luni, 20 septembrie 2010 | By: andra_30_tm

Puternicele simboluri din pătratele HO TU şi LO SHU

SUBTILITăţI FENG SHUI: LILLIAN TOO expune subtilităţile practicii Feng Shui, simplificând pentru viaţa modernă unele dintre aspectele esenţiale ale acestei deprinderi antice.
Din anticul Feng Shui au ajuns până la noi legende referitoare la două diagrame matematice, despre care se spune că reprezintă energiile Universului. În terminologia Feng Shui, aceste diagrame se numesc pătratele Ho Tu şi Lo Shu, iar ele cuprind aranjamente numerice care dezvăluie multe secrete ale Feng Shui-ului temporal şi spaţial. Aranjamentul cifrelor relevă şi mişcări care, de-a lungul timpului, au devenit puternice simboluri ale protecţiei.
Legenda spune că, prin mileniul al V-lea î.Hr., legendarul înte-meietor al Chinei, împăratul Fu Hsi, se plimba de-a lungul Fluviului Galben, când a ieşit din ape un superb cal alb. Nu era un cal ca oricare altul, căci capul îi era de dragon şi avea pe trunchi un model cu puncte albe şi negre. Această diagramă de puncte a ajuns să fie cunoscută ca Ho Tu sau „harta fluviului“. Diagrama de puncte a fost transformată în patru seturi de combinaţii a câte 2 numere, în punctele cardinale nord, sud, est şi vest.
Astfel, 9 din sud a făcut pereche cu 4, iar 3 din est a făcut pereche cu 8. Apoi, 1 din nord a făcut pereche cu 6, iar 7 din vest a făcut pereche cu 2. În centru se afla numărul 5.
Combinaţiile numerice din Ho Tu aveau să dezvăluie mai târziu multe secrete din sistemul Zuan Kong al Feng Shui-ului stelelor zburătoare, adică din formulele ce permit practicianului Feng Shui să creeze sistemele complete ale Feng Shui-ului temporal şi spaţial. Numerele din Ho Tu sunt însă legate şi de un al doilea set de numere.
Acesta este pătratul numeric Lo Shu, care a apărut şi el ca diagramă de puncte, dar cu 2000 de ani mai târziu, pe vremea dinastiei Hsia. De data aceasta, diagrama de puncte s-a arătat pe spatele unei ţestoase ieşite din Fluviul Lo. De aceea, diagrama de puncte albe şi negre a ajuns să fie cunoscută ca „pătratul Lo Shu“.
Pătratul este baza tuturor interpretărilor chi-ului în Feng Shui-ul formulelor busolei. Lo Shu relevă deplasările şi modificările acestei energii de-a lungul timpului şi ocupă un loc de cinste între formulele şi metodele Feng Shui avansate.
Atât originile lui Ho Tu, cât şi ale lui Lo Shu sunt, cu siguranţă, misterioase, învăluite în legendă, dar ele ne arată asocieri importante cu fiinţele celeste din panteonul chinezesc, calul-dragon şi ţestoasa.
Mai important, aceste diagrame conţin, în plus, simboluri puternice ale protecţiei şi energizării, iar de-a lungul secolelor cărturarii le-au adăugat tomuri de interpretări de o complexitate progresivă şi uluitor de pătrunzătoare asupra numerologiei înrădăcinate în cele două diagrame matematice de puncte.

SVASTICA

Cele două pătrate nu sunt nişte diagrame independente. Succesiunea, combinaţia şi aranjamentul numerelor de la 1 la 9 în ambele pătrate sunt, evident, interrelaţionate. Combinându-le, vedem cum apare un simbol puternic şi misterios, simbol asociat vreme îndelungată cu budismul, dar care, în ultimii ani, a ajuns legat de cel ce a fost, poate, cel mai temut dictator din secolul al XX-lea – omul care a provocat moartea a milioane şi milioane de oameni. Mă refer, bineînţeles, la svastică, emblema partidului nazist german şi a lui Hitler.


Simbolul nazismului german se mişcă în sens orar şi a fost transformat în simbol de Foc, cu vârfurile în sus
Combinând Ho Tu cu Lo Shu obţinem o svastică întoarsă spre stânga. În plus, se consideră că mişcarea acestei svastici este în sens antiorar. Este un simbol budist, dar taoiştii care îl folosesc îl privesc ca pe un simbol protector extrem de puternic. Se spune că mişcarea antiorară arată viitorul şi reprezintă energia cerească.


Svastikah hindusă,asemenea simbolului budist, se roteşte în sens antiorar, arătând viitorul, şi este un puternic simbol al protecţiei
Desigur, svastica a adus o putere imensă naziştilor, dar, din cauză că aceştia i-au folosit forţa pentru a provoca moarte şi distrugere, puterea lor nu a fost de durată. Mai semnificativ, svastica nazistă se mişcă în sens orar, spre deosebire de varianta taoistă, care se mişcă în sens antiorar. Iar svastica nazistă a fost convertită în simbol de Foc, cu vârfurile în sus.
Svastica NU a apărut ca simbol nazist al urii. Interesant este că SVASTICă derivă din sanscritul SVASTIKAH, care înseamnă „a fi norocos“. În ilustraţia de mai jos apare svastikah hindusă. Se observă că aceasta se roteşte în sens antiorar şi este foarte asemănătoare cu simbolul budist. În plus, este pătrată, nu ascuţită, ca simbolul nazist.

PECETEA

Experţii Feng Shui indică un alt simbol puternic al protecţiei, acesta derivat din pătratul Lo Shu. Se crede că el atrage un noroc Feng Shui enorm de-a lungul timpului, făcând ca persoanele care îl etalează, îl poartă sau îl introduc cumva în spaţiul lor să se bucure mereu de beneficiile unei energii pozitive. Se spune că acest simbol învinge capriciile timpului, dizarmoniile dintre Yin şi Yang, precum şi dezechilibrele produse de carenţa sau excesul vreunui element.
În ştiinţele ezoterice chi-neze, acest simbol este similar cu emblema celor Nouă Împăraţi. În literatura sanscrită, pecetea invocă binecuvântările sfinţilor, atrage norocul, fereşte de deochi şi ţine la distanţă gândurile invidioase. Adepţii Cabalei o numesc Pecetea lui Saturn.
În cercurile Feng Shui, aceste două simboluri sunt renumite ca puternice simboluri ale protecţiei Feng Shui-ului bun.
Le puteţi desena şi păstra aproape, pentru a atrage norocul şi pro-tec-ţia, sau le puteţi purta pe corp, sub formă de bijuterii.

MAGIA NUMERELOR DIN LO SHU ŞI HO TU

  1. Oricare trei numere din aranjament, adunate pe verticală, pe orizontală sau pe diagonală, dau suma 15, care este numărul de nopţi necesare lunii noi pentru a se transforma în lună plină. 15 este numărul de zile ale unui ciclu lunar de creştere sau descreştere, deci este un număr foarte semnificativ în Feng Shui-ul temporal.
  2. În aranjamentul cifrelor putem descoperi puternicul semn al peceţii. Acesta este un simbol reputat al protecţiei divine, ce apare şi în tradiţiile altor culturi.
  3. Din pătratul Lo Shu se pot desprinde numerele din Ho Tu, din care se schiţează svastica întoarsă spre stânga. Această mişcare antiorară a svasticii exprimă viitorul. Cartea Transformărilor o descrie astfel: „Mişcarea orară este cumulativă şi expansivă, manifestând cele trecute. Mişcarea opusă, spre înapoi, reflectă viitorul şi, pe măsură ce ea se desfăşoară, capătă formă seminţele viitorului. A cunoaşte această mişcare înseamnă a cunoaşte viitorul. În termeni simbolici, dacă vom înţelege cum se strânge copacul în sămânţă, vom înţelege cu siguranţă transformarea viitoare a seminţei în copac.“
  4. În combinaţiile din Ho Tu, se observă că pivotul este numărul 5. Cele patru seturi de combinaţii din Ho Tu au nevoie de 5 pentru a lua naştere. Astfel, 1 plus 5 fac 6, deci 1 şi 6 constituie o combinaţie. 2 plus 5 dă 7, deci 2 şi 7 formează altă combinaţie. 3 plus 5 egal 8, deci 3 şi 8 sunt a treia combinaţie, iar 4 plus 5 fac 9, deci 4 şi 9 sunt ultima combinaţie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu