu atît mai mult vei putea să recunoşti şi să controlezi căror energii le permiţi accesul în şi din cîmpul tău aurie.

Fiecăruia dintre noi i s-a întîmplat să păşească într-o cameră şi să simtă că tocmai s-a întîmplat ceva, o ceartă sau o bătaie. Camera îţi dă o „senzaţie" aparte; aerul pare mai dens şi mai tensionat. Devenim noi înşine un pic neliniştiţi. Există multe asemenea reziduuri şi proiecţii energetice care nu sînt atît de uşor detectabile, dar care te pot lesne influenţa şi afecta dacă nu-ţi sporeşti atenţia şi sensibilitatea în a le percepe
.In exerciţiul următor te vei antrena în sporirea gradului de conştientizare a modului în care energiile exterioare pot acţiona asupra ta. Pe măsură ce-ţi dezvolţi sensibilitatea aurică, vei putea să blochezi acele energii care te stresează şi să le direcţionezi pe cele vindecătoare
1. Aşază-te într-o poziţie confortabilă. Relaxează-te timp de cîteva minute. Poţi ţine ochii închişi în timpul acestui exerciţiu, dar nu este obligatoriu.
2. Ţine o mînă deschisă cu palma în sus. îndreaptă degetul arătător al celeilalte mîini către palma deschisă, la o distanţă de 8-15 cm.
3. Respiră adînc, încet, de cîteva ori. în timp ce respiri, imaginează-ţi cum energia se acumulează în mîna cu degetul arătător întins.
4. După cîteva minute, începe să roteşti încet degetul arătător, în cercuri mici. Vizualizează-le asemenea unui flux de energie în spirală ce iese din deget şi atinge palma deschisă a celeilalte mîini. Vizualizează această spirală energetică. Nu te gîndi că totul ar putea fi doar imaginaţie - concentrează-te să exersezi
pentru a-ţi dovedi ţie însuţi că energia îţi urmează într-adevăr gîndurile (vezi figura de mai jos)
.5. Fii atent la ceea ce simţi în palma deschisă. La fel ca şi în exerciţiul anterior, senzaţia poate varia de la o persoană la alta. Poţi simţi formîndu-se un cerc de căldură sau poţi simţi un mediu dens, presiune sau furnicături în forma unui mic cerc în podul palmei. Uneori, dacă închizi ochii în acest moment, ai putea să-ţi amplifici claritatea senzaţiei. Cu cît proiectezi şi concentrezi mai mult energia cu ajutorul minţii, vizualizînd-o
ieşind din degetul arătător, cu atît senzaţia va deveni mai puternică.
6. După ce ai efectuat exerciţiul folosind podul palmei, încearcă din nou, dar de data aceasta asupra antebraţului gol. Vizualizează energia şi trimite-o în mici spirale către antebraţ. Fii atent la ceea ce simţi. în timp şi cu multă practică, vei observa că senzaţia rămîne în general aceeaşi diferă doar intensitatea. Prin astfel de exerciţii înveţi cum să recunoşti acele manifestări subtile care îţi anunţă prezenţa unei influenţe exterioare asupra cîmpului tău energetic.
7. Exerciţiul poate fi efectuat şi împreună cu o altă persoană. Stai în picioare în spatele partenerului şi întinde mîna spre el, la cca 15-30 cm distanţă. Trimite încet energie prin mînă către spatele partenerului, la fel cum ai procedat cu propriul braţ. Foloseşte forme geometrice simple, cum ar fi cercuri, pătrate triunghiuri etc. Cere-i partenerului să încerce să simtă ceea ce desenezi pe spatele lui fără să-1 atingi. Repetă mişcarea. Concentrează-te în timp ce proiectezi energia
.8. Cere-i partenerului să încerce să simtă şi să identifice forma pe care o desenezi asupra lui. Fii atent la ceea ce ce simte şi compară cu propriile tale senzaţii din exerciţiile anterioare.
9. Treptat, măreşte distanţa. Cît de mult te poţi îndepărta de braţ şi totuşi să simţi cercurile ? Pînă la ce distanţă poate sta cineva în spatele tău, proiectînd forme energetice asupra ta, şi totuşi să le poţi identifica ? Există vreo diferenţă cînd distanţa se măreşte ? Fii atent la răspunsurile pe care le dai, deoarece aceste exerciţii îţi măresc sensibilitatea generală faţă deenergiile subtile şi efectele lor asupra aurei tale.
10. Coboară-ţi încet mîna către antebraţ. Fii atent la tot ceea ce simţi. Cît de mult te poţi apropia de antebraţ pînă să începi să simţi energia pe care acesta îl emană ? Aminteşte-ţi că senzaţia pe care o ai poate fi de presiune, căldură, răcoare, vîseozitate etc. Va fi ceva foarte asemănător cu ceea ce ai simţit între palme la primul exerciţiu. S-ar putea să nu aibă aceeaşi intensitate, dar vei simţi. Dacă nu, repetă exerciţiul, încet. Gîndeşte-te că eşti pe cale să-ţi trezeşti din nou capacitatea de a conştientiza existenţa energiilor subtile din
jurul tău.Exerciţiul nr. 3 - Detectarea intruziunilor aurice
Efectuînd acest exerciţiu, îţi amplifici sensibilitatea faţă de energiileexterioare care ating, interacţionează cu sau pă trund în cîmpul tăuauric. Vei avea nevoie de un partener.
1. Fă un scurt exerciţiu de relaxare, după care stai în picioare cu spatele la perete, cu ochii închişi.
2. Partenerul se află în partea opusă a camerei.
3. El trebuie să păşească încet, fără zgomot, spre tine, pînă cînd îl poţi simţi intrînd în spaţiul tău aurie. Trebuie să se deplaseze încet, făcînd o pauză după fiecare pas.
4. Ţine ochii închişi şi simte încăperea doar cu mintea şi cu aura ta. Ai putea să-ţi pui vată în urechi şi să te legi la ochi, astfel încît să nu primeşti nici un fel de indicaţie sonoră sau vizuală. Concentrează-te asupra felului în care simţi camera înainte de începerea exerciţiului. Observă orice schimbare pe care o percepi în timpul desfăşurării acestuia.5. Cît de mult trebuie să se apropie partenerul tău pentru a-1 putea simţi ? Ce senzaţii ai ? Poţi simţi cînd partenerul se deplasează într-o parte sau alta a camerei ? Adaugă încă o persoană sau două. Le poţi simţi mai uşor energiile dacă se mişcă împreună ?
6. Este un exerciţiu bun pentru antrenament şi în acelaşi timp distractiv. Nu ezita să-1 adaptezi şi să-i aduci modificări. Fixează un punct la 2-2,5 m în faţa ta înainte de a începe. închide ochii şi concentrează-te asupra punctului respectiv. Poţi să simţi cînd partenerul trece peste acea linie invizibilă ? Ce senzaţie ai ? Dar dacă două persoane păşesc în acelaşi timp peste linia respectivă ?
Ceea ce ai învăţat pînă acum este faptul că fiinţa ta se extinde dincolo de corpul tău fizic. îţi amplifici sensibilitatea faţă de propriul tău cîmp aurie - iar pe măsură ce-ţi dezvolţi această capacitate, vacreşte şi percepţia ta vizuală.Capitolul III – Cum sa vezi aura
Vizualizarea aurei este mai curînd o stare fizică decît una metafizică. Oricine poate învăţa să vadă aura. Mai greu este să interpretezi ceea ce vezi, iar asta implică mai mult aspectul intuitiv şi cel metafizic. Ne vom ocupa de aceste lucruri în capitolul 5. Există două moduri de a vedea aura: intuitiv şi obiectiv. Nu se poate spune că unul este mai bun decît celălalt, atît timp cît interpretezi corect ceea ce vezi. Ambele modalităţi pot fi eficiente, deşi perceperea fizică a aureite ajută să ţii în frîu latura „Toma necredinciosul" a conştiinţei tale.
Prin metoda intuitivă, aura este văzută mai curînd cu ochiul minţii decît cu ochii fizici. Pentru asta trebuie să înveţi cum să te relaxezişi să vizualizezi o persoană în minte.
După aceea întreabă-ţi intuiţia despre energia aurică a persoanei respective. Care este culoarea esenţială a
acestei persoane? Ce alte culori mai există şi cum sînt ele distribuite? Ce indicaţii dau aceste culori despre energia persoanei respective la nivel fizic,emoţional, mental şi spiritual ? Cel mai adesea, aceste percepţii intuitive ale aurei sînt la fel de corecte şi precise ca şi cele fizice, dacă sînt bine interpretate. Căci, după cum am spus, un mod de a percepe nu este mai bun sau mai eficient decît celălalt. Totuşi, percepţia fizică îţi oferă mai multe elemente „palpabile" despre cîmpurile de energie subtilă. Percepţiile intuitive ale aurei sînt mai uşor de preluat de la altcineva decît de la tine însuţi. E foarte uşor să te amăgeşti şi să-ţi imaginezi ceea ce ai vrea să vezi în aura ta, mai degrabă decît ceea ce există într-adevăr. De aceea, este întotdeauna bine să ai un fel de confirmare a intuiţiei tale. După cum vom vedea în următorul capitol, folosirea pendulului şi a baghetelor oferă o modalitate simplă de verificare obiectivă a percepţiilor tale intuitive. Oricine poate învăţa la fel de bine să-şi vadă aura în mod obiectiv. Este o capacitate naturală, proprie fiecăruia dintre noi. Majoritatea copiilor văd aure, dar nu sînt învăţaţi să le recunoască. Nu de puţine ori părinţii comentează despre imaginaţia colorată a unui copil atunci cînd acesta se referă la senzaţii şi impresii subtile, fie ele legate de cîmpuri aurice sau de duhuri îndrumătoare. De cele mai multe ori, copilul este educat de către părinţi şi societate să creadă că astfel de percepţii sînt imaginare şi ireale. Drept urmare, copilul îşi pierde acea deschidere, iar capacitatea înnăscută de percepere se atrofiază. Totuşi, ea poate fi dezvoltată din nou, indiferent cît de mult a rămas în stare latentă
Irisul, un muşchi al ochiului, se reglează pentru a lăsa să treacă prin pupilă o cantitate mai mare sau mai mică de lumină. Această lumină străbate cristalinul şi stimulează retina. în interiorul retinei se află fibre nervoase extrem de sensibile, numite „conuri" şi „bastonaşe". Cînd conurile şi bastonaşele sînt stimulate, se eliberează anumite substanţe chimice care te ajută să detectezi şi să receptezi lumina în diferite culori şi intensităţi.
Exerciţiile din acest capitol te ajută să stimulezi o viziune coloristică mai vie şi o mai bună percepţie.
Pupila se micşorează la lumină puternică şi-şi măreşte diametrul atunci cînd
luminozitatea scade. Irisul deschide şi închide pupila, fiind un muşchi care
controlează cantitatea de lumină ce intră prin pupilă.
Lumina lăsată să intre prin mişcarea irisului trece prin cristalin şi acţionează asupra retinei. Retina este adevărata parte sensibilă la lumină a ochiului; ea conţine celule nervoase numite „conuri" şi „bastonaşe", care ajută la detectarea anumitor culori şi intensităţi ale luminii. De îndată ce conurile şi bastonaşele sînt stimulate, se secretă o substanţă chimică ce ajută la traducerea stimulării respective în anumite culori şi intensităţi luminoase. Apoi, semnalele sînt transmise (prin intermediul nervului optic) către creier, iar tu poţi înregistra ceea ce vezi. Cu cît celulele nervoase ale retinei sînt stimulate mai puternic, cu atît mai subtile vor fi emanaţiile luminoase pe care le vei putea percepe. Exerciţiile oculare prezentate în acest capitol îţi vor întări muşchii ochilor, ajutîndu-te să-ţi controlezi vederea mai mult decît ţi-ai închipuit vreodată că este posibil. Se crede că, în mod normal, folosim doar 15-20% din celulele nervoase ale
retinei - deci nu este de mirare că majoritatea oamenilor nu pot detecta energia luminoasă subtilă a aurei.
Dr. Arthur Guyton, profesor de fiziologie, afirmă: „între limita maximă deadaptare la întuneric şi limita maximă de adaptare la lumină, retina ochiului îşi poate modifica sensibilitatea la lumină de 500 000-1 000 000 de ori,
adaptîndu-se automat la schimbările gradului de iluminare" (Guyton, 1971, p. 427). Ceea ce înseamnă pur şi simplu că ai capacitatea de a percepe din spectrul luminos mult mai mult decît ţi-ai imaginat vreodată.
Exerciţii cu diagrame optice
O serie de specialişti au alcătuit şi folosit diagrame optice pentru exersarea şi întărirea muşchilor oculari. Pe măsură ce fortifici muşchii, în special irisul, vei învăţa cum să reglezi cantitatea de lumină care trece prin
pupilă spre retină. Această capacitate poate fi dezvoltată în aşa măsură, încît vei putea detecta emanaţii luminoase subtile pe care în mod normal nu le percepi. Exerciţiile cu diagrame optice sînt exerciţii fizice pentru muşchii oculari. Ele îţi vor antrena ochii pentru situaţii în care vederea culorilor mai strălucitoare se manifestă împreună cu detectarea luminii mai subtile. Ca în cazul oricărui exerciţiu fizic, trebuie să porneşti încet şi cu răbdare. Nu te forţa şi nu obosi peste măsură muşchii cu care lucrezi. Aceste exerciţii produc efect maxim dacă sînt executate zilnic - dacă se poate, chiar de două ori pe zi, timp de cel mult 10-15 minute. Fiecare din cele patru diagrame poate fi construită din carton. Dimensiunea: un pătrat cu latura de 45 cm - însă aceste dimensiuni sînt pur şi simplu orientative: diagramele trebuie să fie destul de mari pentru a le putea vedea
clar atunci cînd le atîrni pe un perete la o distanţă de aproximativ 2-2,5 m.Fiecare din cele patru diagrame poate fi construită din carton. Dimensiunea: un pătrat cu latura de 45 cm - însă aceste dimensiuni sînt pur şi simplu orientative: diagramele trebuie să fie destul de mari pentru a le putea vedea clar atunci cînd le atîrni pe un perete la o distanţă de aproximativ 2-2,5 m. Puse pe perete, diagramele trebuie să se afle la nivelul ochilor, indiferent dacă în timpul exerciţiului stai aşezat sau în picioare. Ai grijă să eliberezi porţiunea de perete din jurul lor de orice obiecte care ţi-ar putea distrage atenţia. Cel mai bine este să foloseşti un perete de culoare albă. Nu le pune la o distanţă mai mare de 2,5 m.
1. Diagrama în spirală
Este o diagramă care poate fi folosită pentru întărirea muşchilor ciliari, pentru dezvoltarea vederii în profunzime şi ajută ochii să lucreze împreună. Majoritatea lucrurilor le vezi cu ambii ochi
Cînd te uiţi la un obiect, amîndoi ochii se concentrează asupra lui. Cînd îţi muţi privirea de la un obiect apropiat către unul îndepărtat (sau invers), muşchii oculari modifică forma cristalinului, astfel încît imaginea noului obiect care
intră în centrul atenţiei să se formeze pe retină. O dată cu înaintarea în vîrstă, devine tot mai greu pentru ochi să facă această trecere de la un obiect îndepărtat la unul apropiat. Dar lucrurile nu trebuie să fie astfel.
Pentru acest exerciţiu, fixează-ţi privirea în centrul spiralei.
Concentrează-te asupra lui. încearcă să-1 vezi ca un punct în adîncimea unui tunel creat de spirala însăşi.
Apoi retrage-ţi privirea din acest tunel spiralat, ca şi cum ai scoate acel punct din adîncime în afară. Schimbă din nou, lăsîndu-ţi iarăşi ochii atraşi în interiorul tunelului. înăuntru, în afară - încet. Vezi mental acest proces ca şi cum ai trage spirala către tine, îndepărtînd-o apoi. Diagrama va începe să capete o formă tridimensională

Dacă întîmpini dificultăţi, concentrează-ţi privirea pe marginea exterioară a spiralei şi urmăreşte-o de jur-împrejur pînă ajungi în centru. Apoi schimbă direcţia şi ieşi din spirală. De obicei, cam după
două-trei încercări începi să simţi efectul intrărilor/ieşirilor în /din spirală. Nu efectua exerciţiul mai mult de trei-patru minute, timp în care veisimţi cum lucrează muşchii oculari. Dacă ochii încep să te doară sau
ai o senzaţie de disconfort, întrerupe imediat exerciţiul.

2. Diagrama clarităţii coloristice

 
Imagine consecutivă pe cartonul alb Diagrama clarităţii coloristice Această diagramă este formată din mici cercuri colorate (de cea 15 cm diametru) pe un fundal alb. E bine să construieşti cît mai multe cercuri de culori diferite. Poţi folosi hîrtie glasată sau, la fel de bine, bucăţi de pînză. Ai nevoie de cel puţin cele trei culori primare: roşu, galben şi albastru. Exerciţiul este şi mai eficient dacă îţi construieşti cercuri pentru toate culorile curcubeului: roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Foloseşte cît de multe culori şi nuanţe doreşti.
Cu ajutorul acestei diagrame înveţi „conurile" să recunoască acele culori subtile pe care de obicei nu le înregisrează. Aşază diagrama în faţa ta şi pune cîte un cerc colorat în mijloc, pe rînd. Priveşte-1 cu atenţie 5-10 secunde, timp în care spune în minte numele culorii respective (dacă există unul). în felul acesta, înveţi cum să recunoşti şi să identifici variaţiile subtile de culori. Exerciţiul poate fi executat periodic, în timp ce te uiţi la televizor, de exemplu, ia diagrama cu cercuri colorate cu tine şi repetă în timpul reclamelor.

Cînd utilizezi această diagramă ca exerciţiu fizic, foloseşte şi una complet albă, alături. Cel de-al doilea pătrat, complet alb, se atîrnă la acelaşi nivel cu primul, la aproximativ 30 cm depărtare. Concentrează-te asupra cercului colorat şi încearcă să-1 vezi ca şi cum ar fi o minge colorată tridimensională sau o gaură colorată în
interiorul pătratului alb. Foloseşte mişcarea de absorbire de la exerciţiul precedent şi lasă-ţi ochii să se cufunde în cercul colorat, apoi să iasă în afară. Repetă de cîteva ori, pînă simţi cum tu însuţi intri şi ieşi din gaura circulară.Acum priveşte marginea exterioară a cercului colorat şi urmăreşte încet conturul, în sensul acelor de ceasornic. Repetă mişcarea de patru-cinci ori, apoi schimbă direcţia şi efectuează acelaşi număr de
rotiri. Asigură-te că mişti ochii, şi nu capul. Cînd ai terminat rotaţiile, îndreaptă-ţi rapid privirea către pătratul
complet alb. în mod obişnuit, vei vedea apărînd o imagine consecutivă (vezi figura de jos ). Aceste imagini consecutive nu fac parte din aură - de obicei parcă ar pluti în faţa diagramelor sau a punctului în care te concentrezi. Imaginea consecutivă indică faptul că celulele nervoase ale retinei au fost stimulate în mod intens. Fă o pauză, observînd orice reacţii şi efecte. Dacă nu se întîmplă nimic, repetă exerciţiul înainte de a trece la o altă culoare. O parte din fenomenul imaginilor consecutive se explică prin complementaritatea culorilor. De multe ori, cercul colorat se va proiecta pe suprafaţa albă în culoarea opusă. Acest fenomen poate fi asociat cu perechea astrală a culorii. Pe măsură ce o vibraţie se traduce şi reacţionează asupra nivelurilor mai subtile ale vieţii, frecvenţa ei se preschimbă în cea corespunzătoare energiei nivelului respectiv. Ceea ce este de culoare roşie la  nivel fizic, în plan astral se poate traduce în verde. Aceste culori sînt opuse în spectrul luminos, dar de fapt sînt doar frecvenţe diferite: reprezintă expresii diferite ale aceleiaşi energii, aplicate unor dimensiuni diferite ale vieţii. Este aşa-numita Lege a Reversibilităţii sau efectul de oglindire. Dacă te uiţi într-o oglindă, îţi vezi imaginea, dar reflectată în poziţie inversă: eşti de-andoaselea.Pe măsură ce piveşti şi experimentezi dimensiuni subtile cum este nivelul astral al existenţei, se produce acelaşi efect. Ţine minte că toate nivelurile şi energiile se întrepătrund cu trupul fizic,afectîndu-te pe tine însuţi şi structurile tale interioare. O parte din eforturile
depuse pentru a vedea şi interpreta cîmpurile aurice implică o mai mare conştientizare a acestor dimensiuni subtile.în cele din urmă, vei vedea şi alte culori înconjurînd imaginea consecutivă, ceea ce înseamnă că începi să obţii rezultate. Sînt emanaţii subtile de lumină pe care nu le puteai percepe în timpul
exerciţiului iniţial. La puţin timp după aceea, vei începe deja să veziculorile subtile chiar din momentul cînd execuţi mişcarea de rotaţiea ochilor.închide ochii şi lasă-i să se odihnească. Apoi repetă exerciţiul cu o
altă culoare. Urmăreşte cu atenţie ceea ce experimentezi. Nu te descuraja dacă nu vezi culorile subtile sau chiar imaginileconsecutive de la primele încercări. Prin practică şi concentrare vei
obţine rezultate. Foloseşte cît mai multe culori într-un interval de 10-15 minute.

Culorile şi corespondentele lor astrale
Roşu - Verde
Albastru - Portocaliu
Galben - Violet
Galben-Verde - Roşu-Violet
Roşu-Portocaliu - Albastru-Verde
Galben-Portocaliu - Albastru-Violet
Deşi nu face parte din aură, imaginea consecutivă a diagramei colorate indică stimularea conurilor şi basto-naşelor retinei. Cu toate acestea,asemenea imagini consecutive reflectă culori subtile care nu erau percepute
la început.Exerciţiul de concentrare contrastantă va stimula o „umbrire" secundară a stelei - este aura stelei,
care devine „vizibilă".
3. Diagrama contrastului luminos
Această diagramă are două funcţii: în primul rînd, stimulează şi exersează „bastonaşele" retinei, care te ajută să percepi diferitele intensităţi ale luminii.
în timp ce culorile sînt înregistrate în special prin intermediul conurilor, în general, lumina este percepută de bastonaşele
retinei. Cu cît bastonaşele sînt mai puternic stimulate, cu atît spectrul luminos înregistrat este mai mare.în al doilea rînd, această diagramă te va ajuta să-ţi dezvolţi
abilitatea de a-ţi „concentra uşor" ochii pentru a vedea aura din jurul oamenilor Această concentrare uşoară constă în fixarea relaxată mai curînd a unei zone decît a unui punct anume din zona respectivă. Cu toţii am
avut momente cînd parcă am visa cu ochii deschişi, privind în gol. Este genul de concentrare pe care înveţi să-1 dezvolţi şi să-1 stăpîneşti cu ajutorul acestei diagrame. Acest gen de concentrare te va ajuta să vezi mai uşor aura din jurul oamenilor. în această diagramă, o stea albă este aşezată în mijlocul unui fundal negru. Contrastul alb-negru va determina bastonaşele retinei să se
adapteze mai repede. în definitiv, vrei să poţi vedea aura doaratunci cînd doreşti acest lucru - vrei să-ţi dezvolţi abilitatea de a activa şi dezactiva vederea aurică după bunul tău plac. Te va ajuta această diagramă.
Priveşte centrul stelei şi încearcă să vezi steaua ca o deschidere de lumină în fundalul întunecos. Foloseşte mişcarea din primul exerciţiu şi lasă-ţi privirea să intre şi să iasă din deschizătura în formă de stea.
Apoi concentrează-te asupra centrului stelei. Priveşte steaua, menţinîndu-ţi privirea asupra ei cît timp numeri încet pînă la 15. Acum mută-ţi ochii spre fundalul negru din jurul imaginii, ceea ce pur şi simplu relaxează ochii: întrerupi concentrarea asupra stelei şi laşi privirea să fixeze, relaxat, întreaga suprafaţă din jurul stelei. Cu
alte cuvinte, treci de la o concentrare directă a ochilor la o privire subtilă, care cuprinde mai curînd întreaga suprafaţă decît un anumit punct.Concentrează-te din nou asupra punctului central al stelei. Menţine privirea cît numeri pînă la 15, apoi relaxează-te. Pe măsură ce efectuezi acest exerciţiu, urmăreşte atent ce se întîmplă cu ochii tăi. Vei simţi cum muşchii se încordează şi se relaxează succesiv. Dacă întîmpini dificultăţi cu acest exerciţiu, concentrează-te asupra unui colţ al stelei şi menţine privirea cît numeri pînă la 15. Apoi relaxează-te, privind întreaga diagramă. întoarce-ţi privirea către acelaşi colţ şi relaxează-te din nou. Dacă vrei, îţi poţi muta privirea de la un colţ la altul. în acest caz, măreşte timpul de concentrare pe măsură ce treci de la un colţ al stelei la următorul.Lucrînd cu această diagramă, vei începe să observi un fenomen interesant: în momentul în care treci la concentrarea relaxată, vei începe să vezi o a doua umbră, vagă, formîndu-se în jurul marginilor
stelei, ce diferă de imaginile consecutive văzute în diagrama precedentă. S-ar putea să percepi această umbră doar la unul sau două colţuri ale stelei, dar va apărea. Iniţial va fi aproape gri, dar pe măsură ce exersezi va reflecta şi alte culori. De obicei, albastrul este una dintre primele culori care apar. Este semnul că începi să-ţi
deschizi viziunea aurică (vezi pp. 60-61).
Diagrama de mişcare a ochilor
Această diagramă este un exerciţiu general pentru muşchii oculari, prin care se dezvoltă capacitatea ochilor de a înregistra mai repede
lumina şi culoarea. Este un exerciţiu care trebuie executat cît se poate de repede, viteza fiind elementul-cheie.

Cu cît măreşti viteza de mişcare a ochilor, vei putea percepe din ce în ce mai mult lucruri care nu sunt tocmai evidente. Mişcările rapide ale ochilor stimulează o intensificare a activităţii a conurilor şi bastonaşelor retinei: o mai mare viteză atrage o mai
uşoară detectare a culorilor. începe cu oricare dintre cele cinci puncte ale diagramei, îndreaptă apoi rapid ochii către un punct opus. Opreşte-te o secundă şi mută-ţi repede privirea înapoi. Deplasează-ţi privirea pe diagramă, trecînd de la un punct la următorul ai grijă să incluzi mişcări verticale, orizontale, pe diagonală şi circulare.Este un exerciţiu care ar fi bine să fie făcut şi cu fiecare ochi în parte, şi cu ambii ochi deodată. La mulţi oameni, un ochi este mai slab decît celălalt. Acest exerciţiu poate ajuta la reabilitarea ochiului „leneş", forţînd amîndoi ochii să lucreze la capacitate maximă. Acoperă un ochi cu palma, după care execută diverse mişcări cu ochiul liber. Schimbă. Apoi lucrează cu ambii ochi deodată. La fel ca la toate celelalte exerciţii, nu prelungi nici această şedinţă mai mult de zece minute. Dacă simţi că te dor ochii, opreşte-te. Gîndeşte-te că forţezi şi întăreşti muşchii oculari, reactivînd astfel capacităţi rămase multă vreme
în stare latentă. Nu este bine să încerci să faci prea multe într-un timp cît mai scurt. Ai răbdare şi, perseverînd, vei reuşi. Aminteşte-ţi mereu că este foarte natural să poţi vedea aura.
Cele mai bune condiţii pentru a vedea aura
Oricîte dovezi ştiinţifice s-ar aduce, vor exista mereu oameni care să nu creadă în capacitatea lor de a vedea aura. Acestor persoane le recomand adeseori un exerciţiu care dovedeşte existenţa aurei şi posibilitatea de a o vedea. într-o zi caldă, senină, în aer liber, întinde-te pe spate, pe iarbă. Şi, stînd aşa, uită-te spre copacii din depărtare.Lasă-ţi privirea să alerge de la rădăcina copacilor către vîrful lor. Priveşte cu atenţie linia pe care o formează
vîrfurile copacilor pe fundalul cerului. Nu-ţi forţa ochii - relaxează-te. încearcă să cuprinzi cît mai mult cer dintr-o privire. Lasă-te cuprins de o stare de concentrare relaxată, ca atunci cînd visezi cu ochii deschişi,
privind în gol. In acest timp, vei deveni conştient de o ceaţă uşoară care urmăreşte linia vîrfurilor copacilor, pe fundalul orizontului albastru al cerului. Observă fenomenul în mod pasiv. Vei vedea o culoare subtilă, diafană, mai deschisă decît albastrul cerului. Fenomenul este şi mai vizibil primăvara, cînd seva şi forţa vitală a copacilor sînt active şi o nouă energie se dezvoltă dinspre rădăcini către vîrfurile crengilor. Este o parte din aura copacilor!Dar care sînt cele mai bune condiţii pentru a vedea aura ? Este un domeniu în care opiniile sînt foarte împărţite. Unii susţin că este mai uşor pe întuneric, deoarece astfel luminile subtile sînt mai evidente. Din păcate, energia luminoasă emanată de corp (radiaţie fotonică) este absorbită de întuneric. Pe de altă parte, întunericul forţează „bastonaşele" să lucreze şi mai intens, pentru a-ţi asigura „vederea pe timp de noapte". Alţii spun că este mai uşor în locuri extrem de luminoase, deoarece spectrul luminii e mai liber şi mai activ; într-un mediu puternic luminat „conurile" sînt stimulate, astfel încît lumina de intensitate mare şi culorile subtile sînt mai uşor detectabilelumina de intensitate mare şi culorile subtile sînt mai uşor detectabile.
Personal, am ajuns la concluzia că o situaţie de mijloc în privinţa condiţiilor ar fi mai potrivită pentru o mai mare uşurinţă în perceperea aurei. La început este mai eficient să foloseşti o lumină
difuză, deoarece în primul rînd vrei să începi să vezi aura. Iar pe măsură ce-ţi dezvolţi capacitatea de a o percepe, te vei adapta maiuşor la vibraţiile ei pentru a distinge culorile.


1. Vei avea nevoie de lumină difuză, un perete alb şi o bucată de
carton alb (destul de mare pentru a-ţi putea vedea mîna conturîndu-se în centrul lui).
2. Relaxează-te înainte de a începe exerciţiul. Dacă ai folosit exerciţiile cu diagrame optice, poţi face o scurtă trecere în revistă a lor, pentru încălzire.
3. Incepe cu mîinile. întinde o mînă în faţă, la aproximativ 30-45
cm. Cu cealaltă mînă, ţine bucata de carton alb în spatele ei. în
felul acesta, mîna ta se va contura pe o suprafaţă albă.Ţinînd
mîna întinsă pe cartonul alb, emanaţiile luminoase vor fi mai uşor perceptibile cînd o priveşti folosind concentrarea relaxată.
La început apare ca un fel de ceaţă diafană. Dacă ai mai
exersat, ceaţa va răsfrînge şi culori.Apropie mîinile în faţă la aproximativ 7 cm una de cealaltă şi începe să-ţi concentrezi privirea asupra lor: mai întîi asupra marginilor superioare şi apoi, folosind concentrarea relaxată, asupra întregii zone din jurul mîinilor - cuprinde toată zona dintre ele şi din jurul lor. Concentrează-te. Apoi foloseşte concentrarea relaxată. Aura mîinilor tale va începe să se contureze.
4. întinde palma pe cartonul alb şi concentrează-ţi atenţia asupra vîrfurilor degetelor, timp de aproximativ 30 de secunde.
5. Apoi mută-ţi privirea de la vîrfurile degetelor pentru a cuprinde întreaga mînă şi suprafaţa cartonului. Foloseşte concentrarea relaxată. Pe măsură ce deplasezi privirea de la un punct anume
către suprafaţa din jurul său, vei începe să percepi o ceaţă diafană care dă contur mîinii tale pe fundalul cartonului.
6. Dacă întîmpini dificultăţi în acest punct, fă cîteva dintre exerciţiile pentru ochi folosindu-ţi propria mînă avînd ca fundal bucata de carton alb. Concentrează-te spre interiorul şi apoi spre exteriorul imaginii. Plimbă-ţi ochii pe conturul mîinii.Treci de la privirea concentrată la concentrarea relaxată asupra zonei din jur. Dacă ai mai exersat, ceaţa diafană va apărea.
7. Fii atent la orice fel de culori pe care ai putea să le observi, chiar dacă sînt fugitive. S-ar putea să vezi fragmente colorate sau scîntei, pe care de multe ori ai tendinţa să nu le bagi în seamă. în nici un caz! Pe măsură ce-ţi dezvolţi această capacitate şi înveţi să o controlezi, vei descoperi că, din ce în
ce mai mult, îţi vei dezvolta şi abilitatea de a menţine aceste culori în cîmpul vizual un timp mai îndelungat.
8. Următorul pas : foloseşte ambele mîini. întinde-le în faţa ta, cu palmele îndreptate spre tine. Ţine-le la nivelul ochilor, cam la
7-10 cm una de cealaltă. în spatele lor trebuie să fie un perete alb.
9. Ca şi mai înainte, urmăreşte contururile degetelor sau spaţiile dintre ele, timp de cel puţin 30 de secunde. Apoi treci în starea de concentrare relaxată, cuprinzînd ambele mîini şi zona din jurul lor. Observă - în mod pasiv - cum se conturează mîinile pe suprafaţa albă a peretelui.
10. Ceea ce vezi poate avea diverse înfăţişări. Poate fi o ceaţă diafană care înconjoară mîinile; pot fi sclipiri colorate sau o culoare stabilă. Poate fi ceva asemenea valului de căldură ce se ridică de pe şosea într-o zi toridă de vară. La început, aproape întotdeauna este de un alb sau un albastru pal, aproape lipsit de culoare. Pe măsură ce-ţi dezvolţi capacitatea, culoarea, limpezimea culorii şi vibraţia aurei vor deveni mai uşor vizibile cu ochiul liber.
Cum putem vedea aura celorlalţi 
Următorul pas este să exersezi pentru a vedea aura celor din jur.
Dacă ai perseverat în practicarea exerciţiilor, ar trebui să constaţi
primele rezultate semnificative după o lună sau două, în funcţie de
consecvenţa şi stăruinţa fiecăruia.
1. Cere-i partenerului să stea drept, în picioare, lîngă un perete
alb. La început este mai bine să foloseşti o cameră luminată discret. Stai în picioare sau aşază-te la aproximativ 2,5-3 m depărtare. Trebuie să-ţi poţi vedea partenerul în întregime, din creştet pînă în tălpi, înconjurat de o zonă mare albă.
2. începe prin a-ţi îndrepta privirea spre fruntea partenerului. De la frunte, urmăreşte conturul corpului său în sensul acelor de ceasornic. Execută mişcarea cît mai repede, schimbînd de mai multe ori sensul. în acest fel, pur şi simplu stimulezi celulele nervoase ale retinei (conurile şi bastonaşele).
3. Fixează privirea spre frunte sau spre creştet şi concentrează-te
asupra acestui punct timp de 15-30 de secunde.
4. Treci la starea de concentrare relaxată, cuprinzînd o suprafaţă
mare din jurul corpului. Menţine această privire, observînd în mod pasiv ce se întîmplă. De obicei, aura capului şi a umerilor este cea mai evidentă. Repetă de cîte ori este nevoie. Ai început să vezi aura celor din jur!
Capitolul IV – Cum masuram campul auric ?
Există multe dispozitive electronice care pot măsura cîmpul energetic ce înconjoară corpul uman. Din păcate, omul obişnuit nu va fi niciodată în stare să-şi permită procurarea celor mai multe dintre ele. Totuşi, cu ajutorul unor instrumente pe care fiecare le poate construi şi utiliza, putem determina - cu mare precizie - dimensiunile şi forţa propriului nostru cîmp aurie. Este vorba de instrumente specifice ştiinţei numite radiestezie.
Radiestezia este o metodă de divinaţie utilizată pentru determinarea radiaţiilor energetice. Ea presupune folosirea unor instrumente în vederea măsurării forţei unei anumite radiaţii. Este un sistem de traducere a răspunsurilor nerecunoscute ale sistemului nervos la energiile subtile în elemente palpabile şi vizibile
. Cele mai cunoscute instrumente radiestezice sînt bagheta fîntînarului şi pendulul.Ambele instrumente te pot ajuta să comunici cu acele niveluri mentale ce recunosc cîmpurile energetice subtile cu care intri în contact. Am vorbit deja despre faptul că în permanenţă interacţionăm cu energii exterioare. Dar oamenii nu conştientizează întotdeauna acest fapt sau pur şi simplu nu-l recunosc ca atare. Bagheta şi pendulul te ajută să faci conexiuni cu acele părţi ale fiinţei tale care conştientizează această interacţiune. Bagheta şi pendulul sînt mijloace de comunicare cu subconştientul tău. Subconştientul este informat despre orice interacţiune cu energii exterioare, indiferent cît de subtile ar fi ele. Astfel încît, folosind aceste instrumente, îţi dezvolţi puteri de percepţie nebănuite. Bagheta fîntînarului şi pendulul devin o prelungire a ochilor tăi - sînt o legătură între sistemul nervos (iar subconştientul lucrează prin intermediul său) şi
cîmpurile energetice cu care intri în contact. Istoria ambelor metode îşi are originea în vremuri străvechi. Deşi sînt deseori socotite instrumente ale spiritiştilor, bagheta şi pendulul sînt folosite în multe domenii tradiţionale ale vieţii de zi cu zi: pe timp de război erau folosite pentru a localiza mine îngropate, tunele etc.; unele întreprinderi de utilitate publică (gaz, apă, electricitate etc.) îşi instruiesc personalul cum sa folosească aceste instrumente pentru a dezgropa doar liniile care trebuie reparate. Deşi unii, mai neîncrezători, manifestă dispreţ faţă de asemenea metode, precizia informaţiilor furnizate continuă să fie dovedită prin metode şi echipamente ştiinţifice tradiţionale. Conştiinţa ta superioară sau inteligenţa comunică cu tine prin intermediul sistemului nervos, trimiţîndu-ţi semnale. Instrumentele radiestezice (cum sînt bagheta fîntînarului şi pendulul) amplifică aceste semnale de comunicare. Drept urmare, le poţi detecta şi interpreta, deschizînd astfel noi canale de
sensibilitate faţă de energiile subtile ale vieţii.
Cum să-ţi construieşti propria baghetă
Baghete magice obisnuite
Aceste baghete creează o legătură cu latura ta intuitivă. Ele sînt o prelungire a ochilor tăi, oferind indicii vizuale pe care le poţi recunoaşte cu mai multă uşurinţă.
Baghetele nu au în sine vreo calitate specială: sînt pur şi simplu nişte instrumente care îţi sporesc sensibilitatea. Instrumentele specifice artei fîntînarului au fost construite în numeroase forme. Cele mai cunoscute sînt din lemn, dar oricine îşi poate confecţiona cu uşurinţă un set de baghete la fel de eficiente. Este foarte simplu. Cam jumătate dintre cei care încearcă reuşesc să le folosească imediat. Ceilalţi ar putea fi nevoiţi să exerseze o perioadă, însă oricine poate căpăta îndemînare în utilizarea lor.
Primul pas : trebuie să-ţi construieşti un set de baghete. E simplu. Materialele de care ai nevoie le găseşti prin casă. Vom arăta aici cum poţi construi două seturi, dintre care al doilea este ceva mai pretenţios, însă ambele sînt la fel de eficiente.


1. Pentru o mai bună înţelegere, foloseşte figurile de mai sus si de mai jos. Mai întîi ia un umeraş obişnuit din sîrmă şi taie-1 în locurile indicate cu linie punctată.
2. Apoi îndoaie bucata tăiată astfel încît cele două laturi să fie perpendiculare.
3. Taie o bucată de carton subţire (un pătrat cu latura de 6-15 cm) şi rulează-1 astfel încît să formeze un cilindru îngust, în care introdu latura verticală a baghetei (vezi figura de jos ). Fă cilindrul cît se poate de îngust şi continuă să-1 răsuceşti - însă ai grijă să nu se fixeze prea strîns pe latura baghetei. Cînd obţii dimensiunea cea mai potrivită, fixează cilindrul cu bandă adezivă.
4. Pune cilindrul de carton pe latura verticală, conform figurii de mai jos. Acesta va fi minerul baghetei tale. Ai grijă ca latura verticală să fie cu cel puţin 2,5 cm mai lungă decît manerul. Dacă nu, taie cilindrul la dimensiunea potrivită.
5. îndoaie partea care iese din mîner, astfel încît acesta să nu alunece atunci cînd foloseşti baghetele în poziţie verticală (vezi figura de jos).
6. Repetă etapele de pînă acum, pentru a construi a doua baghetă. După ce ai terminat, baghetele trebuie să se poată rasuci liber în minere. Ar trebui să semene cu cele din figurile de mai jos.
Pasul 2 : îndoaie partea laterală a umeraşului în poziţie verticală, la 90°.
 
Pasul 3:
Rulează o bucată de carton subţire şi lipeşte-o cu bandă adezivă. Cilindrul trebuie să fie suficient de solid ca să-1 poţi apuca, dar şi să alunece cu uşurinţă pe latura verticală a bagheteiPaşii 4 şi 5: Pune cilindrul de carton pe latura verticală, astfel încît aceasta să fie cu cel puţin 2,5 cm mai lungă decît minerul. îndoaie capatul rămas în afară, astfel încît să ţină minerul. Intoarce bagheta cu minerul în jos.

7. Dacă vrei, poţi agăţa o mică greutate la extremitatea barei de sîrmă, pentru a o stabiliza - de pildă, o bucăţică de plumb folosită la pescuit este foarte potrivită. Cînd ai terminat, apucă bagheta de mîner şi răsuceşte bara orizontală pentru a-i verifica libertatea de mişcare.
8. Multe umeraşe au deja un cilindru de carton pe bara orizontală. E foarte bine dacă găseşti unul, deoarece este deosebit de eficient: asigură o priză fermă şi libertate de mişcare pentru baghetă.
9. O variantă ceva mai sofisticată poate fi construită, fără cheltuieli mari, din elemente pe care le poţi cumpăra de la orice magazin de fierărie. în special mînerele, pe care le poţi face din cupru, oferă o priză mai bună şi o mai mare libertate de mişcare a baghetei. Cuprul este un excelent conductor de electricitate, fiind astfel mult mai sensibil la cîmpuri energetice subtile şi la semnalele trimise de propriul tău sistem nervos. Ia o ţeava de cupru cu diametrul de 2 cm şi taie două bucăţi de 10-12 cm lungime. Vei avea nevoie şi de cîte două dopuri din cupru, pentru fiecare capăt. Vezi figura de mai sus.
10. Găureşte dopurile astfel încît să poţi trece uşor ţeava baghetei prin ele. Fixează dopurile la extremitatea fiecărui capăt al mînerelor din cupru (puţin super glue va rezolva problema). Introdu bagheta prin mîner, îndoaie capătul ce iese în afară şi gata - ai două baghete gata de a fi folosite. Verifică dacă baghetele se rotesc liber în interiorul mînerelor.

Cum măsurăm aura cu ajutorul baghetelor
Poţi folosi aceste baghete pentru a localiza şi măsura cîmpul auriu. Mai mult, ele te pot ajuta chiar să determini culorile aurei (despre acest aspect vom discuta în capitolul următor). De asemenea, le poţi folosi şi pentru a obţine răspunsuri la întrebări, prin „da" sau „nu".
Scopul este de a recunoaşte că baghetele constituie o legătură între sistemul nervos şi subconştient, care e la curent cu tot ce se întîmplă în interiorul şi în jurul tău. Secretul utilizării baghetelor  este să fii relaxat şi să decizi ce fel de reacţie vrei să obţii din partea lor.
Stabileşte un cod cu privire la felul în care vrei ca baghetele să-ţi răspundă. Ce semnificaţie vrei să aibă o mişcare spre exterior? Dar o încrucişare a baghetelor? Stabileşte dinainte toate acestea şi păstrează acelaşi cod de fiecare dată cînd foloseşti baghetele. Atunci cînd utilizează baghetele pentru detectarea aurei, cei mai mulţi se aşteaptă ca ele să se rotească înspre exterior de îndată ce intră în contact cu cîmpul
aurie. în cazul folosirii baghetelor pentru răspunsuri la întrebări prin „da" sau „nu", rotirea spre exterior poate însemna „nu", iar încrucişarea sau rotirea lor simultană spre interior - „da". (Acest aspect va fi analizat mai în detaliu în următorul capitol, în care vei învăţa cum să foloseşti baghetele pentru a determina culorile aurei.
1. Relaxează-te. Nu încerca să masori aura avînd aşteptări preconcepute, deoarece îţi poate crea un blocaj mental care să împiedice baghetele să funcţioneze. Gîndeşte-te pur şi simplu că vrei să masori aura şi doreşti ca baghetele să se rotească spre exterior cînd intri în contact cu ea. (Unii preferă ca baghetele să se
încrucişeze atunci cînd întîlnesc marginile exterioare ale aurei unei persoane. Nu ţine decît de dorinţa fiecăruia. Esenţial este să te hotărăşti dinainte asupra tipului de răspuns pe care vrei să-1 primeşti din partea baghetelor.) Relaxează-te şi lasă baghetele să lucreze pentru tine.
2. Ţine baghetele uşor în mîini, în faţă, la niverul umerilor. Baghetele trebuie să poată face cu uşurinţă o rotaţie completă, fără să atingă nici o parte a corpului tău.
3. Cere-i partenerului să stea în picioare la o distanţă de aproximativ 10 metri. în poziţia de start, baghetele trebuie să fie orientate spre înainte.
4. Mergi încet şi lin spre partener. în momentul în care pătrunzi în aura sa, baghetele vor răspunde, indicîndu-ţi astfel marginea exterioară a cîmpului său aurie. începînd din acel punct, poţi trasa un cerc complet în jurul persoanei respective, deoarece, în toate direcţiile, aura se extinde în mod egal la aceeaşi distanţă faţă de corp.
5. Aceasta înseamnă că oricine ar trebui să-şi poată da seama cînd cineva traversează această linie invizibilă a aurei şi pătrunde în „spaţiul" său auriu.
6. Exersează folosirea baghetelor. Măsoară aurele prietenilor tăi şi ale animalelor din jur. Cere-i prietenului tău să ţină în mînă un cristal şi măsoară-i din nou aura. Vezi vreo diferenţă ? Cît de mare ? încearcă şi cu alte pietre. Măsoară aura prietenului tău cînd stă în picioarele goale. Care este diferenţa ? Măsoară-i cîmpul auriu după ce a îmbrăţişat un copac. Sau după ce a mîncat ciocolată. Măsoară-i aura cînd ţine în mînă un măr. Observă diferenţa faţă de situaţia cînd ţine în mînă o ciocolată. Ascultă o piesă heavy-metal şi măsoară
din nou. Ce se întîmplă cu aura? Apoi ascultă o piesă de muzică clasică şi măsoară iarăşi. încearcă diferite mirosuri. Experimentează, amuză-te şi învaţă.
Pe măsură ce practici folosirea baghetelor, vei începe să observi anumite şabloane. Vei primi confirmări că anumite lucruri sînt benefice pentru cîmpul tău aurie, pe cînd altele nu. încet-încet, vei deveni receptiv la influenţele subtile din jur şi îţi vei redescoperi adevăratul eu.
Stai in picioare,la aproximativ 10 metri distanta de persoana respectiva.Tine baghetele in fata,si misca-te incet, egal, catre partener. In momentul in care atingi marginea aurica a acestuia,baghetele vor raspunde. Ai determinat limita exterioara a aurei. Din acest punct poti trasa un cerc in jurul partenerului,pentru a-i indica
dimensiunea completa a aurei sale.
 Puterea pendulului
Baghetele sînt considerate precursoarele pendulului, astfel că pendulul lucrează după acelaşi principiu. El pur şi simplu interacţionează cu un anumit cîmp energetic, iar modul său de funcţionare se bazează pe principii
bioelectrice. Ca şi baghetele, pendulul nu dă răspunsuri de unul singur
Subconştientul comunică cu tine prin intermediul sistemului nervos. Avînd în vedere faptul că aura se extinde în toate direcţiile în jurul tău, subconştientul este sensibil la orice se întîmplă în preajma ta. Conştiinţa este atentă doar la ceea ce are legătură cu obiectul concentrării într-un moment anume, perceput prin intermediul celor cinci simţuri - gust, pipăit, văz, auz şi miros. Cu toate acestea, unul dintre cele mai extraordinare organe de simţ pe care le posedă omul este pielea, care este sensibilă la multe dintre elementele subtile ignorate de obicei de cele cinci simţuri.
Bazîndu-te doar pe acestea pentru a interpreta o situaţie, poţi pierde uşor din vedere jocurile subtile de energie din viaţa ta. Pe de altă parte, subconştientul este atent la toate interacţiunile energetice cu propriul tău cîmp, inclusiv cele care depăşesc capacitatea de percepţie a celor cinci simţuri. Aceste interacţiuni sînt asimilate şi pot fi accesate şi conştientizate prin meditaţie, hipnoză sau cu ajutorul altor tehnici şi instrumente pentru amplificarea conştiinţei. O asemenea metodă este radiestezia. Pentru a înţelege aceste lucruri, trebuie să ştii mai multe despre felul cum funcţionează subconştientul, comparativ cu modul de lucru al conştiinţei.
Conştiinţa este sediul activităţii organizate a creierului. Aceasta controlează percepţia senzorială şi exprimarea. Cînd te concentrezi în mod conştient asupra unei activităţi oarecare, creierul tău emite unde electrice. Conceptul de unde cerebrale de tip beta este folosit în mod obişnuit pentru a desemna formele de energie emise în timpul unor activităţi dirijate în mod conştient. Deoarece ai ajuns să te identifici peste măsură cu facultăţile tale intelectuale, fie ignori,fie ratezi cu totul percepţiile subtile ale vieţii.

Undele cerebrale de tip alfa apar în stări de relaxare, iar în astfel de momente undele emise de creier au o frecvenţă de aproximativ 10 cicluri pe secundă. Cu cît eşti mai relaxat, cu atît frecvenţa undelor cerebrale este mai scăzută şi devii mai senzitiv

Doar aproximativ 10% din activitatea corpului şi a creierului tău este controlată în mod conştient. Prin urmare, dacă vrei să trezeşti percepţiile mai subtile înregistrate de eul tău, trebuie să înveţi să te relaxezi şi să deschizi calea cătresubconştient.
Subconştientul dirijează sistemul nervos autonom, care reglează funcţionarea organelor vitale şi a muşchilor involuntari, în mod obişnuit, nu eşti conştient de activitatea lui de reglare a energiilor vieţii, reproducerii şi autoconservării. Aceste acţiuni includ, de pildă, funcţiile stomacului, plămînilor, intestinelor, inimii, ficatului,
organelor de excreţie, de reproducere, precum şi formele mai dezvoltate de senzaţie şi percepţie. Acest sistem nervos autonom este parte a sistemului nervos central. în corp, sistemul nervos central acţionează ca un sistem de coordonare între organele de simţ ale corpului, muşchi şi glande. De exemplu, dacă te înţepi la deget CU un ac, mesajul va fi transmis la creier şi de acolo unei glande. In momentul acela îţi spui că te doare.
Pielea este un organ extrem de sensibil, ce are capacitatea de a simţi schimbările subtile de energie din jurul nostru. Cand o energie exterioară interacţionează cu cîmpul auric ce emană din piele şi din întregul corp uman,
mesajul este transmis corpului şi creierului. Cu toate acestea, în cazul unor astfel de percepţii subtile nu există întotdeauna un răspuns care să poată fi recunoscut. Insă mesajul este recepţionat şi poate fi accesat şi conştientizat. E ca şi cum ai avea un mesaj înregistrat pe o bandă magnetică: dacă ştii să foloseşti magnetofonul, poţi derula înapoi şi afla care este mesajul. Aici îşi poate dovedi utilitatea folosirea baghetelor şi a pendulului. Sistemul nervos al corpului omenesc constituie încă ua mare mister - dar ştim că este un sistem de comunicare dinamic, delicat şi sensibil. El comunică cu subconştientul şi cu percepţiile lăuntrice superioare. Bagheta şi pendulul amplifică semnalul pe care sistemul nervos îl transmite către un muşchi involuntar, pentru a da naştere unui răspuns perceptibil, uşor de recunoscut.

Se consideră că subconştientul controlează 90% din funcţiile corpului şi ale creierului, fiind şi sursa formelor superioare de percepţie şi intuiţie (care nu se realizează prin intermediul celor cinci organe de simţ obişnuite), a memoriei, creativităţii şi gîndirii abstracte.
Sistemul nervos trimite semnale electrice şi impulsuri determinînd mişcarea pendulului
Legănarea pendulului este un răspuns ideomotor cauzat de acţiunea involuntară a muşchiului, stimulată de subconştient prin intermediul sistemului nervos simpatic al organismului. Mesajele
subtile primite prin intermediul aurei sînt depozitate în sistemul nervos. Prin tehnici divinatorii, aceste mesaje sînt eliberate (sub forma unor impulsuri electrice), stimulînd răspunsul muscular
involuntar pe care îl poţi percepe în mod conştient prin mişcarea pendulului. Pendulul devine astfel o punte între conştient şi subconştient. E simplu s ă-ţi construieşti un pendul. Poţi folosi obiecte pe care le găseşti în casă sau poţi cumpăra unul dintr-un magazin de specialitate - în mod obişnuit se folosesc nasturi, inele sau cristale. Cele mai bune pendule sînt de formă rotundă, cilindrică sau sferică şi lucrează cel mai bine dacă sînt simetrice. Obiectul folosit este
atîrnat de un fir de aţă, un lănţişor etc. Pendulul ţinut liber de capătul lănţişo rului sau al firului de aţă, iar mişcările sale oferă răspunsuri şi informaţii pentru conştientizarea energiilor subtile.
Este un amplificator. Mai jos vei găsi patru exemple de pendule obişnuite.
Este u şor să înveţi cum să foloseşti un pendul. Ai nevoie doar de un pic de timp şi practică într-un loc liniştit. în plus, mai trebuie şi să te poţi relaxa. învaţă să-ţi stăpîneşti emoţiile în timpul utilizării pendulului, deoarece potscurt - circuita sistemul electric.
1. Primul pas în folosirea pendulului este să te obişnuieşti cu el. Aşază-te la masă, într-o poziţie confortabilă. Ţine talpile picioarelor pe podea şi sprijină-ţi cotul pe suprafaţa mesei.
2. Apucă pendulul de lănţişor, folosind degetul mare şi arătătorul.  Timp de un minut sau două, lasă pendulul să atîrne pur şi simplu. Apoi începe să-1 roteşti uşor în sensul acelor de ceasornic. Ai răbdare să se oprească, după care roieşte-1 din nou, în sens invers. Deplasează-1 apoi orizontal, vertical şi pe diagonală. Deocamdată te obişnuieşti pur şi simplu cu mişcările pendulului. Incepe să faci cîteva experimente. Chiar şi cea mai mică mişcare va determina balansarea pendulului. După cum vei vedea la punctul 8, poţi produce mişcarea pendulului fără să depui eforturi în acest sens. Lasă-1 să atîrne liber. Spune-ţi în sinea ta: „Rotire în sensul acelor de ceasornic". Vizualizează acest gînd alunecînd de-a lunguluibraţului tău, prin lănţişor, pînă la pendul.  Nu-1 roti tu însuţi. Fă acest lucru doar prin puterea gîndului. Cînd începe să oscileze, gîndeşte „Stop" şi urmăreşte-1 cum îşi opreşte mişcarea. Ai răbdare cu tine însuţi. Nu uita că lucrezi cu impulsuri electrice trimise de creier prin intermediul sistemului nervos pentru a stimula acţiunea musculară involuntară.
3. Acum trebuie să-1 înveţi cum vrei să răspundă. Este ca şi cum ţiai programa computerul. îi spui ce fel de feedback astepţi de la el. Vrei să-i poţi înţelege mişcările cînd pui o intrebare. Trebuie să dai de înţeles subconştientului ce fel de mişcări te aştepţi să primeşti. La pagina următoare se află o diagramă simplă pe care o poţi utiliza pentru această procedură de programare - foloseşte-o sau
construieşte-ţi una asemănătoare. începe cu două linii intersectate, ca în diagrama de UN. Pune desenul
pe masă şi poziţionează pendulul în centru. Spune-ţi cu voce tare: „Cînd pun o întrebare al carei răspuns este «da», pendulul se va mişca in (direcţia) (în acest caz, oscilaţie de-a lungul axei verticale). în acest moment, mişcă pendulul de-a lungul liniei verticale. Lasă-1 să se legene uşor şi repetă formularea de mai înainte.
Cu acest exerciţiu stabileşti vocabularul pentru procesul de comunicare. Testează acest vocabular. Pune-ţi o întrebare la care ştii că răspunsul este „da", dar de data aceasta nu mişca pendulul în mod conştient. Lasă forţele lăuntrice ale sistemului nervos să creeze răspunsul fizic. Foloseşte întrebări de genul „Mă cheamă (spune numele tău) ? " sau „Sînt în vîrstă de... ani?". în felul aceasta, nu numai că reuşeşti să stabileşti vocabularul de comunicare pentru lucrul cu pendulul, dar îţi şi dovedeşti faptul că nu trebuie să intervii nicicum în producerea mişcării. Exersînd, vei putea pune întrebări al căror răspuns nu-1 cunoşti.
4. Acum procedează la fel pentru răspunsul „nu", folosind aceeaşi frază şi deplasînd pendulul de-a lungul axei orizontale. Spune-ţi cu voce tare: „Cînd pun o întrebare al cărei răspuns este «nu», pendulul se va mişca (direcţia) (în acest caz, oscilaţie de-a lungul axei orizontale). Leagănă-1 uşor de-a lungul liniei orizontale şi repetă fraza de mai sus. Nu uita că deocamdată doar stabileşti vocabularul pentru comunicare. Apoi verifică-ţi abilitatea de a mişca pendulul fără un control conştient. Pune una sau două întrebări la care ştii că raspunsul este „nu" şi lasă pendulul să se mişte singur, fără a-l ajuta în vreun fel. Pur şi simplu concentrează-te asupra intrebării şi repet-o de mai multe ori - pendulul se va mişca.
5. Repetă exerciţiul cîte cinci minute în fiecare zi, timp de o săptămînă. Va fi de ajuns pentru a programa subconştientul să deplaseze pendulul conform codului stabilit.
6. Dacă vrei, poţi folosi mai curînd mişcări circulare decît orizontale sau verticale (vezi figura din josul paginii anterioare). Rotirea în sensul acelor de ceasornic înseamnă „da", iar în sens invers acelor de ceasornic - „nu".
7. O dată programat pendulul, concentrează-ţi atenţia nu numai asupra direcţiei mişcărilor, dar şi asupra intensităţii şi vitezei lor. Sînt elemente de asemenea semnificative, deoarece oferă indicaţii asupra gradului de atenţie pe care trebuie să o acorzi răspunsului primit. convinge-te că se deplasează fără nici un ajutor fizic conştient din partea ta. Foloseşte liniile intersectate. Sprijină-ţi cotul comod pe o suprafaţă plană. Lasă pendulul să atîrne nemişcat şi gîndeşte cuvîntul „da". Repetă cuvîntul în minte şi deplasează-ţi privirea în susul şi în josul liniei „da". Continuă pînă cînd pendulul începe să se deplaseze singur de-a lungul liniei respective. Nu durează mai mult de un minut sau două. Fii relaxat. Acum spune-ţi în minte „stop". După ce pendulul se opreşte, repetă acţiunea folosind cuvîntul „nu" şi linia „nu" de pe diagramă. încearcă apoi din nou, folosind mişcările circulare în ambele direcţii. în acest fel înveţi să mişti pendulul doar cu puterea minţii.
9. Trebuie să înveţi să-ţi pui întrebări al căror răspuns este „da" sau „nu". Cu cît sînt mai specifice, cu atît răspunsul va fi mai clar. De pildă, unii întreabă pendulul dacă o anumită mîncare este comestibilă. Pendulul ar putea răspunde afirmativ. Dar dacă întrebarea este formulată „Această mîncare este bună pentru mine?", pendulul s-ar putea să răspundă negativ. încearcă şi tu. Pune-ţi întrebări care au un răspuns clar „da" sau „nu"

• Am mai trăit înainte, într-o altă viaţă ?
• Voi fi promovat în cursul acestei săptămîni ?
• Am avut vreodată înainte experienţe extrasenzoriale ?
• Visul pe care l-am avut astă-noapte are vreo semnificaţie care
mie îmi scapă ?
• Mă va suna_________diseară ?
• Am un suflet ?
• Ar trebui să încep să studiez ceva nou ?


10. Este foarte important să nu te implici emoţional în procesul chestionării. Unele persoane nu se relaxează, astfel încît primesc doar răspunsurile pe care le aşteaptă. Dacă te relaxezi şi rămîi cît se poate de impasibil, răspunsurile vor fi foarte precise. Cu cît ţii conştientul mai departe de acest proces, cu atît mai puternice şi mai
apreciabile vor deveni percepţiile tale. Aminteşte-ţi că, prin formele de unde cerebrale alfa - care apar cînd eşti relaxat - devii mai sensibil la interacţiunile dintre cîmpul tău auric şi energiile subtile care te înconjoară. Cînd te afli în starea de emisie a undelor cerebrale beta (concentrare conştientă), percepţiile tale sînt de cele
mai multe ori limitate doar la cele cinci simţuri.

Verificarea aurei cu ajutorul pendulului
Măsurarea dimensiunii aurei cu ajutorul pendulului nu este la fel de simplă ca atunci cînd foloseşti baghetele, dar se poate face. De fapt, există două metode.

există două metode.
Prima constă pur şi simplu în folosirea întrebărilor, apelînd în acest scop la diagramele „da - nu". Pune-ţi întrebări referitoare la dimensiunea aurei:
„Aura mea măsoară între 5 şi 6 metri?"
„Aura mea măsoară între 3 şi 5 metri ? "
„Aura mea măsoară între 0 şi 3 metri ? ". începe cu întrebări generale, de acest gen, apoi treci la întrebări mai specifice:
„Aura mea măsoară 3,5 metri?"
„Aura mea măsoară 2,5 metri? "...
A doua metodă este asemănătoare cu cea specifică folosirii baghetelor. Cere-i partenerului să stea în picioare la aproximativ 6 metri distanţă. Relaxează-te cîteva clipe. Spune-i că vrei să obţii
informaţii despre aura persoanei respective în acest fel, datele pe care le obţii nu vor fi raportate la propria ta aură.


 Păşeşte uşor şi încet înainte. Deplasîndu-te, va fi foarte probabil ca pendulul să oscileze, motiv pentru care este bine să foloseşti o mişcare circulară pentru a semnala contactul cu aura partenerului - de pildă, răspunsul afirmativ (rotire în sensul acelor de ceasornic). După fiecare pas opreşte-te, lasă pendulul să rămînă nemişcat şi apoi să răspundă. Este o metodă ceva mai lentă, dar eficientă. Chiar dacă nu e foarte exactă, te ajută să-ţi dezvolţi capacitatea de percepere a energiilor subtile din jur.

Deşi nu e la fel de simplă şi de rapidă ca metoda specifică folosiriivbaghetelor, este o metodă ce poate fi totuşi eficientă. La fiecare pasvpe care-1 faci pentru a te apropia de partener, opreşte-te şi lasă pendulul să rămînă nemişcat şi apoi să-ţi răspundă conform codului suibilit. Cel mai bine este să foloseşti o mişcare circulară, în sensul acelor de ceasornic, pentru indicarea contactului cu marginea exterioara a aurei.

Capitolul V – Semnificatia culorilor aurei

Culoarea este o parte intimă a vieţii noastre : ne afectează pc toţi şi, de asemenea, constituie o reflectare a fiinţei noastre - o folosim pentru a ne descrie starea de sănătate fizică şi mentală, atitudinile, reacţiile, chiar şi experienţele spirituale.
Ascultă-i pe oameni cum vorbesc şi vei observa cît de des este folosită culoarea ca parte a vocabularului lor descriptiv : „Astăzi văd viaţa în roz" ; „Era aşa de furios, si sa făcut roşu ca racul" ; „Situaţia era cam albastră" ; S-au cam înverzit de invidie" ; „S-a îngălbenit de frică" ; A fost o experienţă de aur". Culoarea este o proprietate a luminii. Cînd lumina este descompusă pe diferite lungimi de undă, obţinem culori diferite. Este ca şi cum am ţine o prismă în lumina soarelui: pe suprafaţa opusă va apărea curcubeu

Cele şapte culori ale curcubeului sînt doar o mică parte din spectrul luminii, fiecare culoare are o multitudine de nuanţe şi de tonalităţi. Energia aurei se reflectă ea însăşi în lumină şi culoare. Culoarea, limpezimea şi poziţionarea ei sînt elemente care oferă diverse informaţii privind starea fizică, emoţională, mentală şi spirituală a unei persoane. Pe măsură ce vei efectua exerciţiile incluse în această carte, vei începe să detectezi în mod vizibil culorile aurei. Pînă atunci însă, ajută-te de bagheta fîntînarului şi de pendul pentru identificarea culorilor aurei. Determinarea culorilor este un lucru simplu - mai greu este să înţelegi şi să interpretezi aceste culori.

Sîntem cu toţii sensibili la culori, dar şi la ceea ce ne indică ele. însă pur şi simplu nu acordăm destulă atenţie acestui fapt. Am trecut cu toţii prin momente cînd ne făceam griji din pricina unui prieten care nu avea o
„culoare" tocmai sănătoasă. Am auzit şi comentarii despre cît de bine îi stăunei persoane culoarea unei bluze sau unei cămăşi şi cît de rău îi vine alteia. De multe ori, în mod inconştient, asemenea comentarii reflectă impresii ale aurei.
Diferite culori reflectă diverse atitudini, reacţii şi tipuri de energie. Deşi în general poţi identifica semnificaţia anumitor culori, nu uita totuşi că spectrul unei culori are o multitudine de nuanţe. Există multe nuanţe de galben, de verde etc. Iar pentru a înţelege semnificaţia acestor nuanţe este nevoie de timp şi exerciţiu.


Pentru a determina culorile aurei trebuie avute în vedere următoarele elemente orientative: 
1. Culorile mai apropiate de corpul fizic reflectă de obicei condiţiile şi energiile fizice. Culorile exterioare reflectă energii emoţionale, mentale şi spirituale, ce pot afecta culorile fizice;
2. Cu cît culorile sînt mai clare şi mai pastelate, cu atît mai bine. Culorile mai întunecate şi mai şterse pot indica dezechilibre, excese sau alte probleme posibile în domeniile corespunzătoare;
3. Culorile închise, strălucitoare indică niveluri energetice ridicate, ceea ce nu reprezintă neapărat un aspect negativ. Nu te grăbi să tragi concluzii; 4. Adeseori, o aură conţine mai multe culori, fiecare dintre ele reflectînd diferite aspecte. Trebuie să ştii modul în care interacţionează aceste culori şi care este efectul unor asemenea combinaţii. însă repet, îţi trebuie timp şi exerciţiu;
5. Cînd începi să vezi aura altor persoane, să ai în vedere faptul că te uiţi la persoanele respective prin propria ta aură - deci, pentru a interpreta ceea ce vezi, trebuie să-ţi cunoşti propria aură. Folosirea exerciţiilor optice prezentate mai înainte te poate ajuta să-ţi vezi aura în oglindă. Dacă este de culoare predominant galbenă, iar aura celeilalte persoane este albastră, s-ar putea să o vezi verde, deoarece combinaţia galben-albastru dă culoarea verde. De multe ori, subconştientul îşi dă seama de acest lucru şi face corecţia în mod firesc, dar trebuie să fii atent înainte de a trage concluzii

6. Este foarte important să nu judeci oamenii pornind de la ceea ce vezi în aura lor, căci ceea ce vezi şi felul în care interpretezi depinde foarte mult de starea ta sufletească în momentul respectiv.. Analizează culoarea respectivă sub toate aspectele, precum şi zonele specifice pe care le reflectă. Nu ai dreptul să spui altcuiva ce
să facă. Impărtăşeşte-ţi observaţiile, explică posibilele semnificaţii, după care lasă persoana respectivă să hotărască singură în privinţa propriilor decizii;
7. Invaţă să-ţi foloseşti intuiţia în interpretările pe care le faci. Pune-i întrebări celuilalt cu privire la ceea ce observi şi ce crezi că ar putea avea legături cu observaţiile respective. Doar în acest fel, folosindu-te de feedback-ul oferit de cealaltă persoană, îţi poti stabili criteriile pentru interpretări. Nu uita că fiecare culoare,
poziţia şi limpezimea ei sînt elemente care pot indica diferite aspecte - iar misiunea ta este să înveţi cum să le sintetizezi;
8. Aura se schimbă în mod frecvent. Culorile cele mai apropiate de corp (pînă la aproximativ 30-60 cm) se pot schimba de multe ori în cursul unei singure zile. Orice emoţie puternică sau activitate fizică ori mentală deosebită poate determina fluctuaţii ale culorii şi luminozităţii aurei; în plus, aura se schimbă de-a lungul întregii noastre vieţi. Pe măsură ce-ţi dezvolţi capacitatea de a vedea aura, vei descoperi că fiecare individ are una sau mai multe culori predominante, care rămîn în permanenţă în cîmpul său auriu (chiar dacă pot interveni variaţii de tonalitate). Care sînt culorile secundare şi ce legătură există între ele şi cele primare ?
9. De cele mai multe ori, primele culori sau tonalităţi care apar sînt nuanţe de gri şi albastru pal. însă nu te descuraja dacă nu distingi culorile imediat. Pe măsură ce exersezi, lucrurile se vor schimba. De obicei oamenii sînt foarte perseverenţi la început, dar în acelaşi timp se aşteaptă să obţină rezultate după o anumită perioadă. Iar dacă aceste rezultate nu apar destul de repede sau nu sînt destul de spectaculoase, se descurajează.
Culorile pot avea diferite forme, nuanţe şi poziţii în jurul corpului figura B) sau se pot reflecta în benzi de culori uşor întrepătrunse in figura A). Nu îţi fixa o limită de timp. Efectuează exerciţiile în fiecare zi. Doar prin practică şi dezvoltarea percepţiilor zi de zi vei putea ajunge la rezultate satisfăcătoare. Dacă exersezi două-trei zile la rînd, după care faci pauză timp de o săptămînă şi iar o iei de la capăt, nu vei obţine nici un fel de rezultate. Trebuie să fii constant - şi atunci vei înregistra primele succese vizibile după patru-şase săptămîni. în cel mai rău caz, vei începe să vezi aura, chiar dacă nu vei distinge culorile. Majoritatea celor cu care am lucrat au început să obţină rezultate excelente după o perioadă de o lună pînă la şase luni - însă durează doar o
lună ca să te convingi de eficienţa antre- namentului !
10. Pe măsură ce-ţi dezvolţi viziunea aurică, vei începe să vezi aura în jurul a tot ce te înconjoară, ceea ce te-ar putea deruta. Exerciţiile din această carte sînt destinate să te ajute să-ţi dezvolţi capacitatea de a-ţi activa sau dezactiva viziunea aurică, după bunul tău plac. Nu uita că nu ai dreptul să pătrunzi în energiile celorlalţi fără permisiunea lor - de multe ori este ca şi cum le-ai citi corespondenţa. Chiar dacă percepi ceva, nu ai dreptul să divulgi ceea ce ai aflat decît dacă persoana respectivă îţi cere acest lucru. Asumă-ţi responsabilitatea viziunilor tale.

Culorile pot lua diferite forme,nuante si pozitii in jurul corpului (fig B) ori se pot reflecta in benzi de culori imbinate (fig A)

Semnificaţia culorilor
Culorile pot fi constructive sau destructive, pot stimula sau indispune, pot atrage sau respinge. Pot chiar să aibă caracter feminin sau masculin, pot reflecta pozitivul sau negativul iar atunci cînd sînt percepute în interiorul aurei oferă informaţii asupra personalităţii, stării de spirit, maturităţii şi sănătăţii individului, reflectînd aspecte fizice şi spirituale.
Este nevoie de foarte mult exerciţiu pentru a interpreta nuanţele culorilor observate în aură. Fiecare culoare are caracteristicile ei proprii, însă fiecare nuanţă a sa îi modifică întru cîtva aceste caracteristici. Trebuie avute în vedere poziţia culorii, intensitatea şi chiar forma ei în interiorul timpului aurie. Această carte nu intenţionează să ofere toate subtilităţile de interpretare a nuanţelor culorilor ce pot fi percepute în cîmpul aurie. Vom analiza culorile principale şi energiile pe care acestea le indică în mod obişnuit la nivel fizic şi la celelalte niveluri, ceea ce îţi va oferi un punct de plecare eficient pentru înţelegerea informaţiilor pe care ni le oferă culorile aurei.Culorile cele mai apropiate de corp reflectă aspecte ale condiţiei fizice a individului, semnalînd şi energiile care se manifestă şi-i influenţează cel mai des viaţa. Culorile şi magiile mai îndepărtate indică adeseori energia spre care persoana respectivă se îndreaptă în viitor. Prin exerciţiu, vei fi in stare să determini aspecte temporale ale unor forme de energie în funcţie de culoare şi poziţionarea ei faţă de corpul fizic.

Culorile curcubeului
Roşu

Roşul este culoarea unei energii intense, a focului şi a forţei creatoare primare. Este energia dătătoare de viaţă; este fierbinte. Poate indica pasiune, minte şi voinţă puternica. Este o culoare dinamică, ce poate reflecta furie, dragoste, ură şi schimbări neaşteptate. Poate indica renaştere şi strămutare. Este o culoare ce afectează sistemul circulator al corpului, sistemul reproductiv (energie sexuală) şi trezirea unor capacităţi şi talente
aflate în stare latentă. Prea mult roşu sau o nuanţă ştearsă ar putea reflecta stimulare excesivă, inflamare sau dezechilibru; poate reflecta nervozitate, temperament, agresivitate, impulsivitate sau excitare.

Portocaliu
Portocaliul este culoarea căldurii, creativităţii şi emoţiilor. Este semn de curaj, bucurie şi caracter sociabil. Este o culoare ce poate reflecta deschiderea către noi dimensiuni ale conştiinţei - în special spre tărîmurile subtile (planul astral) ale vieţii. în funcţie de nuanţă, poate indica, de asemenea, dezechilibre emoţionale şi agitaţie. Unele nuanţe mai şterse de portocaliu pot reflecta mîndrie şi extravaganţă. Poate exprima îngrijorare şi
vanitate.

Galben
Galbenul este una dintre primele culori care pot fî observate cu uşurinţă în interiorul aurei. Galben pal în jurul conturului părului indică optimism. Galbenul este culoarea activităţii mentale şi a noii lumini solare. Reflectă noi posibilităţi de învăţare, iluminare, înţelepciune şi inteligenţă. Nuanţele mai pastelate reflectă adeseori
entuziasmul pentru ceva în viaţă, forţa ideilor şi dezvoltarea spirituală (în special spectrul de la nuanţa de galben pal spre alb). Culoarea galbenă reprezintă forţa ideilor şi trezirea capacităţilor psihice şi de clarviziune.
Nuanţele mai profunde şi cele mai şterse de galben pot reflecta gîndire şi analiză în exces. Poate reflecta criticism exagerat, dogmatism şi sentimentul lipsei de recunoştinţă din partea celorlalţi.

Verde
Verdele este culoarea sensibilităţii şi a unei compasiuni si mai mari. Reflectă dezvoltare, simpatie şi calm. Poate reflecta o persoană de încredere, pe care te poţi baza, şi deschisă la minte. Spectrul de la verde strălucitor la albastru in culorile aurei indică puteri vindecătoare. Este culoarea bunăstării, forţei şi prieteniei.
Nuanţele mai închise sau mai şterse de verde pot reflecta nesiguranţă şi zgîrcenie. Nuanţele mai şterse reflectă adeseori gelozie şi caracter posesiv; pot indica îndoială şi lipsă de incredere în forţele proprii.

Albastru
Asemenea galbenului, şi albastrul face parte dintre acele culori care pot fi văzute cel mai uşor în aură. Este culoarea calmului şi a liniştii. Reflectă devotament, adevăr şi seriozitate. Poate indica existenţa unor capacităţi de claraudiţie şi posibilitatea dezvoltării aptitudinilor telepatice. Nuanţele mai deschise de albastru reflectă o imaginaţie activă şi o bună intuiţie. Cele mai închise pot indica un sentiment de singurătate, care, la un anumit nivel, reflectă căutarea de o viaţă a Divinului. Nuanţele mai închise de albastru reflectă diferite niveluri de devoţiune. Albastrul cu nuanţă de violet indică cinste şi o minte sănătoasă; poate indica şi o persoană care şi-a găsit sau este pe cale să-şi găsească vocaţia. Nuanţele mai şterse de albastru pot reflecta blocarea unor percepţii; pot indica melancolie, grabă şi îngrijorare, dominare, teamă, uitare şi hipersensibilitate.

Violet şi purpuriu
Violetul este culoarea căldurii şi a transmutaţiei. Este culoarea îmbinării dintre inimă şi minte, fizic şi spirit. Reflectă independenţă şi intuiţie, precum şi o activitate dinamică şi importantă a viselor. Poate indica o persoană aflată în căutare. Nuanţele de purpuriu reflectă adeseori abilitatea de a conduce diverse afaceri cu judecată şi simţ practic. Nuanţele pale şi mai deschise de violet şi purpuriu pot reflecta umilinţă şi spiritualitate. Nuanţele de roşu-purpuriu pot indica o mare pasiune sau putere de voinţă. De asemenea, pot reflecta necesitatea unui mai mare efort individual. Nuanţele mai închise şi cele mai şterse pot reflecta nevoia de a
depăşi o anumită situaţie, precum şi o imaginaţie erotică intensă. Tendinţele spre autoritate, nevoia de simpatie şi sentimentul de a nu fi înţeles pot fi de asemenea reflectate de nuanţele mai şterse.

Alte culori ale aurei

Roz
Rozul este culoarea compasiunii, a iubirii şi a purităţii. Poate reflecta bucurie, relaxare şi un puternic sentiment de camaraderie. Cînd apare în aură, poate indica o persoană liniştită, modestă, iubitoare de artă şi frumos.
In funcţie de nuanţă, rozul poate reflecta şi lipsa de maturitate, mai ales nuanţele mai şterse. Poate indica sinceritatea sau lipsa ei, precum şi timpul unei noi iubiri sau al unei noi viziuni.

Auriu
Auriul este culoarea care reflectă energie spirituală dinamică şi o întărire a propriilor forţe. Reflectă cele mai înalte energii de devoţiune şi restabilire a armoniei. Indică entuziasm puternic şi inspiraţie profundă, un timp al revitalizării. Nuanţele mai şterse pot indica faptul că persoana respectivă se află într-un proces de trezire a inspiraţiilor superioare, nereuşind încă să clarifice influenţa lor asupra propriei vieţi - reflectă procesul
alchimic în plină desfăşurare : individul lucrează încă latransformarea vieţii sale în aur.

Alb
Albul este deseori vizibil în aură, înaintea oricărei alte culori. De multe ori apare ca o nuanţă diafană. Albul conţine toate culorile, astfel încît atunci cînd apare în aură cu o mare intensitate, de cele mai multe ori, acest lucru este în legătură şi cu alte culori. Astfel, poţi şti dacă e vorba într-adevăr de o culoare de energie sau pur şi simplu de o percepţie slabă a aurei. Cînd albul apare în aură ca o culoare de sine stătătoare, reflectă adevăr şi puritate. Indică faptul că energia persoanei respective se curăţă şi se purifică. De multe ori reflectă şi o dezvoltarea unei mai mari creativităţi.Gri
Este o culoare a iniţierii. Poate indica o tendinţă de trezire a unor capacităţi înnăscute. Acele nuanţe de gri care bat mai mult spre argintiu reflectă o trezire a energiilor feminine - sînt energiile şi abilităţile pentru iluminare, intuiţie şi imaginaţie creatoare. Nuanţele mai închise de gri pot indica dezechilibre fizice, mai cu seamă dacă apar în aproprierea anumitor zone ale corpului fizic. Pot reflecta şi nevoia de a nu lăsa lucrurile neterminate; iar mult gri în aură poate indica o persoană retrasă, genul „lupului singuratic".

Cafeniu
Este o culoare ce apare adeseori în cîmpul aurei. Deşi uită lume consideră că această culoare reflectă o lipsă de energie sau un dezechilibru, lucrurile nu stau întotdeauna aşa. Maro este culoarea pămîntului. Cînd apare în aură, în special deasupra capului sau în jurul picioarelor, cafeniul poate reflecta o nouă dezvoltare. Indică
stabilirea de noi rădăcini şi o dorinţă de împlinire. Este o culoare care poate reflecta sîrguinţă, perseverenţă şi spirit de organizare. Pe de altă parte, cafeniul de-a lungul feţei sau atingînd capul poate indica o lipsă şi nevoia de discriminare. Dacă apare în zonele chakrelor, poate însemna faptul că centrele "espective trebuie
curăţate, deoarece în astfel de cazuri este vorba de o blocare a energiilor. De multe ori, culoarea maro este dificil de interpretat, avînd în vedere că poate reflecta uşor probleme fizice - însă trebuie să fii foarte atent şi să nu e pripeşti în a trage concluzii atunci cînd o vezi. Cea mai bună modalitate de a o înţelege este să foloseşti
feedback-ul persoanei respective.

Negru
Negrul este una dintre cele mai derutante culori din spectrul aurei. Am auzit spunîndu-se că, atunci cînd apare în aură, negrul indică moarte sau boală gravă. Nu este adevărat! Negrul este o culoare de protecţie : poate acţiona ca un scut protector împotriva energiilor exterioare. Atunci cind apare în aură, această culoare poate indica faptul că persoana respectivă se află într-o situaţie de autoapărare sau ca are secrete. Nu-i nimic rău în asta, atît timp cît nu se ajunge la extreme. Negrul poate reflecta şi iminenţa unei noi înţelegeri a responsabilităţilor şi sacrificiilor. Negrul poate indica şi dezechilibre - dezechilibrele fizice se manifestă deseori ca zone negre sau întunecate în aura din jurul corpului fizic, a căror localizare oferă indicaţii precise în acest sens. In marginile exterioare ale aurei, negrul poate indica existenţa unor găuri în cîmpul aurei. Am văzut aşa ceva în aurele celor care au fost victime ale unor abuzuri în copilărie şi ale celor ce consumă sau au consumat în exces substanţe toxice (alcool, droguri, tutun etc).

Scînteieri argintii
Aş menţiona un alt fenomen pe care l-am observat: de multe ori am văzut în aură un fel de sclipiri luminoase. De obicei sînt foarte strălucitoare şi au culoarea argintie. Am constatat că, aproape întotdeauna, aceste „scînteieri", cum le-am numit, sînt semn de mare creativitate şi fertilitate - cînd apar în cîmpul aurei al unei persoane, indică faptul că o mai intensă activitate creativă este activată în viaţa persoanei respective.
Cel mai des le-am observat în jurul femeilor, ceea ce înseamnă însă că apar numai în cazul lor. Cînd văd aceste scînteieri în jurul unei femei căreia îi citesc aura, o întreb dacă este însărcinată - căci se manifestă întotdeauna în jurul femeilor gravide şi al celor care au născut cu şase-nouă luni în urmă. Nu uita însă că nu orice femeie care are scînteieri în aură este gravidă, chiar dacă majoritatea celor care aşteaptă un copil au astfel de sclipiri în aură. Sînt de părere că aceste scînteieri indică activarea creativităţii şi fertilităţii în viaţa unui individ - iar creativitatea şi fertilitatea pot îmbrăca diverse forme, nu numai aceea a gravidităţii.

In orice caz, teoria mea este că atunci cînd creativitatea devine atît de activă încît se manifestă sub formaunor luminiţe în cîmpul aurie, ea atrage noi suflete către individul respectiv. Şi, dacă se iveşte ocazia, se „infiltrează". Dacă persoana căreia îi citesc aura nu este însărcinată în momentul cînd observ aceste scînteieri, o atenţionez să fie foarte atentă în următoarele şase-nouă luni, deoarece sînt foarte mari şanse să rămînă însărcinată. Cel prevenit este pregătit, ca să spun aşa.

Pe măsură ce-ţi dezvolţi viziunea aurică, vei deveni conştient de nuanţele subtile ale culorilor. Studierea cromo-terapiei şi culorilor te va ajuta nu numai să-ţi dezvolt capacitatea de a le percepe mai bine, dar şi să le înţelegi semnificaţia.

Determinarea culorilor primare ale aurei

Pînă vei reuşi să-ţi dezvolţi capacitatea de a vedea culorile aurei, pentru determinarea culorilor primare poţi folosi mijloacele radiestezice - bagheta fîntînarului sau pendulul. Aminteşte-ţi că
subconştientul deja este la curent cu toate aspectele legate de energiile aurei, pe care pur şi simplu nu ai reuşit încă să le percepi în mod conştient şi vizibil
.

Baghetele şi pendulul te vor ajuta să scoţi la iveală aceste percepţii subconştiente şi să le aduci la nivelul conştientului. In acest scop, poţi folosi figurile de mai jos
1.Dacă vei folosi baghetele, construieşte-ţi o diagramă circulară după modelul celei de mai sus. Deseneaz-o pe o foaie albă de hîrtie, cu un diametru de cel puţin 30 cm, iar în loc să scrii numele culorilor, ai putea colora fiecare căsuţă în parte. Dacă alegi pendulul, foloseşte modelul de diagramă din josul aceleiaşi pagini şi
colorează pătratele cu nuanţele corespunzătoare.
2.Relaxează-te şi aşază-ţi tălpile pe podea. Sprijină-ţi coatele pe suprafaţa plană pe care ai pus diagrama. Pentru determinarea cu ajutorul baghetelor, foloseşte una singură. Ţine bagheta la o distanţă destul de mare, astfel încît capătul ei să nu te atingă. Verifică dacă poate face, liber, o rotaţie completă. Nu strînge minerul prea tare, iar mîna să se afle deasupra centrului cercului. Şi acum concentrează-te asupra persoanei a cărei aură o citeşti (sau asupra propriei persoane). Dacă vrei să-ţi citeşti propria aură, închide ochii şi gîndeşte-te la tine însuţi.
3.Pune-ţi cîteva întrebări - în gînd sau, dacă vrei, cu voce tare: „Care este culoarea primară a aurei lui__________? ". Fă o pauză şi lasă bagheta să se rotească şi să indice acea zonă de pe diagramă
care descrie cel mai bine culoarea respectivă. Ai putea pune întrebări şi despre culorile secundare : „Care este a doua culoare ca importanţă în aura lui____________?". Dacă bagheta indică o zonă aflată între două culori, reflectează asupra semnificaţiei amîndurora. Nu uita că există mai multe nuanţe de culori, care nu pot fi trecute toate pe diagramă. Ai putea folosi întrebarea: „Care din aceste culori este mai apropiată de culoarea aurei lui ?


4.Procedeul este acelaşi şi în cazul diagramei pentru pendul. Sprijină-ţi cotul pe suprafaţa plană, astfel încît pendulul să atîrne la 8-15 cm deasupra diagramei culorilor (vezi figura). Porneşte de la un
capăt şi parcurge fiecare culoare. Pentru determinarea culorilor aurei, vei folosi întrebări cu
răspunsuri „da - nu". Pune întrebări de tipul: „Culoarea roşie face parte din aura lui____________?" ;
„Este roşul culoarea primară a aurei lui__________? " etc.

Fii atent la felul în care răspunde pendulul - lasă-1 să-ţi dea răspunsurile pentru „da" sau „nu". Urmăreşte cu atenţie şi puterea răspunsurilor sale: cu cît răspunsul este mai puternic, cu atît mai probabil că respectiva culoare face parte din aură.
5. Parcurge fiecare culoare de pe diagramă cu ajutorul pendulului. Nu uita să-ţi formulezi întrebarea astfel încît să poată primi răspunsuri prin „da" sau „nu". Poţi folosi acelaşi procedeu şi pentru localizarea culorilor în interiorul aurei:
Acest roşu este poziţionat îndeosebi deasupra capului ? " ;
„Oare acest verde oferă o informaţie despre corpul fizic?";
„Albastrul este de nuanţă închisă?" ;
„In interiorul aurei, acest galben este poziţionat deasupra sau dedesubtul capului ? ".

Nu ezita să faci experimente. Cu cît foloseşti mai mult aceste instrumente, cu atît mai mult vei conştierifea faptul că energiile tale depăşesc limitele trupului fizic. îţi sporeşti capacitatea de percepţie

Fig.Model de diagramă pentru folosit cu pendulul în investigarea culorilor aurei.

Cînd începi să vezi aura, de obicei percepi zonele cele mai apropiate de corpul fizic, care reflectă în mare măsură sănătatea fizică a individului. La o persoană sănătoasă, energia corpului fizic apare în aură sub forma
unor linii energetice radiante. Această energie poate avea diverse culori, însă de multe ori nu apare asemenea unui nor ce învăluie trupul, ci mai curînd ca fluxuri de energie ce radiază în afara corpului (vezi figura de mai sus). De cele mai multe ori, aceste raze se conturează pe fondul întregului cîmp aurie

Aspectul acestor radiaţii spune multe despre sănătatea individului: cu cît razele aurei sînt mai puternice, mai echilibrate şi mai simetrice, cu atît mai puternică şi mai sănătoasă este persoana respectivă. Asimetria razelor energetice este semn de slăbiciune, dezechilibru sau boală undeva în corpul fizic. Zonele cu fluxuri asimetrice pot da indicaţii cu privire la partea corpului care se confruntă probleme.
La o persoană sănătoasă, energia cea mai apropiată de trupul fizic va apărea deseori sub forma unor fluxuri energetice care se extind pînă la 30-60 cm în interiorul aurei, conturîndu-se pe fondul întregului cîmp aurie. Aceste fluxuri sînt alcătuite din raze fine şi simetrice.

  
Nu este ceva nefiresc să descoperi că asemenea dezechilibre ale radiaţiilor fizice apar în aură înainte ca boala sau problemele fizice să se manifeste sau să fie descoperite. Dacă observi atent cîmpul auric
şi schimbările ce se produc în interiorul său, poţi lua măsurile cuvenite de prevenire, rezolvînd astfel problema înainte să apară sub formă de boală sau disconfort fizic. La o persoană sănătoasă, aceste linii energetice radiante sînt echilibrate şi puternice. Ele se extind la o distanţă de 30-60 cm în jurul corpului, după care încep să se destrame şi să se amestece cu restul cîmpului auric.

Dacă aceste raze par să fie echilibrate şi simetrice, dar se extind pe o distanţă de numai 10-20 cm înseamnă
că energia fizică a persoanei respective este foarte scăzută - iar dacă nu se iau măsuri pentru refacerea energiei, în cele din urmă pot apărea probleme fizice.
Distorsiunile acestor linii radiante pot indica probleme de sănătate, care, în mod obişnuit, pot fi asociate cu zona din corp unde apar distorsiunile respective Acestea din urmă se pot manifesta sub diverse forme :
raze asimetrice, decolorarea liniilor (fluxurile apar murdare) sau chiar inflamare (vezi figura de mai jos).
O inflamare a liniilor radiante este o zonă în care razele au o culoare mai roşiatică sau pur şi simplu au o nuanţă mai închisă şi sînt mai groase decît restul energiei. Aceasta indică de obicei o inflamaţie corespunzătoare în zona respectivă a corpului. Dureri, întinderi musculare etc. se vor oglindi adeseori în aură sub forma unor linii radiante inflamate. De pildă, o zonă a energiei radiante mai închisă la culoare şi cu nuanţe de roşu ce apare în jurul umărului poate indica o serie de afecţiuni, de la bursite recurente pînă la întindere
musculară.
Liniile energetice radiante pot indica zonele cu anumite afecţiuni. Inflamaţiile de la umărul stîng şi de la şoldul drept pot reflecta o întindere musculară sau o luxaţie. La nivelul capului, poate indica tensiune şi dureri de cap. Radiaţiile asimetrice pot reflecta uşor niveluri scăzute de energie, implicare în prea multe activităţi fizice,
proastă circulaţie sanguină şi/sau alte probleme.Aici devine foarte important feedback-ul din partea individului căruia îi citeşti aura. întreabă-1 dacă are probleme cu umărul. Descrie-i ce vezi şi ce ar putea însemna acest lucru. Dacă persoana nu a remarcat nici o problemă în zoiia respectivă, spune-i doar că vezi o uşoară inflamaţie şi că ar fi bine să fie foarte atentă cu acea parte a corpului în următoarele cîteva zile. Citirea aurei implică o mare responsabilitate, îndeosebi cînd este vorba de condiţiile fizice. Numai un medic - nici măcar un vindecător spiritual - are dreptul să pună un diagnostic, să prescrie sau să recomande un tratament. Tu poţi da un sfat; poţi vorbi despre metode pe care le cunoşti şi pe care individul respectiv ar putea dori să le încerce - dar în nici un caz nu poţi să pui un diagnostic sau să prescrii un tratament!Am văzut indivizi care, de îndată ce începeau să vadă aura, în special aspectele fizice reflectate în ea, aveau tendinţa de a generaliza: dacă văd o pată neagră în aură, imediat îi spun persoanei respective că se conturează posibilitatea unui cancer sau a unei stări precanceroase. Astfel de concluzii nu numai că sînt iresponsabile, dar constituie şi o dovadă de cruzime. Orice persoană care vine să i se citească aura se află într-o poziţie vulnerabilă: îşi deschide întreaga fiinţă pentru a primi o influenţă foarte dinamică. Este important să nu arunci seminţe negative. Este important să nu afectezi libera voinţă a individului. Este important să-ţi alegi cuvintele cu grijă şi consideraţie. Trebuie să fii destul de sensibil şi de intuitiv pentru a înţelege cum va reacţiona persoana în cauză şi să-ţi adaptezi modul de comunicare în consecinţă. Dar pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de timp şi antrenament corespunzător. Dacă nu dispui de aşa ceva, nu poţi interpreta aura cuiva în mod profesional.
Tot ce am vorbit despre culori şi apariţii în interiorul aurei sînt doar linii generale. Nu trebuie considerate ca fiind „bătute în cuie". Aura fiecărui individ trebuie văzută şi interpretată în mod unic. Dacă cineva vine la tine cu o problemă - fizică sau de altă natură - şi tu citeşti în aura sa ceva cu caracter negativ, nu ai dreptul să fii foarte specific. Spune-i că vezi o problemă într-o anumită zonă şi că ar fi bine să consulte un doctor.
Nu uita că, atunci cînd ai de-a face cu aura, trebuie să ai în vedere mai mulţi factori. Culorile, nuanţele acestora, profunzimea, vibraţia, localizarea, combinaţiile etc. - toate interacţionează şi influenţează ceea ce poţi să discerni. O interpretare aurică te ajută să punctezi zonele cu probleme şi îţi dă o idee destul de clară despre natura dezechilibrului, dacă există aşa ceva. Discută impresiile tale cu persoana în cauză, dar nu afirma lucruri pe care nu le poţi verifica personal - în acest mod, devii un mijloc de educare pentru persoana respectivă, deoarece o ajuţi să se vadă dintr-o perspectivă diferită, o trezeşti la un nivel superior de conştientizare a esenţei sale energetice şi o ajuţi să se armonizeze cu forţele superioare ale vieţii.

Capitolul VI – Cum intarim si protejam aura
La un moment at în decursul evoluţiei tale îţi dai seama că eşti mai mult decît un trup fizic: începi să înţelegi că în lume nu există doar ceea ce ochii tăi pot percepe. Majoritatea oamenilor se concentrează asupra lucrurilor vizibile sau palpabile - însă ştiinţa a dovedit că sîntem influenţaţi de multe altele care nu pot fi cîtuşi de puţin văzute de ochiul uman.
Dacă nu eşti conştient de impactul pe care forţele exterioare îl pot avea asupra ta, este posibil să te trezeşti cu o slăbire a propriului sistem energetic, ceea ce poate avea ca rezultat o boală fizică sau dezechilibre mentale ori emoţionale. Sistemul tău energetic suportă zilnic atacuri şi influenţe. Aşa încît, dacă nu înveţi să recunoşti acest fenomen şi să te protejezi împotriva intruziunilor nedorite, vei descoperi că viaţa ta devine mult mai complicată.
Am trecut cu toţii prin situaţii în care energia noastră a fost afectată de forţe exterioare. Adeseori apar astfel de constrîngeri sonore, termice sau electrice. De asemenea, şi alte persoane îţi afectează la fel de mult sistemul
energetic. Ţi s-a întîmplat vreodată ca, din pricina cuiva, să te simti inferior sau un ratat? Sau ai fost vreodată influenţat să cumperi ceva sau să participi la o acţiune fară să fi vrut cu adevărat să faci acest lucru? Te-aisimţit vreodată epuizat după o discuţie cu o anumită persoană ? Toate acestea sînt intruziuni în cîmpul tău energetic.

Cheia protecţiei energiei personale este însăşi aura. O aură puternică şi vibrantă respinge energiile negative, istovitoare şi dezechilibrante. Nu este greu să menţii o astfel de aură. Practicile sănătoase sînt cele mai benefice pentru aură. Un regim potrivit, exerciţiile fizice şi aerul curat fortifică întregul cîmp auric. Pe de altă parte, lipsa de mişcare, de aer curat, un regim alimentar nepotrivit, abuzul de alcool, de droguri, de tutun etc. uzează şi chiar deteriorează sistemul auric. De asemenea, aura este puternic afectată de stările psihice şi emoţionale - mai mult chiar decît vor să creadă majoritatea oamenilor. Stresul continuu, traumele emoţionale, tulburările psihice, răsturnările de situaţie, îngrijorarea, frica şi alte stări emoţionale şi atitudini negative slăbesc cîmpul aurei. Iar o aură slăbită înseamnă pierderea energiei - deci oboseşti mai repede. Dacă situaţia persistă o perioadă mai lungă de timp, pot apărea găuri şi sfişieri în ţesătura cîmpului aurie. încep să se manifeste probleme de sănătate fizică, împreună cu alte dezechilibre.

în  imaginea de la pagina următoare puteţi vedea cum arată o aură slăbită: are găuri, zone întunecate şi o formă
slăbită, dezechilibrată.

Există multe căi simple de revitalizare şi întărire a aurei umane. De exemplu, cu ajutorul luminii solare sau al exerciţiilor fizice. Aerul curat are un efect înviorător deosebit de puternic asupra aurei. Mîncatul mai des şi în cantităţi reduse are un efect de echilibrare asupra aurei. Păstrarea intestinelor curate ajută la menţinerea
forţei şi energiei aurei. Meditaţia este de asemenea un mijloc de întărire şi apărare. Atenţie însă: evită excesele în oricare dintre aceste aspecte. Moderaţia în orice ajută la păstrarea unei aure vibrante. Muzica poate fi la fel de bine folosită pentru echilibrarea şi întărirea cîmpului aurei. Cantatele gregoriene au un deosebit efect
purificator, curăţînd de energii negative atît aura, cît şi mediul înconjurător. Cunoaştem cu toţii acea senzaţie pe care o ai cînd intri într-o cameră în care a avut loc o luptă sau dispută. Aerul este parcă mai dens - simţi tensiunea din jur. Ascultînd cantate gregoriene timp de zece minute, întreaga cameră va fi curăţată de orice energie negativă. La fel se întîmplă şi cu aura. Unora nu prea le plac cantatele gregoriene, din diverse motive, personale sau legate de gust. în acest caz, poţi folosi o piesă de muzică clasică pe care o simţi ca avînd un efect înălţător sau liniştitor - ar putea fi, de pildă, un fragment din Muzica apelor de Hăndel sau din Pastorala lui Beethoven.Parfumurile pot fi de asemenea folosite pentru a proteja şi întări cîmpul auric. Este bine cunoscută tradiţia indienilor americani de a folosi fumul şi aromele diferitelor ierburi pentru a curăţa cîmpul
aurie sau mediul înconjurător. Parfumurile, fie că este vorba de tămîie sau de uleiuri esenţiale, afectează în mod deosebit aura şi energiile unor firi raţionale şi emotive. Uleiurile şi tămîia au fost folosite din timpuri străvechi pentru anihilarea efectelor bolilor, fie ele de natură fiziologică, emoţională, mentală sau spirituală. Este bine cunoscută combinaţia de salvie şi scardă odorată, al căror parfum are un efect purificator şi echilibram asupra cîmpului aurie. La fel de cunoscut este şi efectul binefăcător pe care mirosul de tămîie îl are asupra aurei - deşi, din cauza conotaţiei religioase, mulţi nu sînt de aceeaşi părere. Cu toate acestea, tămîia are o
puternică vibraţie energetică ce poate fi eficientă. Persoanele care lucrează în domeniul vindecării şi al  în problemele celorlalţi - le întăreşte aura, păstrîndu-le astfel obiectivitatea emoţională.Există şi alte mirosuri ce pot la fel de bine să întărească şi să protejeze aura. O studiere atentă vă va dezvălui multe lucruri despre efectele lor dinamice. Un alt instrument pentru protejarea şi întărirea aurei este cuarţul sau cristalul de stîncă. Energia electrică proprie unui cristal va amplifica şi va întări cîmpul aurie. Un foarte bun experiment pentru a dovedi acest lucru ar fi să-i ceri cuiva să-ţi măsoare aura în două situaţii: mai întîi fără cristal şi apoi cînd tii un cristal în mînă. Chiar şi unul de dimensiuni mici, de 2 cm, poate mări cîmpul aurie cu aproximativ 1-1,2 m.
Cristalele de cuarţ duble (ascuţite la ambele capete) sînt extrem de eficiente pentru întărirea aurei. Purtînd în buzunar un asemenea cristal, îţi poţi stabiliza aura. Este o metodă eficientă în special dacă ştii că urmează să treci prin situaţii tensionate sau istovitoare - te va ajuta să fii mai puţin obosit şi tracasat.La sfîrşitul zilei, cînd te simţi epuizat sau pur şi simplu vrei să-ţi refaci nivelul energetic, aşază-te sau stai în picioare cu cîte un
cristal dublu în flecare mînă (vezi imaginea de la pagina următoare). Relaxează-te şi vezi cu ochii minţii cum energia cristalelor îţi încarcă trupul, alimentîndu-ţi energetic cîmpul aurei. Sprijină operaţiunea adoptînd o respiraţie ritmică. Cinci-zece minute sînt de ajuns pentru a-ţi echilibra şi fortifica energiile, ceea ce te ajută, de asemenea, să treci de la starea de spirit specifică unei zile de lucru la o stare mai relaxată, casnică - te desprinzi astfel de grijile de peste zi, purificîndu-ţi aura de toate reziduurile energetice pe care le-ai cărat
după tine.Exerciţiile care urmează sînt deosebit de utile pentru protejarea şi fortificarea întregului cîmp auric. Ele te vor ajuta să te echilibrezi şi să-ţi sporeşti rezervele de energie, dar şi să previi intruziunile de forţe şi energii nedorite. Cu cît îţi menţii aura mai puternică şi mai vibrantă, cu atît mai mult propriile tale energii vor fi ferite de atacuri din exterior.
Tehnica nr. 1 - Cum să te fereşti de „vampirii energetici"
Fiecăruia dintre noi i s-a întîmplat să se simtă epuizat în contact cu un anumit individ: vorbeşti cu el, la telefon sau în persoană, iar cînd ai terminat, parcă eşti lipsit de vlagă -te simţi extenuat, nu mai ai energie, te doare stomacul etc. Este vorba de o scurgere de energie
Cristalele de cuarţ duble stabilizează şi refac cîmpul energetic din jurul corpului. Ele întăresc şi suplimentează nivelurile tale normale de energie.
Există persoane care absorb energia celorlalţi, de cele mai multe ori în mod inconştient. în multe cazuri, ele se folosesc mai curînd de energia ta pentru aşi suplimenta propria energie decît să şi-o creeze. Singurul lucru pe care aceste persoane îl constată este că, după ce stau de vorbă cu tine sau te întîlnesc, se simt mai bine. Ceea ce nu le dă totuşi dreptul să-şi însuşească energia ta - de aceea, trebuie ca tu să nu le permiţi acest lucru.
Asta nu înseamnă că trebuie să-i acuzi pe aceşti indivizi că sînt vampiri sau să spui că vei rupe orice legătură cu ei pentru că îţi fură energia. Căci atunci vor crede că ai luat-o razna rău de tot - caz în care îţi vei rezolva problema, deoarece persoanele respective probabil că nu vor mai dori să stea de vorbă cu tine, după o asemenea ieşire. Majoritatea oamenilor încă nu sînt pregătiţi să accepte aspectele subtile ale energiei, astfel că trebuie să ai mereu în vedere acest lucru în relaţiile cu ei.

Este mai simplu să corectezi situaţia fără a mai deschide vreo discuţie pe această temă. Căci, la urma urmei, tu hotărăşti dacă vrei sau nu să permiţi cuiva accesul la propria ta energie.
Data viitoare cînd te întîlneşti cu prietenul care „te seacă", adoptă poziţia de mai sus. Pur şi simplu, aşază-ţi în mod firesc mîinile pe genunchi, cu degetele apropiate, şi încrucişează-ţi gleznele. Este un gest natural şi simplu şi nimeni nu poate bănui nimic. Poţi folosi această metodă şi atunci cînd vorbeşti la telefon cu astfel de persoane.Făcînd astfel, vei putea verifica eficienţa metodei prin prisma reacţiilor prietenilor tăi. Ai putea să auzi, de pildă, comentarii de genul: „Nu mai eşti la fel de amabil ca înainte" sau „Nu mai eşti prietenos, cum erai altădată" sau „Mă întreb dacă nu cumva X este supărat pe mine" etc. Desigur că nu are nici
o legătură cu posibila ta supărare, deoarece vei vorbi în continuare cu ei, la fel de drăguţ şi la fel de des ca înainte. Pur şi simplu, nu le mai dai voie să-ţi ia din energie. Şi pentru că nu mai primesc nici un „semn" din partea ta, au impresia că ceva nu este în regulă. Nimeni nu are dreptul să-şi însuşească din energia ta fără a-i permite acest lucru.
Tehnica nr. 2 - Tehnica respiraţiei energetice

Aerul curat şi respiraţia corectă sînt esenţiale pentru păstrarea unei aure puternice şi pline de viaţă

Pentru a aduce aurei un maximum de energie, respiraţia trebuie făcută pe nări. Multe persoane au prostul obicei de a respira pegură, fără să-şi dea seama că respiraţia nazală este mai naturală şisănătoasă. Respiraţia pe gură te face să fii mult mai vulnerabil la boli şi dezechilibrează vitalitatea aurei - poate chiar să şubrezească organismul. între gură şi plămîni nu există nimic care să filtreze aerul, astfel încît praful, microbii şi tot felul de impurităţi au caleliberă spre plămîni. De asemenea, respiraţia pe gură introduce aerrece în plămîni, ceea ce poate duce la inflamarea organelor respiratorii.

Pe de altă parte, respiraţia nazală sporeşte vitalitatea şi starea de sănătate a întregului sistem energetic. Nasul are suprafeţe specializate pentru absorbirea pranei din aer (prana poate fi considerată elementul vitalizator
existent în aer). Multe dintre tehnicile de respiraţie orientale impun concentrarea conştientă asupra vîrfului nasului şi a întregii suprafeţe nazale în timpul inspiraţiei. Aceasta măreşte absorbţia de prana, sporeşte vitalitateaaurei şi stimulează întregul sistem energetic al fiinţei umane. Nările şi pasajele nazale sînt prevăzute cu fire de păr care filtrează aerulinspirat şi-1 încălzesc prin intermediul membranelor mucoase. Aceasta face
ca aerul să fie ideal pentru delicatele organe ale plămînilor, respiraţiadevenind pentru aură, mai plină de energie şi forţă.

In yoga, respiraţia lunară este numită Ida, iar cea solară Pingala; echilibrul celor două este Susumna. Energia ta este polarizată, avînd caracteristicile pozitiv-negativ, masculin-feminin, solar-lunar. Această tehnică respiratorie energizează repede aura şi echilibrează polaritatea corpului; de asemenea, sporeşte capacitatea dememorare şi asimilare de informaţii - mai mult, echilibrează
emisferele cerebrale. Poate fi folosită înainte de studiu, pentru ascurta timpul de învăţare - sau chiar ca un „întăritor" rapid în timpul zilei.


Principiul de bază al acestei tehnici este respiraţia alternativă, inspirînd pe o nară şi expirînd pe cealaltă. (Nu uita că o concentrare conştientă asupra vîrfului nasului, în special în timpul inspiraţiei, va accentua efectele tehnicii.) Ritmul este stabilit prin apucarea nasului cu degetele.

1. începe ţinînd degetul mare şi degetele mînii drepte în jurulnasului, şi expiră. Ţine limba lipită de cerul gurii, în spateleincisivilor.
2. Cu degetul mare, închide nara dreaptă; apoi inspiri pe narastîngă cît ai număra încet pînă la 4.
3. Menţinînd nara dreaptă închisă, cu celelalte degete închide şinara stîngă, astfel încît nasul să fie prins între degetul mare şi celelalte degete ale mîinii drepte, şi ţine-ţi respiraţia cît ai număra pînă la 16. (Dacă nu ai făcut niciodată exerciţii de respiraţie ritmică concentrată, s-ar putea să fie prea mult să numeri pînă la 16. în acest caz, numără mai puţin sau mai repede. Exersînd, vei reuşi să-ţi ţii respiraţia mai mult timp încearcă să inspiri cît numeri pînă la 3, ţine-ţi respiraţia cit numeri pînă la 6 şi apoi expiră cît numeri pînă la 3. Găseşte ritmul care ţi se potriveşte cel mai bine şi exersează.)
4. Dă drumul la degetul mare, eliberînd nara dreapta. Ţine nara stîngă închisă cu degetele. Expiră încet pe nara dreaptă, cît numeri pînă la 8.
5. Eliberează nasul, ridică mîna stîngă şi închide nara stîngă cu degetul mare. Inspiră pe nara dreaptă cît ai număra încet pînă la 4, apoi, cu restul degetelor, închide-o şi ţine-ţi respiraţia cît numeri pînă la 16.
6. Dă drumul la degetul mare şi eliberează nara stîngă. Ţine nara dreaptă închisă şi expiră încet, cît ai număra pînă la 8, prin nara stîngă.
7. Repetă de patru-cinci ori, alternînd părţile. Inspiră pe o nară,  ţine-ţi respiraţia şi expiră pe cealaltă nară. Inversează şi repetă procedura. Pentru o „întărire" rapidă, efectuează cel puţin patrucinci respiraţii pe fiecare parte. Va fi de ajuns pentru a-ţi satura imediat cu energie corpul şi aura.

Tehnica nr. 3 Vîrtejul purificator
                                                                        
Este un exerciţiu de vizualizare pentru curăţarea şi purificarea întregului cîmp auric - un excelent exerciţiu pentru sfîrşitul zilei, mai cu seamă în perioadele cînd intri în contact cu multe persoane. Te ajută să îndepărtezi reziduurile energetice, cvitînd astfel acumularea lor şi crearea de dezechilibre în cîmpul aurie. Durează aproximativ cinci minute pentru a obţine efectul dorit
.1. Aşază-te confortabil şi efectuează o relaxare progresivă. Tehnica respiratorie descrisă mai sus este o pregătire benefică pentru acest exerciţiu. De asemenea, ai putea rosti o scurtă rugăciune sau o mantra. Nu uita că prezentarea de mai jos constituie doar un exerciţiu orientativ, pe care trebuie să înveţi să-1 adaptezi propriilor tale energii;
2. Cu ochii minţii, vizualizează cum începe să se formeze, ca un mic vîrtej, o flacără albă, cristalină, la aproximativ 7 m deasupra ta. Arată ca o mică tornadă spirituală. Pe măsură ce-şi conturează pîlnia, vizualizeaz-o ca fiind destul de mare ca să-ţi poată cuprinde cu totul cîmpul auric. Capătul îngust al pîlniei trebuie imaginat ca şi cum ar pătrunde prin creştetul capului, străbătînd în jos axa centrala a corpului tău (vezi figura de mai sus).
3. Acest vîrtej de foc spiritual trebuie văzut ca şi cum s-ar roti în jurul propriei axe, în sensul acelor de ceasornic. Pe măsură ce-ţi atinge aura, vizualizează-1 cum aspiră şi arde toate reziduurile energetice pe care le-ai acumulat.
4. Vezi, simte şi imaginează-ţi cum se deplasează în jos, străbătîndu-ţi întreaga aură şi corpul. Ştii că această mică tornadă îţi curăţă cîmpul energetic de toate energiile exterioare acumulate în timpul zilei.
5. Pe măsură ce înaintează prin corp, permite acestui vîrtej energetic să iasă prin tălpile tale, mistuindu-se chiar în inima pămîntului. Vizualizează cum vîrtejul poartă cu sine aceste reziduuri energetice înspre adîncuri, unde sînt folosite ca îngrăşămînt pentru forme de viaţă inferioare din afara şi din interiorul pămîntului.

Tehnica nr. 4 - Exerciţiul Coloanei Centrale
Este un exerciţiu care-şi are originea în străvechiul sistem de iniţiere cunoscut sub numele de Kabala mistică. Foloseşte sunetul, vizualizarea şi respiraţia:
 pentru a umple aura cu imense cantităţi de energie ;
 ajută la sigilarea scurgerilor şi găurilor din cîmpul auric ;
 stabilizează şi echilibrează aura;
 sporeşte nivelurile energetice, astfel încît să dispui de rezerve mult mai mari pentru a putea face faţă activităţilor de zi cu zi;
 previne epuizarea energiilor de care dispui.
Exerciţiul implică folosirea vechilor nume ebraice ale lui Dumnezeu, ca mantra, asociate cu anumite imagini şi respiraţie. Este o combinaţie ce creează un efect sinergetic. Puterea sporeşte nu de trei ori, ci de opt ori. Cele trei elemente (numele, imaginile şi respiraţia) cresc energia exponenţial (în acest caz, doi la puterea a treia).
1. Aşază-te sau stai în picioare. Relaxează-te cîteva clipe.
2. Vizualizează o sferă luminoasă de un alb cristalin ce coboară încetişor spre tine dinspre bolta cerească, pînă ajunge chiar deasupra capului tău. Este vibrantă şi freamătă de energie. Pe măsură ce rosteşti numele de mai jos, vezi şi simte cum această lumină creşte în intensitate şi umple toată zona superioară a corpului tău.
3. Pronunţă rar numele EHEIEH (E-he-ie). Accentuează fiecare silabă, simţind cum creştetul capului ţi se umple de energie. Repetă numele de cinci-zece ori. Traducerea lui este „EU SÎNT CEL CARE
SÎNT".
4. Fă o pauză şi vizualizează o coloană luminoasă ce coboară din această sferă, alunecînd în jos spre zona gîtului, unde se formează a doua sferă de lumină. în timp ce rosteşti cu voce tare Numele lui Dumnezeu, IEHOVAH ELOHIM (Ie~ho-va-E-lo-him), noua sferă de lumină devine tot mai vibrantă şi mai strălucitoare. Pronunţă acest nume de cinci-zece ori. Semnificaţia lui este „Domnul Dumnezeul Creaţiei".
5. Fă o pauză şi vizualizează o coloană de lumină coborînd din această sferă pînă în zona inimii, unde se formează o a treia sferă de lumină strălucitoare. Rar, silabă cu silabă, pronunţă Numele lui Dumnezeu IEHOVAH ELOAH VaDAATH (Ie-ho-va-E-lo-ah-Vu-Dat). Repetă de cinci-zece ori, simţind cum sfera de lumină creşte tot mai puternică şi umple respectiva parte a corpului tău. Acest nume înseamnă „Domnul Dumnezeul cunoaşterii".
6. Fă o pauză şi vizualizează o coloană de lumină coborînd din această sferă de lumină către zona inferioară a bazinului. Vizualizează şi simte formîndu-se aici o a patra sferă de lumină strălucitoare. Pronunţă Numele lui Dumnezeu SHADDAI EL CHAI (Şadai- El-Hai) - rar, de cinci-zece ori. Simte cum energia prinde viaţă în
această parte a corpului. Numele respectiv înseamnă „Dumnezeu Cel Atotputernic".
7. Fă o pauză şi vizualizează cum coloana de lumină coboară din cea de-a patra sferă luminoasă pînă în zona picioarelor. Aici se formează o a cincea sferă, în timp ce coloana de lumină coboară în adîncul pămîntului. în timp ce tu pronunţi Numele lui Dumnezeu ADONAI HaARETZJ (A-do-nai-Ha-A-reţ), sfera creşte cu o strălucire cristalină. Repetă acţiunea de cinci-zece ori. Acest nume se traduce „Dumnezeul Pămîntului".
8. In felul acesta, ai creat Coloana Centrală de echilibru ce-ţi străbate corpul şi aura. îndreaptă-ţi din nou atenţia asupra creştetului capului tău şi începe respiraţia ritmică. Pe măsură ce expiri încet, cît ai număra pînă la 4, vezi şi simte cum energia ta se scurge în jos, pe partea stîngă a corpului, radiind înspre exterior şi fortificîndu-ţi aura de pe partea respectivă. Inspiră cît ai număra pînă la 4 şi aspiră energia în sus, pe partea dreaptă a corpului, dinspre tălpile picioarelor către creştetul capului. Vizualizează şi simte cum această energie radiază înspre exterior, fortificîndu-ţi aura de pe partea dreaptă a corpului. Ţine-ţi respiraţia cît ai număra
pînă la 4, după care repetă expiraţia şi inspiraţia de patru-cinci ori.
9. Acum, pe măsură ce expiri, vizualizează şi simte curentul energetic coborînd prin faţa ta, de-a lungul corpului, cît ai număra pînă la 4. Inspiră şi permite-i să urce prin spate. Ţine-ţi respiraţia cît ai număra pînă la 4 şi repetă acţiunea de patru-cinci ori. în acest moment ţi-ai fortificat întregul cîmp auric. Simte cum energia te
înconjoară şi conştientizează faptul că ţi-a reparat toate imperfecţiunile aurei şi a recuperat pierderile de energie.
10. Simte acum energia adunîndu-se la picioarele tale. Pe măsură ce inspiri, absoarbe lumina colorată în toate culorile curcubeului dinspre picioare, în sus, de-a lungul coloanei centrale, pînă în creştetul capului. Expiră şi revarsă aceastî lumină-curcubeu prin creştetul capului, astfel încît să umple tot cîmpul aurie cu energia şi
culorile sale. Fă o pauză şi lasă-te cuprins de acest cîmp energetic reîmprospătat si strălucitor.
Exerciţiul Coloanei Centrale este şi o tehnică de purificare pentru întregul cîmp auric, pe care îl fortifică, şi facilitează dezvoltarea unor energii superioare, inclusiv a capacităţile mediumnice. Iar sporirea nivelului
energetic al individului la un grad atît de înalt ajută la dezvoltarea viziunii cîmpului auric. De asemenea, creşte capacitatea de percepţie în general şi sensibilitatea - fizică sau de alta natură.
Predau acest exerciţiu la stagiile pe care le organizez şi întotdeauna subliniez caracterul său absolut fundamental si ar trebui practicat de oricine doreşte să-şi dezvolte abilităţi superioare. Este atît de puternic şi de eficient, încît ar trebui să devină un element esenţial şi pentru începători, dar şi pentru cei cu experienţă de ani de zile în domeniul metafizicii. Este fundamental, protector şi
întăritor. Nu am găsit nici un alt exerciţiu care să dea atît de multe rezultate şi care să se adapteze în aşa mare măsură fiecărui individ îa parte.

In mod tradiţional, exerciţiul Coloanei Centrale foloseşte cinci sfere de lumină. O variantă dinamică include şi o a şasea sferă, activată în zona celui de-al treilea ochi (între sprîncene). Această chakra are legătură şi cu vederea fizică, şi cu viziunea mediumnică (clarviziune). Este o variantă şi mai dinamică pentru stimularea
viziunii aurice.
1. începe ca şi mai înainte, în poziţie şezînd. închide ochii şi relaxează-te.
2. Vizualizează sfera cristalină de lumină coborînd dinspre bolta cerească şi oprindu-se deasupra creştetului capului tău. Pe măsură ce rosteşti numele EHEIEH (E-he-ie), simte cum creştetul capului vibrează de energie. Repetă acţiunea de cinci-zece ori.
3. Vizualizează o coloană de lumină coborînd din această sferă pentru a forma o a doua în zona sprîncenelor. Intonează încetişor Numele lui Dumnezeu IEHOVAH (Ie-ho-va). Vizualizează sunetul ajungînd pînă la limitele universului şi înapoi. Simte cum ochiul tău lăuntric vibrează plin de energie. Repetă de cinci-zece ori.
4. Din această sferă, coloana de lumină coboară mai departe, formînd a treia sferă luminoasă în zona gîtului. Pronunţă Numele lui Dumnezeu IEHOVAH ELOHIM. (Ie-ho-va-E-lo-him). Vezi şi simte cum această sfertul lumină vibrează plină de energie strălucitoare.
5. Din această sferă, coloana de lumină coboară şi formează o a patra sferă luminoasă în zona inimii, care începe să vibreze, plină de energie, cu fiecare intonaţie a Numelui lui Dumnezeu IEHOVAH ELOAH VaDAATH (Ie-ho-va-E-lo-ah-Vu-Dat). Repetă de cinci-zece ori.
6. Fă o pauză şi vizualizează coloana de lumină coborînd, din sfera inimii către zona inferioară a bazinului, unde se conturează o a cincea sferă luminoasă. Urmăreşte-o cum se formează şi radiază strălucire cu fiecare intonare a Numelui lui Dumnezeu SHADDAI EL CHAI (Şa-dai-El-Hai).
7. Fă iarăşi o pauză, după care vizualizează coloana de lumină coborînd din a cincea sferă către picioare, unde se formează o a şasea sferă luminoasă - iar coloana de lumină continuă să coboare spre inima pămîntului. Pe măsură ce intonezi Numele lui Dumnezeu ADONAI HaARETZ (A-do-nai-Ha-A-reţ), vezi cum această a şasea sferă luminoasă vibrează pentru tine, plină de energie.
8. în acest moment ai creat o Coloană Centrală de lumină care se întinde de la cer la pămînt străbătînd întreaga ta fiinţă. Ai activat astfel centrele interioare de lumină care îţi vor întări şi proteja aura şi te vor ajuta să-ţi trezeşti viziunea aurică. Acum execută respiraţia ritmică şi vizualizarea descrise în cadrul exerciţiului tradiţional al Coloanei Centrale, paşii 8, 9 şi 10 de la imaginea de mai sus.
Incantajii pentru aură
Mantra şi incantaţiile au fost folosite în tradiţia ezoterică din Orient şi Occident, fiind instrumente puternice pentru energizare şi fortificare.
Mantra este un cuvînt sanscrit, avînd sensul de „formulă magică" sau „vrajă". Prin intermediul acestora mantra şi incantaţii, puterea sunetului este folosită în anumite scopuri - de pildă, pentru
modificarea cîmpului aurie al unui individ în vederea vindecării sau pentru atingerea unor niveluri superioare ale conştiinţei. Folosirea unor mantra sau incanta ţii are ca efect real i zarea unor
schimbări în corpul, mintea, starea emoţională sau spirituală a individului. Sunetele stimulează energiile din jurul şi din interiorul tău.
Rostirea unei incantaţii sau a unei mantra determină purificarea ş echilibrarea cîmpului tău aurie. în mod obişnuit, este eficientă cel puţin din unul din următoarele patru motive:  pur şi simplu datorită credinţei personale în eficienţa lor; deoarece asociezi idei bine definite sunetelor respective, fapt ce duce la intensificarea schimbărilor produse în cadrul energiilor tale;
 datorită semnificaţiei pe care o au (semnificaţia lor acţionează asupra corpului tău mental, lăsîndu-şi amprenta asupra propriilor tale forme energetice);
 sau pur şi simplu datorită sunetelor lor, indiferent de semnificaţie - sunetele acţionează asupra cîmpului aurie, producîndu-i astfel schimbări
Incantaţia este procesul de eliberare a energiei prin recitarea unor cuvinte şi sunete mistice, misterioase şi puternice.
Ritmul incantaţiei este un element hotărîtor. Mantra cîntate au efecte dinamice. De cîte ori trebuie recitată o mantra pentru a-şi face efectul constituie o problemă deseori discutată. Ca de cele mai multe ori, tu trebuie să decizi care este cea mai potrivită formulă pentru tine. De obicei, 10-15 minute pentru o anumită incantaţie sînt suficiente pentru a-i simţi efectele. Este foarte simplu să foloseşti mantra şi incantaţii. Alege o mantra şi, dacă poţi, familiarizează-te cu semnificaţia ei. Alege o perioadă a zilei în care ştii că nu vei fi deranjat şi rclaxează-te. începe incantaţia, silabă cu silabă. Permite mantrei să-şi găsească propriul ritm, unul care să ţi se pară confortabil. Cînd te opreşti, trebuie să auzi încă ecoul mantrei răsunîndu-ţi în minte - s-ar putea chiar să remarci un bîzîit aproape imperceptibil în urechi. Sînt semne că s-a produs o schimbare de energie. Nu te îngrijora dacă nu simţi nimic din toate acestea. Asta nu înseamnă că mantra nu a avut efect asupra ta. Semnele de mai sus sînt doar elemente orientative. Pe măsură ce auzi răsunîndu-ţi mantra în minte, meditează asupra energiilor asociate cu mantra respectivă. Vizualizează-le cum acţionează în întregul tău cîmp auric. Concen trează-te asupra imensei cantităţi de energie şi lumină activată în interiorul şi în jurul tău. Vezi cum, deosebit de vibrantă, aura ta îi atinge pe cei din jur.

Exemple de mantra
1. OM
Om este considerată cea mai puternică mantra. Corespunde egipteanului Amen şi reprezintă de fapt numele Logosului divin. Om este cuvîntul sanscrit pentru scînteia de viaţă, acea parte de divin închisă în viaţa fizică.
Se crede că există cîteva sute de moduri diferite de rostire şi intonare a mantrei Om, fiecare exercitînd un efect unic asupra aurei. Cînd accentuezi şi lungeşti sunetul „O", influenţezi propriul cîmpul aurie, dar şi pe al
celor din jur. Cînd lungeşti sunetul „M", efectul se manifestă mai mult în plan intern. Cînd pronunţi Om, trebuie să te vezi înălţîndu-te deasupra dominaţiei vieţii fizice, să vizualizezi cum propriile tale limite şi obstacole în gîndire sînt înlăturate; trebuie să vezi cum reziduurile energetice pe care le-ai acumulat în aura ta sînt curăţate. Om este sunetul contactului cu divinitatea şi, prin aceasta, un instrument de eliberare a energiilor tale. Are puterea să purifice, să creeze şi să elibereze noul, astfel încît să poţi avansa către forme superioare de energie.
Om este de asemenea un mijloc de atenţionare. El organizează şi stabilizează cîmpul aurie, ordonînd particulele corpurilor tale subtile. Toate energiile tale răspund la acest sunet - iar cînd aceste energii sînt
ordonate, poţi mult mai uşor să-ţi restabileşti sănătatea şi să foloseşti cu mai multă eficienţă meditaţia.
O variantă a incantaţiei Om este AUM (A-o-mm). Această formă îţi sporeşte capacitatea de vizualizare a aurei şi permite o mai bună cristalizare a gîndurilor tale. Este confirmarea faptului că energiile tale au atins cel mai înalt nivel şi continuă să se dezvolte, în timp ce, la un prim nivel, îţi spui: „Aşa să fie ! ". Aum ajută şi la repararea slăbiciunilor şi destrămărilor din cîmpul tău auric. O bună vizualizare ce ar putea fi folosită împreună cu intonarea mantrei Om este cea a transcrierii în sanscrită a mantrei suprapuse peste corpul tău fizic (vezi figura de mai jos). începe prin a vedea simbolul formîndu-se în trunchiul corpului tău. Apoi, inspirînd, rosteşte Om în tăcere, înlăuntrul minţii şi corpului tău. Simte cum simbolul vibrează şi capătă putere. Pe măsură ce
expiri, pronunţă Om cu voce tare. Vezi şi simte cum simbolul emite fluxuri de energie cristalină pură ce umplu şi întăresc întregul tău cîmp auric. Continuă în acest fel timp de 10-15 minute. Vei observa că rezervele tale energetice sporesc, iar energiile exterioare cu care interacţionezi nu-ţi vor mai influenţa aura la fel de uşor ca înainte.
2. OM MANI PADME HUM (Om-ma-ni-pad-me-hum)
Traducerea ad litteram a acestei mantra este „nestemata din lotus". Este una dintre cele mai populare mantra, avînd o varietate de sensuri şi semnificaţii.
Se crede că reprezintă o legătură cu energiile zeiţei chineze Guan Yin. Guan Yin este pentru Orient ceea ce Fecioara Maria este pentru Occident: protectoarea şi alinătoarea copiilor. Legenda spune că, pe cînd atinsese starea de iluminare şi începuse să urce spre cer, a auzit un plîns omenesc, ceea ce a determinat-o să rămînă pe pămînt, pentru a fi de ajutor oamenilor - în mitologia chineză, este zeiţa îndurării şi a copiilor. De asemenea, legenda mai spune că ea poate anihila orice act de violenţă îndreptat asupra cuiva şi că poate merge printre legiuni de demoni fără să fie atinsă ori vătămată în vreun fel.
Această mantra acţionează ca o forţă protectoare în interiorul aurei,  întăreşte toate rezervele energetice şi te ajută să eviţi ca altcineva să-ţi fure din energie sau să profite de tine. Este o mantra foarte indicată înainte de a te confrunta cu situaţii afective sau înainte de a pătrunde în locuri unde ştii că tensiunea poate atinge niveluri
foarte ridicate. Ea fortifică aura îndeajuns de mult încît să împiedice orice influenţă din exterior, fizică sau de altă natură. Cele şase silabe ale mantrei activează energii care transformă reziduurile acumulate în aura ta într-o forţă purificată. Ele echilibrează stările emoţionale şi ajută la vindecarea corpului.

OM - este totalitatea existenţei şi a sunetului. Este semnalul de atenţionare. Intonînd această parte a mantrei, poţi stabili o legătură între cîmpul tău aurie şi cel al aşa-numitei Guan Yin.
MANI - înseamnă, ad litteram, „nestemată". Se referă la un fel de nonmaterie insensibilă la violenţă sau schimbare. Este un simbol al celor mai înalte valori ale minţii. Semnifică iluminarea cu compasiune şi dragoste. La fel cum o nestemată poate alunga sărăcia, acest aspect al mantrei ajută la îndepărtarea energiilor discordante din aura ta.
PADME - ad literam, se traduce prin „lotus", Este un simbol al dezvoltării spirituale şi al trezirii celor mai fine energii din cîmpul tău aurie. Sunetul său ajută la limpezirea reziduurilor energetice care-ţi întunecă aura, la eliminarea lor şi a consecinţelor lor nefaste. Aşadar, îţi armonizează aura.
HUM - este un sunet intraductibil per se. Dacă Om reprezintă sunetul infinit din tine şi din univers, Hum reprezintă finitul din infinit, este potenţialul cîmpului aurie. Iţi trezeşte sensibilitatea faţă de energiile care
te înconjoară, sporindu-ţi în acelaşi timp capacitatea de înţelegere a modului în care acestea acţionează asupra ta. Iţi dezvoltă capacitatea de percepţie a aurei fizice şi stimulează armonia în interiorul ei, astfel încît reuşeşti să te înţelegi mai bine ca sistem energetic. La fel ca şi la prima mantra, relaxează-te, închide ochii şi, în timp ce
inspiri, rosteşte mantra încet, pentru tine. în timp ce expiri, rosteşte mantra cu voce tare, proiectînd-o în exterior silabă cu silabă. Găseşte ritmul care îţi este cel mai potrivit şi lasă mantra să lucreze pentru tine. Este bine să ştii că, pe măsură ce o foloseşti, aura ta va deveni din ce în ce mai puternică şi mai protejată în orice
împrejurare.

Haina de nuntă aurie

„Haina de nuntă de aur" este o expresie care a ajuns la noi prin intermediul creştinismului ezoteric.
 Străvechile ceremonii de iniţiere nu erau accesibile oricărui om de rînd, ci doar unora care posedau anumite
calităţi. O asemenea ilustrare găsim în parabola nunţii fiului de împărat (Matei, 22.2-14): cel care nu era îmbrăcat cu haină de nuntă nu putea intra. Această haină de nuntă este aura şi sufletul purificate ale individului.
Purificarea aurei se realizează prin suprimarea dorinţelor josnice şi trăirea unei vieţi fără egoism, pline de dragoste faţă de întreaga omenire şi faţă de orice creatură însufleţită.
Această haină ce înconjoară corpul este formată din energie de culoare albastră şi aurie. Aura şi sufletul individului sînt cele care, atunci cînd sînt purificate şi întărite, îl fac să devină un adevărat binefăcător invizibil, care poate folosi în mod conştient acest corp pentru a vizita alte persoane şi locuri, treaz sau în somn.
Pentru ca aura să devină deosebit de dinamică şi pură, centrele chakra trebuie să fie activate şi curăţate în cea mai mare măsură. Am discutat despre aceste chakra in capitolul 2, unde le-am descris ca fiind centre de lumină în interiorul corpului. în Orient sînt considerate „flori de lotus", iar creştinismul ezoteric se referă la ele folosind deseori sintagma „trandafiri de lumină'*. Cînd trandafiri de lumină determină purificarea energici din
Interiorul şi din jurul corpului, aura devine ca o haina de nunta din aur.

Meditaţia care urmează constituie un exerciţiu dinamic pentru activarea a 12 dintre aceste centre de lumină. în mod tradiţional, oamenii se concentrează asupra a şapte chakra. însă cele 12 centre
din acest exerciţiu au un efect de energizare şi echilibrare a aurei mai accentuat decît în cazul concetrării doar asupra celor şapte chakra tradiţionale. Aceste 12 centre există în stare latentă în
fiecare dintre noi; iar cînd sînt activate şi funcţionează din plin, devin 12 lumini sublime ale trupului, care imprimă aurei o strălucire aurie (vezi figura de mai jos).

Aceşti 12 trandafiri de lumină au o încărcătură simbolică deosebită: din vremuri străvechi, cifrei 12 i se atribuiau numeroase semnificaţii, cea mai evidentă constituind-o cele 12 semne ale zodiacului.
Trandafirii de lumină de la nivelul tălpilor pot fi activaţi prin închinarea vieţii tale în slujba binelui, urmarea exem plulu i învăţaţilor din vechime şi dorinţa nestrămutată de a face bine celor din jur.Trandafirii de lumină din interiorul genunchilor pot fi activaţi după ore de rugăciune şi meditaţie, cînd umilinţa devine nu doar o trăsătură, ci esenţa vieţii tale. Trandafirii de lumină din palme sînt activaţi atunci cînd îţi dedici viaţa în slujba celorlalţi, oferind o mînă de ajutor sau alinare celor din jur. Ele devin tot mai vibrante pe
măsură ce, cu fiecare zi, efortul tău de perfecţionare şi setea de a învăţa lucruri noi devin tot mai intense.
Trandafirul de la baza coloanei vertebrale - zona tradiţionalei chakra a bazinului - este activat cu mai multă forţă pe măsură ce-ţi purifici pe deplin energiile şi înveţi să te debarasezi de tot ce este josnic.
Trandafirul de lumină din zona plexului solar este de fapt o îmbinare a două centre tradiţionale, chakra splinei şi chakra plexului solar. Pe măsură ce mintea şi emoţiile sînt echilibrate, aceste două centre se combină, dînd naştere unei noi surse de lumină.
Trandafirul din inimă străluceşte cu putere cînd manifeşti compasiune faţă de toate formele de viaţă din jurul tău. Pe măsură ce înveţi să iubeşti cu înţelepciune şi compasiune, acest trandafir îşi revarsă strălucirea vindecîndu-te pe tine şi pe toţi cei din viaţa ta.
Trandafirul din zona gîtului se activează pe deplin atunci cînd înveţi să foloseşti puterea cuvîntului. Cît timp foloseşti un limbaj repezit, lipsit de respect, conţinînd cuvinte distrugătoare, acest centru nu se va dezvolta în adevărata sa splendoare. Este centrul forţei creative a voinţei în exprimare.
Trandafirul de lumină din centrul aflat între sprîncene se activează cînd reuşeşti să creezi un echilibru între latura intuitivă şi cea intelectuală. Pe măsură ce-ţi dezvolţi încrederea în vederea lăuntrică şi-ţi trezeşti energiile feminine înnăscute ale dragostei, imaginaţiei şi intuiţiei, acestea vor da naştere unei iluminări aurice superioare.
Trandafirul de lumină din creştetul capului este centrul energiilor tale masculine. Pe măsură ce înveţi să foloseşti energiile feminine ale dragostei şi iluminării şi acţionezi asupra lor în condiţiile concrete ale vieţii tale, acest centru începe să strălucească.

Următoarea meditaţie te va ajuta la activarea acestor centri de lumină şi iluminarea aurei. Este un exerciţiu care ar fi bine să fie făcut în mod regulat (recomand efectuarea lui cel puţin o dată pe lună). Mai întîi alege-ţi un loc în care ştii sigur că nu vei fi deranjat. Decuplează telefonul şi aşază-te într-o poziţie confortabilă. Dacă
vrei, poţi începe cu o relaxare progresivă, trimiţînd senzaţii de căldură şi liniştire către diferite părţi ale corpului tău. Pentru mai multă eficienţă, foloseşte respiraţia ritmică lentă. Respiră adînc şi relaxează-te. Pe măsură ce te relaxezi, lasă-ţi energiile să te înconjoare - imaginează-ţi că cineva tocmai ţi-a pus pe umeri un pled vechi reconfortant: îţi este cald, te simţi liniştit şi în siguranţă. în timp ce te relaxezi, te vezi în capul unei scări. La picioarele ei este o lumină palidă, odihnitoare, care te ademeneşte. Cu fiecare treaptă pe care o cobori, eşti din ce în ce mai relaxat. Simţi cum devii din ce în ce mai uşor. Cînd ajungi la jumătatea scării, eşti atît de uşor, încît tălpile tale abia dacă ating treptele. Continui să cobori şi te simţi minunat. Uitaseşi cît de bine este să te relaxezi şi să pluteşti pur şi simplu.
La cap ătul scării te afli într-o cameră rotundă, iar în mijlocul camere i este o oglindă înaltă, împodobită. Lumina palidă care te-a ademenit în josul scării se află deasupra acestei oglinzi. îndepărtează-te de scară şi aşază-te în faţa oglinzii. La început nu vezi nimic, dar apoi, pe măsură ce te uiţi în oglindă, după o uşoară unduire, vezi dinaintea ta propria-ţi imagine. Nu ai haine pe tine şi te vezi într-o formă ideală. Te vezi aşa cum
eşti cu adevărat, fiinţa ta lăuntrică. Te cuprinde un sentiment binefăcător şi îţi dai seama că începuseşi să uiţi ce fiinţă minunată eşti.Uit îndu-te în oglindă, vezi doi boboci de trandafir formîndu-se în vîrfurile picioarelor tale. încet şi cu gingăşie, bobocii încep să se desfacă, petală cu petală, timp în care îţi aminteşti de fiecare pas pe
care l-ai făcut în această viaţă pentru a ajunge acolo unde eşti acum. îţi aduci aminte de greşelile pe care le-ai făcut şi de timpurile cînd tot ce făceai era simplu şi uşor, tară nici o piedică. Vezi momentele cînd alţii te-au ajutat şi ţi-au îndrumat paşii. După care vezi calea de lumină ce se întinde în faţa ta, promisiunea viitorului.
Apoi vezi cum încep să se contureze doi trandafiri deasupra genunchilor tăi, la fel de frumoşi şi de gingaşi ca şi cei de la nivelul picioarelor. Pe măsură ce petalele se desfac dinaintea ochilor tăi, îţi aminteşti de timpurile cînd alţii au îngenuncheat ca să te ajute, de momentele cînd ai căzut şi a trebuit să te ridici, de situaţiile în care
i-ai văzut pe alţii prăbuşindu-se şi te-ai oprit, ai îngenuncheat şi i-ai Uit îndu-te în oglindă, vezi cum în palmele tale se for mează trandafiri care, uşor şi fremătînd, se desfac petală cu petală. în acest timp, imagini din trecut se perindă prin faţa ochilor. îţi aduci aminte de momente cînd alţii au ridicat mîna asupra ta cu furie; îţi aminteşti de timpurile cînd o mînă iubitoare te-a ajutat să-ţi ştergi lacrimile, de situaţii cînd ceilalţi şi-au întins spre tine mîinile cu prietenie, oferindu-şi ajutorul; şi de momentele cînd tu însuţi ai întins mîna celorlalţi. Vezi persoanele din viaţa ta care au fost binecuvîntate de atingerea blîndă a mîinii tale, ce le-a mîngîiat
obrazul cu dragoste. Apoi vezi un trandafir form îndu-se în zona bazinului. Pe măsură ce petalele i se deschid sub ochii tăi, vezi acele aspecte din viaţa ta pe care le-ai curăţat şi purificat, vezi acele părţi din viaţă pe care le-ai schimbat în bine. Dar vezi şi acele domenii asupra cărora încă mai trebuie să lucrezi, solicitînd din partea ta noi eforturi. Iar un alt trandafir apare imediat sub plexul solar. Şi, pe măsură ce-şi deschide petalele sub ochii tăi, revezi acele momente cînd te-ai eliberat de emoţii, momentele cînd nu ţi-ai exteriorizat sentimentele. De asemenea, începi să vezi acele perioade cînd ai manifestat îngrijorare şi iniţiativă faţă de diferite persoane şi
situaţii. Vezi clipele cînd ai reuşit să-i antrenezi pe cei din jur către ceva pozitiv şi minunat în viaţa lor.
Apoi un trandafir apare în inima ta - şi, urmărindu-i deschiderea petalelor, îţi aminteşti de toate momentele cînd ai iubit şi ai pierdut, ajutat într-un fel sau altul precum şi de acele momente cînd ai primit răspuns la sentimentele tale. Vezi iubirea celor care sînt acum în jurul tău şi vezi cum capacitatea ta de a iubi încă şi mai mult în viitor va face din tine o forţă tămăduitoare în viaţa celor pe care îi vei atinge
Al zecelea trandafir apare acum în zona gîtului, desfăcîndu-ş i petalele una cîte una, timp în care îţi vin în minte momentele cînd ţi au fost adresate cuvinte răstite şi descu rajatoare, îţi reaminteşti de cîte ori şi tu ai aruncat altora (sau despre alţii) cuvinte aspre şi încărcate negativ. Apoi vezi acele momente cînd vorbele cuiva te-au
înălţat, te-au înfiorat, te-au îmbărbătat şi întărit. îi vezi şi pe cei aflaţi în mod obişnuit în preajma ta şi care ar putea avea nevoie din partea ta de un cuv înt bun şi încurajator. îţi notezi în minte să sta i de vorbă cu ei cît mai curînd.Al unsprezecelea trandafir se formeaz ă în zona sprîncenelor. Iar pe măsură ce înfloreşte, îţi aduci aminte de toate visele pe care le-ai avut de-a lungul vieţii. îţi reaminteşti de cîte ori nu ai reuşit să le hrăneşti, de cîte ori ai refuzat să-ţi urmezi cele mai înalte imagini. Apoi începi să vezi cum aceste visuri se desfac şi înfloresc pentru tine - îţi stimulează imaginaţia şi îţi aminteşti că niciodată nu ţi se dă o speranţă, im vis sau o dorinţă fără să ţi se ofere şi posibilitatea de a o face să devină realitate şi că singurul lucru care o poate
spulbera este compromisul. Pe m ăsură ce ultimul trandafir se deschide deasupra creştetulu i capului tău, vezi tot ce trebuie să faci pentru ca visele să ţi se împlinească. Vezi promisiunea viitorului, dacă îţi vei canaliza
energiile în această direcţie. Acesta este trandafirul împlinirilor din viaţa ta
A şa cum stau deschişi în faţa ta, cei 12 trandafiri încep să strălucească plini de o nouă energie, pe care o revarsă asupra ta. O radiaţie aurie te înconjoară, învăluindu-te ca o haină de lumină aurie. Pe măsură ce haina de aur îţi cuprinde întreaga aură, radiind lumină şi sănătate, înalţă în gînd o rugăciune de mulţumire pentru
această aducere-aminte a adevăratei tale esenţe. Promite-ţi că nu vei uita să menţii trandafirii în viaţă, timp în care imaginea din oglindă dispare - cu toate acestea însă, simţi în continuare trandafirii deasupra ta, vibrînd de lumină şi energie, şi eşti perfect conştient de strălucirea aurie a aurei tale. Păstrînd această senzaţie, te întorci la scări şi urci la ivelul conştientului, purtînd cu tine promisiunea celor 12 trandafiri de lumină şi Haina de Nuntă Aurie.
Bun sosit, cititorule, în rândul celor care au încheiat cu succes prima etapă a călătoriei spre înţelegerea şi integrarea în inima profundei armonii cosmice...
Există multe căi de a deveni mai sensibil la cîmpurile vitale de energie subtilă. învăţînd cum să vezi aura nu numai că distrugi vechi bariere, dar în acelaşi timp îţi sporeşti şi sensibilitatea: se creează o punte de legătură între fizic şi metafizic. Iar pe măsură ce-ţi dezvolţi capacitatea de a vedea şi simţi aspectele mai subtile ale vieţii, ajungi să cunoşti şi alte binefaceri.

Intuiţia ta se trezeşte şi se dezvoltă şi-ţi regăseşti bucuria inocentă şi farmecul vieţii. Fiecare zi devine o nouă aventură! Fiecare zi devine o nouă binecuvîntare!
Ai învăţat cum să vezi şi să interpretezi aura. Este un prim pas spre cunoaşterea metafizică. E ca şi răsăritul de soare în mijloc de vară.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu