vineri, 24 septembrie 2010 | By: andra_30_tm

Ce este meditatia?

Ce este meditatia?

Exista diferite tipuri de meditatie, rugaciunea fiind, probabil, cea mai cunoscuta, dar mai exista si meditatia transcedentala, meditatia bazata pe atentie si, din traditiile estice, meditatia Zen, meditatia budista si taoista.
Meditatia cuprinde diverse metode precum:
  • o pozitie in care corpul este imobilizat si atentia este controlata (ex.: Zazen, Vipassana);
  • practici expresive, in care corpul este lasat liber si orice se poate intampla (ex.: yoga Siddha, meditatia haotica a lui Rajneesh);
  • practicarea vizualizarii activitatilor zilnice cu deosebita atentie (ex.: Mahamudra, Shikan Taza, practica de “auto-amintire” a lui Gurdjieff).
Toate aceste practici au ceva in comun: toate se concentreaza pe linistirea mintii ocupate. Intentia nu este indepartarea stimulilor, ci concentrarea directa asupra unui element vindecator, un sunet, un cuvant, o imagine sau respiratia cuiva. Atunci cand mintea este “umpluta” cu sentimentul de calm si pace nu isi poate face de cap si nu se poate ingrijora, stresa sau intra in depresie.
Potrivit doctorului Joan Borysenko, o pionera in domeniul medicinei mintii si corpului, meditatia poate fi definita, in linii mari, ca orice activitate care pastreaza atentia ancorata intr-un mod placut de momentul prezent. Cand mintea este calma si concentrata asupra prezentului nu reactioneaza nici la amintiri din trecut, nici nu este preocupata cu planuri pentru viitor, adica cele doua surse ale stresului cronic, despre care s-a demonstrat ca are un impact foarte mare asupra sanatatii. Meditatia ne ajuta sa ne indepartam de identificarea cu “scenariile mintii”.
Tipuri de meditatie
Toate tehnicile de meditatie pot fi grupate in 2 categorii de baza:
  • Meditatia inclinata spre concentrare
  • Meditatia bazata pe atentie

Meditatia inclinata spre concentrare
focalizeaza atentia asupra respiratiei, unei imagini sau sunet (mantra), cu scopul de a incetini mintea si a permite o mai mare constientizare si claritate. Se aseamana cu o lentila a unei camere: ne limitam obiectivul la aria selectata.
Cea mai simpla forma de meditatie prin concentrare este sa stam linistiti si sa ne concentram atentia asupra respiratiei. Practicienii de yoga si de meditatie cred ca exista o corelatie directa intre respiratia unei persoane si starea sa mentala. Spre exemplu, atunci cand o persoana este agitata, inspaimantata sau distrasa, respiratia va tinde sa fie rapida, neregulata si superficiala. Pe de alta parte, atunci cand mintea este calma, concentrata si odihnita, respiratia va fi lenta, adanca si regulata. Concentrand mintea pe ritmul continuu al inhalarii si expirarii obtineti un obiectiv natural pentru meditatie. Pe masura ce focalizati concentrarea asupra respiratiei, mintea va deveni absorbita de ritmul inpirarii si expirarii. Rezultatul va fi o respiratie mai lenta si mai adanca, implicit mintea devenind mai linistita si mai constienta.
Meditatia bazata pe atentie, potrivit dr. Borysenko, “implica trezirea atentiei pentru a deveni constienti de parada in continua trecere de sentimente, imagini, ganduri, sunete, mirosuri si asa mai departe, fara a ne gandi de fapt la ele”. Persoana sta linistita si este pur si simplu martora la orice ar trece prin minte, fara a reactiona sau a se implica in gandurile, amintirile, grijile sau imaginile respective. Acest lucru ajuta la calmare, clarificare si o stare mentala non-reactiva. Meditatia bazata pe atentie poate fi comparata cu niste lentile cu unghi larg. In loc sa ingustam vederea catre ariile selectate, asa cum se intampla in meditatia prin concentrare, suntem constienti de intregul teren.
Puterile vindecatoare ale meditatiei
Cercetarile au demonstrat ca meditatia poate contribui la starea de bine psihologica si fiziologica a unei persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca aduce creierul in starea alfa, adica nivelul subconstientului care promoveaza starea de vindecare.
Exista dovezi stiintifice despre faptul ca meditatia poate reduce tensiunea arteriala si poate alina durerea si stresul.
Beneficiile practicarii pe termen lung a meditatiei asupra sanatatii pot fi clasificate in 3 categorii: fiziologice, psihologice si spirituale. Majoritatea persoanelor care practica meditatia o fac pentru a reduce stresul, nelinistea, furia si alte emotii negative. Din ce in ce mai mult, medicii prescriu meditatia ca parte a tratamentului pentru un numar mare si in crestere de afectiuni medicale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu