luni, 20 septembrie 2010 | By: andra_30_tm

MANTRE SACRE: Puterea sunetelor simbolice

Mantrele reprezintă sunete sacre, simbolizând puterea divină a celui mai înalt nivel de conştiinţă din noi toţi. Aceste incantaţii sfinte îşi au originea în limba sanscrită, crezându-se că au fost transmise direct de zeităţile buddha. Puterea invocată de mantre este nelimitată în ceea ce priveşte beneficiile pe care le aduce, deşi modul său de manifestare depinde de mintea persoanei care le recită. Contextul în care sunt incantate, scrise ori aşezate în contact cu pielea joacă şi el un rol important în forţa benefică pe care o transmit.

Toate mantrele sacre deţin o mare putere, însă fiecare mantră aduce beneficii diferite. Budiştii cred că există incantaţii importante, a căror intonare, scriere sau purtare în contact cu pielea protejează omul, purtându-l către niveluri tot mai înalte de conştienţă. Vă prezentăm aici două dintre aceste mantre incredibil de puternice.

Prima dintre ele, mantra pentru îndeplinirea dorinţelor (OM PADMO USHNISHA VIMALE HUM PHAT), poate fi recitată pentru orice aspiraţii, scopuri, dorinţe sau probleme. Vă puteţi îndeplini orice năzuinţă, cu condiţia să vă gândiţi la binele general şi să nu faceţi rău altora. Această mantră poate fi recitată sau scrisă pentru a vă aduce mai multă fericire, o viaţă mai bună şi o conştiinţă mai liniştită, pentru împlinirea spirituală, emoţională, mentală, fizică sau materială. Aşadar, o puteţi recita pentru dragoste, căsătorie, relaţii, copii, sănătate, carieră, succes, afaceri, bogăţie sau prosperitate. Această mantră poate fi recitată, scrisă ori purtată pe corp pentru îndeplinirea oricărui ţel sau dorinţe meritorii.

Mantra ce purifică 100.000 de eoni de karma negativă (OM HANU PHASHA BHARA HE YE SVAHA) se foloseşte pentru combaterea tuturor ghinioanelor din viaţa voastră, tuturor obstacolelor din calea succesului şi tuturor stărilor negative cu care vă confruntaţi. Simplul fapt de a vedea această mantră aduce alinare, deci priviţi-o o vreme, apoi închideţi ochii pentru a vă asigura că v-aţi întipărit în minte imaginea ei. Este o practică purificatoare extrem de puternică şi merită să depuneţi eforturi reale pentru a o realiza.

Cum funcţionează mantrele?
Mantrele lucrează neutralizând, depăşind şi vindecând karma dificilă. Ele constituie o puternică metodă de alinare a suferinţelor, de înlăturare a obstacolelor şi de soluţionare a crizelor. Aduc claritatea acolo unde era confuzie şi tămăduirea în locul bolii. Indiferent dacă afecţiunea voastră este provocată de un dezechilibru fizic, emoţional, mental sau spiritual, mantrele aduc calmul şi relaxarea, îmbunătăţindu-vă astfel situaţia.

Dacă veţi începe să recitaţi mantre cu regularitate, eventual o mala (108 incantaţii) pe zi, veţi începe să aveţi o stare psihică mai calmă şi mai liniştită. Nu contează dacă nu ştiţi să meditaţi. Recitarea sau scrierea mantrelor constituie în sine o stare meditativă. Cu timpul, veţi sesiza o diferenţă în modul în care vă funcţionează mintea.

Vă veţi acutiza percepţia asupra realităţii şi, cu timpul, vă va scădea tendinţa de a vă îngrijora. Veţi găsi spontan răspunsurile şi soluţiile la probleme; veţi începe să vă simţiţi mai fericiţi şi mai veseli.

Recitându-vă mantra, începeţi să stabiliţi o legătură cu eul vostru superior. Cu cât progresaţi mai mult pe calea mantrei, cu atât deveniţi mai conştienţi de acest sine superior, de eul vostru creator. Inconştient, începeţi să vă asumaţi răspunderea pentru tot ceea ce vi se întâmplă. Apoi, începeţi să vă daţi seama că nu trebuie decât să vă spuneţi dorinţele cu glas tare, şi ele se concretizează. Astfel, atrageţi oportunităţi ce sprijină îndeplinirea tuturor năzuinţelor voastre.

Deveniţi una cu întregul Univers, iar energia vi se sincronizează la perfecţiune. O întreagă serie de evenimente vă susţine dezvoltarea. Per global, începeţi să apreciaţi oportunităţile pe care dintotdeauna le-aţi avut, dar pe care înainte nu le puteaţi vedea la adevărata lor valoare.

Într-o zi, vă veţi trezi dimineaţa inspiraţi de idei noi şi noi moduri de acţiune. Astfel, veţi porni pe calea spre o viaţă mai bună. Recitarea mantrelor în timp ce le aveţi în contact cu pielea vă va acutiza conştienţa. Deschizând ochii pe plan spiritual, veţi deveni mai optimişti, deoarece veţi putea sesiza oportunităţile şi potenţialul peste tot în jur. Când veţi avea ochii complet deschişi faţă de lume, pur şi simplu nu veţi putea să fiţi pesimişti, deoarece nu veţi vedea decât potenţialul vostru şi al celorlalţi.

Când recitaţi mantre, sunetele emise vă sporesc vibraţiile şi schimbă frecvenţa la care experimentaţi viaţa. Astfel, ajungeţi la un nivel mai înalt de conştienţă. Aşadar, mantrele vă ajută să vă armonizaţi mai mult cu energia cosmică din jurul vostru, şi întreaga voastră experienţă de viaţă se transformă. Începeţi să atrageţi tot ce este mai bun pentru voi. Începeţi să atrageţi lucrurile de care aveţi nevoie, pe care le doriţi, la care năzuiţi.

Când scrieţi mantre, mintea se concentrează asupra silabelor scrise, ceea ce transformă vibraţiile tiparelor voastre de gândire. Începeţi să vă armonizaţi cu sferele cosmice ale conştiinţei voastre. Şi în acest caz, gândirea vi se transformă, începeţi să interacţionaţi cu energia cosmică din Univers şi să atrageţi lucruri bune.

Când purtaţi mantre în contact cu pielea, invocaţi astfel o repetare continuă a mantrelor recitate, ceea ce vă ajută să vă accesaţi eul superior mai rapid şi mai eficient.

Întreaga transformare este o călătorie progresivă. Indiferent că simţiţi sau nu imediat nivelurile sporite de energie, acestea lucrează totuşi, la nivelul profund al conştiinţei karmice. Unele realizări se produc imediat, altele necesită o practică de câteva luni. Depinde în mare măsură de karma voastră, de intensitatea cu care recitaţi mantrele, de nivelul vostru de conştientizare, de angajamentul şi motivaţia voastră. Când ajungeţi însă să trăiţi noile stări de conştienţă, noile sentimente, noile atitudini, noile concepţii de viaţă, transformarea mediului vostru, toate aceste lucruri pozitive, minunate chiar, vi se întâmplă în mod firesc, izvorând din voi.

Atunci înţelegeţi că viaţa nu trebuie să fie grea. Toată lumea are dreptul la o viaţă bună, şi ţine de natura noastră să fim relaxaţi şi să trăim într-o stare de fericire.

Esenţial este doar să reţinem că, potrivit înţelepciunii şi adevărului karmei, orice bine sau rău, fericire sau nefericire, succes sau eşec, plăcere sau durere, prosperitate sau sărăcie de care ne lovim în viaţă reprezintă rezultatul direct al acţiunilor, gândurilor şi concepţiilor noastre trecute.

Mantrele fac parte din prezentul vostru, simbolizând acţiunile pe care le întreprindeţi pentru a înlătura karma negativă din trecut şi a crea o karmă pozitivă. Ele combat greutăţile, dizolvă blocajele şi rezolvă problemele. Lucrează, de asemenea, pentru prevenirea potenţialelor evenimente negative din viitor.

Aceste incantaţii au fost transmise de-a lungul secolelor de discipolii lui Buddha şi de pandiţi care le-au auzit de la Buddha însuşi. Eficienţa lor se bazează pe puritatea silabelor. Mantrele sunt sunete şi cuvinte din sanscrită care vibrează în tandem cu forţele superioare din natură, iar sanscrita este limba Vedelor. Mantrele au fost transmise oral unor înţelepţi care le-au auzit în meditaţie profundă. Intonarea lor s-a folosit în repetate rânduri, preţ de milenii întregi, cu efecte din ce în ce mai puternice, cumulative. Cu cât sunt repetate mai mult, cu atât devin mai eficiente.

Ca simbolistică sonoră, recitarea puternicelor mantre are o semnificaţie, fie că suntem conştienţi sau nu de ea. Există multiple niveluri de simbolistică asociate cu fiecare sunet din mantrele sacre. Aşadar, chiar şi dacă nu le înţelegem, ele deţin o mare putere.

Anumite silabe ce se regăsesc în multe mantre reprezintă divinitatea, aceste silabe-sămânţă fiind la fel de preţuite ca mantrele în sine. Cea mai renumită silabă-sămânţă este OM, a cărei semnificaţie poate diferi subtil în funcţie de faptul dacă i se cere părerea unui hindus sau unui budist, sau chiar conform viziunii unor şcoli diferite din cadrul budismului. Totuşi, OM este considerată unanim o silabă sfântă. O altă silabă puternică, ce apare în multe mantre budiste, este HUM. Deşi sunt cel mai adesea recitate, pentru a se invoca cele mai mari puteri ale lor, şi scrierea mantrelor aduce aceleaşi beneficii. Pentru hinduşi, sunetul mantrelor era adesea mai important decât limbajul scris, însă chinezii puneau preţ pe caligrafie. În China, scrierea mantrelor a devenit o practică spirituală de sine stătătoare. Astfel, dacă brahmanii ţin cu stricteţe la pronunţarea corectă, chinezii, precum şi alţi budişti din Extremul Orient, nu sunt atât de preocupaţi de aceasta, considerând că mantrele scrise sau gravate au aceeaşi putere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu